Mennyibe kerülhet ha mesterségesen szeretné az ember meghatározni a baba nemét?
Az első full hülyeséget ír már bocsánat.
A húgom 14 hetes terhes, most volt az Istenhegyin Nifty teszten, aminek a keretében nem meghatározást is kértek. 200.000,- körül volt.
”A teszt már a terhesség 10. hetétől is elvégezhető. A 94 féle kromoszóma-rendellenesség vizsgálata mellett a NIFTY™-teszttel a gyermek neme is megállapítható.”
Legközelebb Csehországban csinálnak PGS-t (az embrió beültetés előtti genetikai tesztelését); tehát ilyen eljárást csak lombik program keretében tudnak végezni; akkor is csak úgy, hogy fagyasztott beültetést végeznek pár hónappal később, amikorra elkészül az eredmény.
Azt viszont nem tudom, hogy az ottani jogállás lehetőséget ad-e arra, hogy az eredmény szerint bárki kénye-kedve szerint válogathasson, hogy fiút, vagy lányt akar-e; vagy a PGS-t csak arra engedik használni, hogy kiderüljön, egészséges-e az embrió.
Magyarországon ilyenre nincs lehetőség, csak akkor, ha olyan nemhez kötődő betegség van a családban, amely az adott nemnél minden esetben, bizonyosan elő fog fordulni (nagyon-nagyon ritka az ilyen).
Egyébkén a cseheknél több millió forint egy PGS-lombik ára + a többszöri odautazás (kivizsgálások, UH-ok, konzultáció, leszívás, beültetés -ez mindegyik külön megjelenést igényel, stimuláció alatt 2-3 naponta jelenés van); és persze ilyen esetben az itthoni gyógyszertámogatások sem érvényesek, meg az ottaniak sem, mivel nem vagy az adott ország állampolgára.
Köszönöm a kommenteket.
Második válaszoló: nem megtudásra értettem, hanem konkrétan eldönteni. Pl. ha egy pár csak kislányt akar, mert már van 3 fiúk, és hogy az hogyan, mennyiből hozható össze.
Lehet rosszul fejeztem ki magam, bocsi.
A Nifty, Prena, Panorama... stb. DNS alapú tesztek egészen mások. Az egy már megfogant baba nemét 'mondja meg'.
Vagy a kérdés félreérthető, de én is úgy értelmeztem, hogy előre meghatározni a baba nemét -ezt takarja a 'mesterségesen' szó-; tehát előre elrendezni, hogy fiú, vagy lány szülessen.
Igen, pont ezt akartam megtudni.
Köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!