Mennyire gáz manapság ingyen szülni (és terhesgondozásra járni)? Ti bevállalnátok?
Első gyereknél fogadott orvosom volt, minden szupi volt, csak jelenleg nem vagyunk abban az anyagi helyzetben, hogy így legyen megint és nagyon félek, hogy bánnak a TB alapon szülőkkel?
Amúgy a Flór Ferenc kórházhoz tartozom, előzőt a Honvédban szültem.
Nálunk (megyeszékhely) tényleg nem ajánlatos fogadott doki nélkül szülni, mert a lehető legbunkóbb elbánásban részesülsz, ez 100%. Bunkón veszik fel a telefont, mellé lendületből hülyének néznek. Magyarázkodni kell folyton egy sima időpontkérésnél is. A dokik a rendelésen nem köszönnek, megaláznak, pl. ha egy fájdalmas vizsgálaton kicsit felszisszensz, már beszólnak.
Évekig jártam tb-s rendelésre a kórházba, míg nem voltam terhes, sokszor sírva jöttem ki, pedig nem vagyok mimóza, csak bugyi nélkül, széttett lábakkal nem igazán ment az érdekérvényesítés, nagyon kiszolgáltatott helyzet az és akkor megfogadtam, hogy ha terhes leszek, biztosan fogadok orvost. Így lett, nincs is ilyen gondom. Ha a személyzet bunkó, csak bemondom az orvosom nevét és visszavesznek a stílusból. A doki nem dob ki 2 perc után a rendelésről, feltehetem a kérdéseimet és még csak hülyének se néz, válaszokat is kapok. Ha baj van, felhívhatom, a kézi vizsgálatokat emberségesen végzi. Nekem ezek számítanak, soha nem panaszkodom sóhajtozva, h fizetni kell érte. Akinek problémás a terhessége, annak nagyon nem mindegy, h egy panaszával kidobják a rendelőből pihengessen tanáccsal vagy megvizsgálják alaposan, további vizsgálatokra küldik, gyógyszert kap, stb.
Lehet, hogy mégis kicsikarjuk valahogy magunkból, mert nagyon nincs kedvem kockáztatni... :(
Az orvossal nincs gond, hiszen tudom mire számíthatok, maximálisan megbízom benne. Nem a kedvesség érdekel, az én dokim sem az a kedveskedő, de tudom, hogy nagyon jó szakember és odafigyel. A biztonságért fizetek és nem a kivételezésért.
Azért is örültem anno, mert ő a szülész-nőgyógyász mellett sebész is, így sem a varrat miatt, sem az esetleges császár miatt nem aggódtam. Sok rosszat hallottam az összevarrásokról...
Még vacilálok, de nagyon nincs kedvem szerencsekerekezni.
Nem is értem, hogy lehetnek ilyenek, akkor ne vállaljanak ügyeletet... és tényleg olyan nincs, hogy bemész szülni és akkor adsz az ügyeletesnek valamennyit, hogy azért valamennyire figyeljen oda rád?
Én is sokat gondolkodtam ezen, végül nem mertem bevállalni, hogy fogadott doki nélkül csináljam végig, mert más problémával kikaptam egy akkora paraszt (és szakmailag is alkalmatlan) ügyeletes nőgyógyászt itt, hogy már akkor mondtam, hogy ha terhes leszek, szülni kell, és ez lesz itt, lemegyek és szülök egyedül a kocsiban inkább. A többi doki itt normális, akivel találkoztam, de ez az egy ébresztett bennem akkora félelmet, hogy a gyomorgörcs kerülgetett a gondolattól is, hogy rábízzam magam, főleg a gyerekemet még egyszer. Mint megtudtam, azóta ki is rúgták hálistennek, ennek ellenére örülök, hogy van orvosom, akihez fordulhatok, ha bármi van, nem ráznak le.
Szerencsére elég problémamentes a terhességem (így a 37. hét után remélem, már az is marad), de egy barátnőmnek a 22. hétig nem volt dokija, addig konkrétan senki nem foglalkozott vele normálisan. Az egyik doktornő 2x küldte el vizsgálat nélkül, mikor panasza volt, mondván, terhes, normális, hogy szokatlan dolgokat észlel. Aha, bakteriális fertőzése és hüvelygyulladása volt, mint kiderült, mikor végre egy másik doktornőt fogott ki, aki komolyan vette a baját. Ezután inkább ő is felkérte az egyik orvost, azóta érdekes módon figyelnek rá is.
Szóval nem is feltétlenül a szülés a legparásabb szerintem fogadott doki nélkül, hanem hogy ha valami gond adódik a terhesség során, ide-oda lökik az embert, mert nem tartozik senkihez, senkinek se fontos normálisan megvizsgálni. Mondjuk a másik barátnőm, más kórházról meg pont azt mesélte, hogy neki jó volt, volt dokija, túlhordta a lányát és indították, de ott volt az orvos, maximálisan foglalkoztak vele, odafigyeltek, ami kellett is, mert végül sürgősségi császár lett, a baba nem élte volna túl, ha nem figyelnek oda. Egy másik nőnek viszont, ugyanúgy egyhetes túlhordásnál (ott nem engednek elvileg többet) nem volt dokija, na őt 3 napja passzolgatták ide-oda azzal, hogy "majd az xy megnézi, ha megjön", "megvárjuk, mi lesz holnapig", "majd a főorvos úr eldönti" stb. Senkinek nem volt sürgős, hogy szüljön, mert ugye senki nem várta érte a borítékot...
Esztergom volt, még tavaly. De nem hiszem, hogy az én esetem miatt rúgták ki, bár megtehették volna, mert azon kívül, hogy irdatlan bunkó volt, még félre is diagnosztizált, amit másnap a magándokim, akihez elmentem mert éreztem, hogy nagyon nem jó valami, egyből észre is vett hála az égnek.
Állítólag amúgy is nagyon sok panasz volt arra az orvosra, és ezért kellett mennie. Én panaszt nem tettem, amit utólag bántam, de akkor olyan fájdalmaim voltak, hogy a legkisebb bajom is nagyobb volt annál. Eléggé örültem neki, mikor megtudtam, hogy már nincs ott, úgyhogy véletlenül se jöhet a közelembe többet. A mostani orvosgárda viszont elég normális egyébként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!