Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mertél/mersz nemet mondani az...

Mertél/mersz nemet mondani az orvosodnak?

Figyelt kérdés

Számtalan kérdésben olvasom, hogy az orvos így-úgy avatkozott bele a szülés folyamatába, a nő pedig meg sem kérdőjelezte ezt a döntést. Neked volt olyasmi, amit javasolt az orvos és egyszerűen nemet mondtál? Vagy mivel ő az orvos, ő tudja jobban, azt csinálhat veled és a babáddal, amit csak akar, elég csak kiejtenie a szót a száján?

Kicsit ingerült vagyok, mert úgy látom, a nők nem tudatosak ebben a nagyon fontos helyzetben, sőt gyakran szó szerint semmit nem kérdeznek a dokitól, akit választottak, csak ő volt eddig is, ő lesz a szülésnél is. Legtöbbször fogalmuk sincs róla, hogy nem minden orvos hozzáállása ugyanolyan, másképp döntenek azonos helyzetekben. De az is meglepő, hogy néha az anyának magának sincs kialakult véleménye arról, hogy milyen szülést is szeretne, pedig olvas utána sokat. A többség csak amolyan "lesz, ami lesz" hozzáállással megy szülni és azt csinálnak vele, amit akarnak. Aztán vagy jónak éli meg, vagy nem.

Miért van ez? Miért könnyebb a sorsra bízni magunkat, mint tanulni, tudatosan orvost választani, elvárásokat támasztani a környezettel szemben, elvárni a korrekt tájékoztatást, és magunk döntéseket hozni?

2014. nov. 19. 09:37
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, én úgy voltam vele, hogy nem fogom veszélyeztetni a gyerekemet, és ragaszkodni valami általam kitalált dologhoz, csak azért mert hű de tudatos vagyok, ugyanis nem értek hozzá, ő meg igen. Nyilván nem olyan kisebb horderejű dolgokról beszélek, hogy milyen testhelyzetben szüljek, stb. és amiről tudom, hogy nem okozhatok vele kárt, hanem olyanról amikor valamilyen probléma merül fel, és tényleg szükségesnek lát valamilyen beavatkozást. Nem valószínű, hogy csak heccből javasolja amit javasol. Én pedig nem sodrom bajba a gyerekemet az önfejűségem miatt. Én így álltam hozzá, ha nem bízol meg az orvosodban, és úgy gondolod, hogy Te vagy az okosabbn akkor teljesen felesleges a fogadott orvos, szülhet az ember az ügyeletesnél is, sőt akár az árokparton is.
2014. nov. 19. 09:44
 2/11 anonim ***** válasza:

Nézd, a természettel szemben nem támaszthatsz elvárásokat!

Ha császár kell, mert veszélyben vagy, akkor császár kell.

Te ezt nem szakemberként sosem fogod megítélni, hiába olvasol el 100 cikket és készülsz!

Én pl.olyan orvost választottam (két orvost hagytam ott..;) akiben bízom és hiszem, hogy mindent azért tett, mert adott esetben az volt a legjobb lépés! !

Bármit kérdezhettem, segített magyarázott!

De maradjunk abban, hogy kettőnk közül ő látott több szülést!

2014. nov. 19. 09:45
 3/11 anonim ***** válasza:

Ez már bennem is felvetődött, mint kérdés, hogy miét hagyják hogy így bánjanak velük. Most nem kimondottan az orvosra gondolok, szerencsére nekem nem volt vele semmilyen rossz tapasztalatom, egyszer sem éreztem úgy, hogy valamit nem okkal tenne, persze mindent el is magyarázott, hogy mit miért stb.

Viszont a terhesgondozáson volt ilyen esetem, kettő is:

- már benn feküdtem magas vérnyomás miatt, így a szülészetre kellett minden nap 2x ctgre mennem, reggel 7re és este 7re. Mentem is reggel, ahol nem nagyon mocorgott a baba, és gyakorlatilag lecseszett a szülésznő, hogy miért nem reggeliztem, minek mentem oda úgy. Erre felvilágosítottam, hogy 7re adták az időpontot, a reggelit meg fél8kor osztják, mégis mit kellett volna tennem?! (Aztán a reggeli utáni ctg se lett jó, így sürgősségi császár lett, utána odajött bocsánatot kérni)

- Másik meg már a csecsemős nővér volt, aki olyan cigaretta szagot árasztott magából, hogy majdnem elhánytam magam, mondtam neki, hogy így bizony nem viszi sehova a babámat és az is tuti, hogy nem fogja meg (őt utólag tudtam meg, hogy elbocsájtották, mert sok panasz volt rá)

Szóval szerintem ki kell állnod magadért, főleg egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben, mint a várandósság vagy a szülés, de nem elvetemülten, hanem az érveket meghallgatva.

