Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Tápszeres táplálás » Meddig írják fel még a tápszert?

Meddig írják fel még a tápszert?

Figyelt kérdés

A kisfiam 3 hét mulva lesz 1 éves . Tápszeres baba 1 hós korától és mai napig reggel este és éjszaka is igényli egyszer . Még doktor nénit nem kérdeztem de riogatnak itt a gyógyszertárban is és más anyukák is , hogy 1 éves kor után nem írják fel már receptre. közgyógyos a kisfiam mert tej érzékeny és Milumil HA tápit kapott végig. Kérdésem az , hogy most vajon elmenjek 1 éves kor betöltése előtt és irassak fel többet vagy meg fogják írni utánna is?

Köszönöm a segítséget!

11 hós kisfiú édesanyja :)

#tápszer #etetées
2013. okt. 12. 12:25
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Sima tápszert 6 hónapos korig Ha tápszert szerintem amíg igényled.
2013. okt. 12. 12:36
 2/11 anonim ***** válasza:

Ez kicsit sántít. Ha allergiás a baba a tejre, miért kaphat HA tápszert (az csak részlegesen hidrolizált)? Miért nem kap teljesen hidrolizált tápszert, mint pl. a Milumil Pepti?

Na mindegy. A milumil pepti-t háziorvos felírhatja 1 éves korig, utána megveheted vény nélkül is, csak úgy drágább. Ugyanez a helyzet a HA tápszerekkel, háziorvos felírhatja 1 éves korig, utána nem. De megveheted vény nélkül, csak drágább.

Két megoldás van: 1 éves kora előtt még iratsz fel, amennyit tudsz (de a háziorvos is csak meghatározott mennyiséget írhat fel bizonyos időszakra, szóval előbb utóbb az is elfogy).

Ha van konkrét diagnózisa (márpedig ha közgyógyos, akkor gondolom van, bár nem tudom ehhez mik a követelmények), akkor azt gondolom gasztroenterológus adta ki, ahova jártok kontrollra.

Na most akkor a gasztroenterológus ír egy javaslatot, ami alapján a háziorvos felírhatja 1 éves kor után is ezeket a gyógytápszereket. Vagy maga a gasztroenterológus felírhatja. Egy bizonyos időszakra szokott szólni a javaslat is, tehát a gasztrón ezt majd időközönként (fél év vagy 1 év, ezt nem tudom), kell új javaslatot kérni.

Ha allergiás a tejfehérjére akkor tejet nem kaphat. Ezt csak azért írom, mert más anyukák 1 éves kor után már tejet adnak, vagy megveszik a tápszert rendes áron (általában már nem HA-t, hanem simát, ami olcsóbb), de ez a ti esetetekben nem kivitelezhető.

2013. okt. 12. 12:57
 3/11 A kérdező kommentje:
Első válaszoló azt tudom , hogy a simát addig írják.
2013. okt. 12. 13:04
 4/11 A kérdező kommentje:

Kedves második válaszoló köszönöm részletes válaszodat.

Nem jártunk gasztroentológusnál de mégcsak allergia vizsgálaton sem. Azért kap HA tápszert mert mikor elsőnek a simát kapta mindig fájt a pocakja , székrekedése volt és a doktor néni mondta , hogy ő úgy gondolja tej érzékeny szerintem egyépként nem az mert evett mártejes dolgot semmi baja nem volt. A közgyógyot a doktornő ajánlotta, hogy hát mért nem igényeljük akkor sokkal olcsóbb lenne a tápszer 1 évig. Igényeltük megadták örültem neki mert nem könnyű egyedül nevelni ilyen pici gyerkőcöt és sajnos anyagilag sem állok túl fényesen. :/ Csak kiváncsi voltam van - e valaki hasonlóan és hátha tud segíteni. Üdv

2013. okt. 12. 13:16
 5/11 anonim ***** válasza:

Akkor viszont nem hinném, hogy gondja lenne a tejjel. A sima tápszertől valószínűleg azért fájt a pocakja, mert abban nincs hidrolizálva a fehérje, ezáltal nehezebben emészti egy pici baba, a HA tápszerben viszont már részlegesen hidrolizálva van, ezért könnyebben emésztette, és nem fájt a pocakja.

Most viszont már 1 éves lesz, nem tartanék már a pocakfájástól, az már ilyenkor nem jellemző, mert közben már sokkal érettebb lett az emésztőrendszere, meghát most már gondolom nagyon sok minden mást is eszik, és attól sincs gond.

