Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Ikreket várok. Apának hány...

Ikreket várok. Apának hány nap szabi jár szülés után 5 vagy 10?

Figyelt kérdés
Egyik helyen azt olvasom, hogy 5 a másikon, hogy 10. Van itt olyan ikres anyuka, aki tud konkrétumot? Előre is köszönöm.
2010. márc. 3. 14:00
 1/4 anonim válasza:
Én nem ikres kismama vagyok csak 37 hetes terhes jogász, az Mt szerint öt nap jár, és nem ír az ikrekről semmit, márpedig pl. szoptatási munkaidőkedvezménynél külön említi az ikreket, hogy akkor dupla idő jár. Ebből én arra gondolnék hogy csak 5 nap az apaszabadság ikrek esetében is, de a tutit mondják meg férjed munkahelyén a HResek, illetve reméljük kapsz tapasztalati választ ikres anyukától.
2010. márc. 3. 17:35
 2/4 anonim ***** válasza:

Oké, hogy nem tér ki az ikrekre, de arra sem, hogy mi van, ha egy évben több gyereke születik apának. Szerintem egyértelmű, hogy gyermekenként jár az öt nap.

138/A. § (1) Gyermeke születése esetén öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg az apát, melyet legkésőbb a születést követő második hónap végéig kérésének megfelelő időpontban köteles a munkáltató kiadni. A munkaidő-kedvezmény tartamára távolléti díj jár.

2010. márc. 8. 17:06
 3/4 anonim ***** válasza:

Lehetne így is értelmezni, mint a második írta, de a jogszabály nem egyértelmű, lehet értelmezni így is, meg úgy is, a lényeg, hogy a MÁK úgy értelmezi:

„Gyermek születése esetén (függetlenül az azonos időpontban született gyermekek számától) az apát öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg, melyet legkésőbb a szülést követő második hónap végéig kérésének megfelelő időpontban köteles a munkáltató kiadni. A gyermek születése esetén az apának járó munkaidő-kedvezmény mértéke az eseményhez, nem pedig a megszületett gyermekek számához igazodik.”

Sajnos számunkra hiába egyértelmű, hogy gyerekenként, mivel a munkaidő kedvezményt a MÁK finanszírozza a munkáltató felé, így az az igaz, amit ők írnak.

Ha azóta változott az álláspontjuk, az nagyon jó, de lássuk be, ennek az esélye sajnos elég kicsi.

A jogász kismamának meg teljesen igaza van abban, hogy senki nem fog magára nézve több kötelezettséget vállalni, mint amennyit jogszabály előír - és nem tér ki a törvény az ikrekre (míg más paragrafusnál igen).

Úgyhogy meg lehetne esetleg kérdezni a MÁK-ot, de készülj fel, hogy nem jár.

ҝ

2010. márc. 8. 17:22
 4/4 anonim ***** válasza:
Mi már túl vagyunk ezen, a Férjem 5 napot apaszabit kapott.
2010. márc. 8. 17:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!