2014. nov. 19. 09:54
 4/11 anonim ***** válasza:
Bármennyi cikket olvasol el, lehet hogy tájékozott leszel a témában, de igazán érteni hozzá, és megítélni egy adott helyzetet nem fogsz tudni, maximum azt fogod hinni magadról, és ez a legveszélyesebb.
2014. nov. 19. 09:55
 5/11 A kérdező kommentje:
Értem én, hogy ő tud többet. De nem érdemel meg egy páciens annyit, hogy részletesen kikérdezze az okokat, mielőtt történik vele valami? Közületek hányat kérdeztek meg pl. kézzel tágítás előtt? Mert nagyon gyakran hallom, hogy hú, de fájt a vizsgálat, közben meg nem is tudatosul az anyákban, hogy épp beavatkozott az orvos, még az előzetes engedélye nélkül! Értem én, hogy életveszélyben ő dönt, ez természetes, de azért lássuk be, a beavatkozások nagy részében nincs életveszély, bőven lenne idő elmagyarázni a helyzetet és a döntési javaslat (!) okait!
2014. nov. 19. 10:03
 6/11 anonim ***** válasza:

Én úgy látom, hogy két szemlélet áll egymással szemben. Az egyik az orvosok többsége által támogatott szülésvezetés, a másik meg a természetes szülés oldala. Hozzám közelebb áll a beavatkozásmentes verzió. A kórházi protokollban elég sok indokolatlan dolog van. Persze, ha az orvos megindokolja, akkor mehet a beavatkozás. De az indok legyen több az "így gyorsabb lesz" és az "így szoktuk" érveknél. Én anno kérdeztem az orvosom a császárról, oxitocinról stb. Engem megnyugtatott a válasza, láttam, hogy indokolatlanul nem lesz egyik sem. Nem is lett, pedig találhattak volna rá okot, ha akartak volna.

Háborítatlan szülésnél is szükségesnek tartom, hogy legyen ott is hozzáértő személyzet, akár egy bába. Mert igen, a szülések legnagyobb többsége simán lezajlik magától, de ettől még előfordul, hogy valami gáz van. Kell valaki, aki ezt felismeri, és így tényleg indokolt esetben jöhet az orvosi beavatkozás.

2014. nov. 19. 10:05
 7/11 A kérdező kommentje:
Igen, azt hiszem, teljesen igazad van. Más a szemlélet. Ezen még nem gondolkodtam így el, de most érzem, amit mondasz. Azért van ellenérzésem az orvosokkal szemben, mert mindenáron irányítani akarják az eseményeket, és mondván, ha már ott vannak, akkor csinálni akarnak valamit, pedig legtöbbször semmi szükség nem lenne rá. Igen, szülésvezetés és szüléskísérés... nem ugyanaz. Köszi, hogy ezt így megfogalmaztad.
2014. nov. 19. 10:07
 8/11 anonim ***** válasza:

Sziasztok, az első vagyok. Ezzel így én is egyetértek. Amikor mentem szülni az ügyeletes orvos közölte, hogy nagy a baba, és nem fogom tudni természetesen megszülni, ha nincs a fogadott orvosom, akkor már császározott volna, az tuti. De aztán bejött a dokim, megbeszéltük, megnyugtatott, és megszültem természetes úton az amúgy valóban 4000 gramm feletti fiamat.

De pont ezért írtam, hogy olyan orvos kell, akiben megbízol, és akivel a kérdéseidet meg tudod beszélni. Azt pedig akkor félreértettem, úgy látom abban is egyetértünk, hogy veszélyhelyzetben egyértelműen az orvos dönt. Attól a szőr feláll a hátamon, amikor valaki olyan okosnak képzeli magát, hogy ilyesmikbe is bele akar szólni..

2014. nov. 19. 10:15
 9/11 anonim ***** válasza:
Hát nézd, az egy dolog, hogy hogy képzeli el az ember, meg a másik, h hogy bírja, hogy alakul a szülés menete. A kérdésedre a válasz, igen, én "beszóltam" a dokimnak. 5 órája voltak 2 perces fájásaim, már hajnal volt, még mindig csak 1 ujjnyira voltam nyitva, magzatvíz este elfolyt. Ezalatt 3x tágított kézzel a dokim, hát ezek szerint nem sok eredménnyel. Én már nem voltam magamnál a fájdalomtól, kimerültségtől, mikor jött volna negyedszer...nahát pont a fájás közepén én úgy ráförmedtem szegényre, h most is ég a pofám. Csak annyit mondtam, h NEM, de azt olyan hangsúllyal, h egyből értette... Rá 2 órára kaptam végre oxit, és újabb 2 óra múlva megszületett végre a fiam. A doki nyomta ki belőlem, mert már annyi erőm sem volt. Na azt nem bánom, és inkább a hülye oxit adta volna 3 órával előbb, legalább észnél lettem volna, mikor kibújt a fiam.
2014. nov. 19. 12:25
 10/11 anonim ***** válasza:

A ember akármennyit olvas, attól még nem fog jobban érteni hozzá, mint egy orvos, aki minimum 11 évig tanulta a dolgokat.

Nyilván nem feltétlenül jó az "az van amit én mondok, neked meg kuss" hozzáállás, tehát kérdezni igen is szabad, kell is, az orvosnak meg válaszolni, de azért ne higgyük már okosabbnak magunkat..

2014. nov. 19. 13:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!