Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mitől sárgulhat be a baba...

Mitől sárgulhat be a baba szülés után?

Figyelt kérdés
2008. aug. 22. 14:48
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

én úgy tudom a besárgulást a máj okozza.

vagy is a máj bontja le az elhelt vörösvérsejteket. mikor a baba megszületik és más a vércsoportja mint az anyának és elválnak egymástol akkor a baba szervezete elkezdi a saját vérét termelni ´´es az anyáé ami még benne van lebontódik, csak a máj nem bírja olyan gyorsan lebontani és besárgul a baba.

remélem nem fals az infóm.

2008. aug. 22. 15:18
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Az ujszülöttkori sárgaságot a mály még elégtelen működése okozza mert a születéskor a vörösvértestek szétesnek amiket még a máj nem tud olyan gyorsan feldolgozni és az így felszabadúlt bilirubin túlzott mennyisége okozza a sárgaságot.Ilyenkor minnél több folyadékot kell a babának adni ha alszik fel kell ébreszteni ebben az állapotban aluszékonyabbak a kicsik.Minnél többet szopik annál jobb és két szopi között itatni.Az elhanyagolt sárgaság idegrendszeri károsodást okozhat ezért szokták őket kék fény alá infúzióra kötni legvégső esetben vércserét alkalmaznak .De ez már nagyon sárga babáknál fordúl elő.Nem kell megijedni ha netán besárgúl ,elég sok kisbabánál előfordúl de általában mindenkinél maradandó károsodás nélkül elmúlik.
2008. aug. 22. 17:13
 3/4 anonim ***** válasza:
A széteső vörösvérsejtek miatt lesz az élettani sárgaság. A legtöbb kisbaba valamennyire sárga lesz, de elmúlik pár nap alatt. Az enyém is sárga volt, de csak annyira, hogy én észre sem vettem, csak a védőnő mondta, hogy picit az orránál sárga. Utólag én is látom a fotókon. Mondjuk a kórházban nem lett sárga, csak itthon, de alig. A kórházban ha egy baba úgy rendesen besárgul, akkor éjszakára beteszik kék fény alá. Sokat kell őket itatni, attól jobban múlik. Ja, és a besárgult babák aluszékonyabbak, mint a többi. (most az igazán sárga babákra gondolok) De semmi gond, akkor sem kell nagyon aggódni, ha besárgul, pláne ha a kórházban történik, max egy kicsit tovább kell maradni, de megoldják. Nálunk a szomszéd ágyon lévő anyuka babája sárgult be, minden éjjel vitték a fény alá, szegény anyukáját meg ott vígasztaltuk mert már egy hete bent voltak, és már nagyon szerette volna, ha éjjel is vele lehet a babája. De ennyit megér szerintem, hogy egészséges legyen. Aztán pikk pakk el is felejtitek ezeket.
2008. aug. 22. 21:10
 4/4 anonim ***** válasza:

A sárgaságot a babák még elégtelen máj működése okozza ami természetes.Egyik babánál jobban másik babánál kevésbé jelentkezik.Az én kislányom is besárgult nem is akármennyire, sajnos én nagyon megilyedtem habár tudtam hogy a sárgaság sokszor együtt jár a bábák első napjaival.Ha besárgul a babád akkor ne ilyedj meg kék fény alá teszik legalábbis így nevezik a kórházban. Ez segiti a bilorubin lebontásást. Tulajdonképpen egy inkubátorba teszik és egy mesterséges fénnyel világítják meg. És rendszeresen vesznek tőle vért hogy ellenőrizzék.

Vannak babák akik már akkor sárgulnak be ha hazavitték őket én úgy tudom akkor nekik viszont vissza kell járni erre a "terápiára"

Boldog anyuka

2009. jan. 5. 13:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!