Én megpróbálnék neki sima 2-es vagy 3-as tápszert adni, ha elmúlt 1 éves, ilyenkor már tényleg nem indokolt a HA tápszer. Aztán majd idővel, ha attól nincs gond majd mehet a tej bevezetése is. A sima tápszerek azért még kifizethető kategóriába esnek, vannak köztük olcsóbbak, amik ugyanolyan jók, én Lactogen 2-öt vettem a fiamnak már 1 éves kora után, nem tudom, hogy még létezik-e, most már elmúlt 2 éves, kb. 1,5 éves kora óta tejet kap (bolti 2,8-as vagy 3,5-as tejet). Ő is igényli még reggel és este, bár reggel már néha elhagyja, akkor amúgy is bögréből szokta inni, de az esti cumisüveges lefekvés előtti tej az még kell neki, hozzátartozik neki az "alvási ceremóniához".

Vannak saját márkás tápszerek is (DM, Rossmann...stb), ezek is olcsóbbak szoktak lenni.

A lényeg, hogy nem kell kétségbeesni, valahogy biztos ki fogod tudni kalkulálni, végülis az a napi 2-3 alkalom nem olyan nagy mennyiség már, sokkal tovább elég egy doboz, mint pici korban, amikor még csak azt eszi. Az éjszakai tápszert meg lehet el is hagyja talán most már, megpróbálhatsz neki vizet, vagy teát adni, persze ennyi idősen már nem könnyű egy berögzült éjszakai evést mással pótolni, de érdemes próbálkozni. Mert ha napközben eszik rendesen, akkor éjszaka már nem az éhség miatt kéri a tápszert, hanem megszokásból, szomjúságból. A reggeli-esti tápszer viszont még sokáig megmaradhat, hacsak ő nem utasítja majd el valamiért.

(2-es voltam)

2013. okt. 12. 13:54
 6/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm részletes válaszod , most amég felírja doktor néni addig maradok a Ha-nál aztán pedig megpróbálunk váltani. Valóban csak keveset eszik már belőle nappal már ami olyan hogy adhatom azt már mindent eszik. Ő is azon alszik este ez a rutinja pancsi kis játék még aztán jó éjt tápi és az utolsó cseppek általában már az üvegben maradnak mert beszundikál. felkel 2-3 körül és akkor 1 decit csinálok neki mert olyankor sem teát sem a vizet nem fogadja el megissza és vissza is alszik. Reggel viszont én adok neki magamtól mert nagyon korán kel és azért 5 órakor még nem akarom szilárd étellel terhelni a pocakját. 1-2 óra mulva úgy is kiabálja , hogy mammam akkor már mást adok :). Bár mostanság eléggé sokszor végig aludja az éjszakát de vannak esték mikor felébred és addig nem alszik vissza amíg nem csinálok neki. Akkor viszont sír és azzal teljesen feléled kivergődik álmából és vége az alvásnak. (mindig rossz alvó volt) Üdv
2013. okt. 12. 14:38
 7/11 anonim ***** válasza:

Érdekes, mert nálunk a speciális tápszereket (HA, AR) 3 ÉVES korig írja fel a dokinéni... :)

A lányom még 1,5 évesen a humana baby fitet kapta, úgy hogy ki volt írva receptre.

2013. okt. 12. 15:12
 8/11 A kérdező kommentje:
kedves utolsó nagyon változó amúgy minden doki mert már hallottam olyat is hogy 1 évtől semiet nem írnak, meg olyt is , hogy írnak bármilyet. meg pl van ahol ha elmész iratni csak 1-2 tápit írnak itt a mi dokink meg volt olyan hogy 8-at irattam és nem mondta , hogy nem írja fel. Nagyon változók :) Remélem még a miénk is felírja mert már nem sok kell de amég elfogadja adom .
2013. okt. 12. 15:19
 9/11 anonim ***** válasza:

Az AR (ideértve a HA+AR-t is) tápszert 1 éves kor után is felírhatja, ha nem enyhülnek a tünetek. Az egy kicsit más kategória, mert refluxra való.

De az orvostól érdemes megkérdezni, az aszisztens megnézi a gépben, hogy jogosult-e felírni vagy sem, aztán minden kiderül.

2013. okt. 12. 19:34
 10/11 anonim ***** válasza:
Ha a doki eddig is megtette meg a közgyogyót is javasolta te írtad, hogy a semmire nem hiszem hogy gond lenne belőle.
2013. okt. 12. 19:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!