A mai világban van értelme szülészorvost felfogadni?
Ez a régi világban is pont így volt. De régi vilagban is volt aki ragaszkodott fogadott orvoshoz, volt aki nem.
Nekem volt és ellentétben a korábbi hozzászólóval egy idős főorvos. Ottani dolgozók mondták hogy csak ilyet érdemes, aki döntési pozicióban van, a fiataloknak konzilíum kell.
Nekem fontos volt, hogy tudjam, kinél fogok szülni, hogy az elejétől a végéig kísérje a terhességem. Hogy elérhető legyen, ha problémám adódna. Ráadásul csak problémás terhességeim voltak eddig.
A kórház egyik legmagasabb titulusú orvosát választottuk, és nagyon pozitív volt, ahogy gondozta a terhességemet -pedig nem volt könnyű dolga.
A szülésnél a szülőésznőnek mindössze annyi feladata volt velem, hogy felvett a szülőszobára, és bekötött egy branült. Egyebekben mindent az orvosom végzett; az oxitocin adagjának állításától a vizsgálatokon át az EDA bekötésig. Fél óránként jött akkor is, ha épp nem volt teendője velem, és nem csak a kitolásra esett be.
Tegnapelőtt szültem ikreket az orvosom egy fiatal lelkes doktor, a főorvossal is szembe ment értem.
Egy ugyeletestol nem biztos, hogy mindent megkaptam volna.
Ez nagyon egyéni és sajnos erősen kórház függő is, hogy mivel jársz jobban. Van ahol valóban nincsen értelme orvost fogadni, mert nagyon jó orvosok dolgoznak az adott helyen és senkit nem ér hátrány ha ügyeletesnél szül, de van olyan hely ahol tényleg lutri, hogy kit fogsz ki.
Én dolgoztam szülőszobán, sokszor tud hátrány lenni a fogadott orvos, mert egy ügyeletes pl simán végigvárja egy akár 20X órás vajódás végét is, de a fogadott orvosnak ehhez ritkán van türelme, inkább császároz. Ugyanígy fogadott doki ünnepek, hétvége, szabadság előtt stb gyakrabban inkább indít és nem várja ki a természetes folyamatokat. Statisztikák alapján gyakrabban is vannak beavatkozások, mert kevésbé mernek kockáztatni.
De sajnos van olyan kórház ahol valóban magasról tesznek rád ha nincsen dokid és csak sodródsz az árral, nulla infóval egymagad.
Szóval érdemes körbenézni a lehetőségeknek ott ahol szülni fogsz és aszerint dönteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!