Németországban élő kismamák-anyukák, akik németben szültek?
szülés után milyen hivatalos ügyeket kell intézni a babával kapcsolatban?
Be kell -e jelenteni a picit valahova? Lakcim igazolót kell csináltatni neki? Nem vagyunk házasok, apasági nyilatkozatot hol kell csináltatni? A picinek kell csináltatni útlevelet? Magyar Anyakönyveztetni hol kell? Ilyen hasonló infóra lenne szükségem
Aki jártas ebben, vagy tudja hogy működik, kérem adjon tanácsot
Szia én Németországban szültem mindkét lányomat.
Apasági nyilatkozat az elsö, azt már jó idöben el kell intézni, mert ha kora baba...
Ezt a Jugentamt-nál kell megtenni, ott idöpontra mentek és mint egy esküvö, még a hangulata is olyan. Ott apuka nyilatkozik, hogy övé a gyerek, anyuka meg nyilatkozhat(ha akar), hogy az apuka is teljes joggal lehet a gyermek felett(házasoknál ez alapból így van, de nem házasoknál csak az anyát illeti a jog a gyermek felett ameddig ezt nem nyilatkozza, hogy apának is joga van mindenhez).
Aztán érdemes a korhaz szerinti standesamtot megkérdezni mi kell a gyerekszületésnél, de ide tuti kell a ti születési anyakönyvi kivonatotok, és útlevél vagy személyi.Persze minden német nyelven(a nemzetközi papírokat nem mindenhol fogadják el, mert nincsen németül rajta).
Amikor megszületik a baba, a korház eljuttatja a standesamthoz ezeket és ha szerencsétek van, még mielött haza mentek már meg is kapjátok a szletési anyakönyvi kivonatot.
Ha apuka német, akkor automatikusan a német állampolgárságot kapja meg a gyermek, és lehet útlevelet kérvényezni neki...
Ha mindketten magyarok vagytok, és már több mint 8 éve dolgoztok itt és fizettek adót, akkor nem tudom pontosan, de a gyermek megkaphatja a német állampolgárságot(ezután kell érdeklödnötök, ha érintettek vagytok bene).
Ha 8 évnél kevesebb ideje vagytok itt akkor a gyermek egy német születési anyakönyvi kivonatot fog kapni, de magyar állampolgár lesz. Ezzel csak a magyar konzulátuson tudtok magyar anyakönyvi kivontatot és útlevelet kérni a babának, ez 3-6 hónap kb. Sokan haza csempészik a babát, és otthon kérik meg a papírokat, de egy jó barátomnak nem csinálták még otthon(mert ugye a baba csempészett volt), és vissza küldték öket németbe(megint csak csempészték a babát), de soknak sikerül otthon mindent megcsináltatni.
Itt jogosult leszel a kindergeldre a születéstöl fogva.
Ha dolgoztál akkor a Mutterschutzgeldre majd az elterngeldre, és 1éves kora után a fürderungsgeldre(azt hiszem így hívják, az én kisebbikem még ez a pénz bevezetése elött született)
Ha nem dolgoztál de biztosítva vagy akkor az elterngeld minimumra(300€).
Biztosítohoz és az adóhivatalba is be kell jelenteni a baba születését, fog biztosítási kártyát kapni.
Azthiszem ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!