Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mennyire lehet "szembe menni"...

Mennyire lehet "szembe menni" a szülésznő elveivel?

Figyelt kérdés

Az orvosom ajánlott egy szülésznőt, aki amúgy gyakorlott szakember (50-60 körüli hölgy). Utánaolvasva, illetve telefonos megkeresés után is egyértelműen kiderült, hogy kifejezetten hisz benne/támogatja a kissé ezoterikus irányba mozduló dolgokat.

A magam részéről a nyugati orvoslásban hiszek, a homeopátia és egyéb "szelíd gyógymódok" az én szememben ártalmatlan, de hatástalan eszközök.

Telefonbeszélgetés alkalmával meghallgattam az ajánlásait, de később szeretném majd udvariasan, de egyértelműen közölni, hogy nem örülnék az ilyen típusú ellátásnak - ha nincs gond, csak be vagyok tojva, akkor néhány nyugtató szó is elég, ha gond van, akkor pedig az orvos cselekedjen.

Mivel kiszolgáltatott helyzetben leszek, nem érdekem ellenséggé tenni a szülésznőt.

Volt valaki ilyen helyzetben? Mennyire lehetséges ilyen szempontból szembefordulni a szülésznővel?

Az orvossal ilyen szempontból könnyebben szót értek, nincs preferenciája, de nyitott az én elképzeléseimre ésszerű határokon belül. Éles helyzetben övé az utolsó szó (pl. ha dönteni kell, hogy császár vagy gátmetszés legyen), mert a jogi felelősség is az övé, de a szülésznővel is szeretném azért megbeszélni, hogy ne bosszantsanak vajúdás közbe homeopátiás cuccokkal, mert csak idegesebb leszek tőle.

(Hasonlóképpen nem pártolom a saját esetemben a gátmasszázst, stb. Aromaterápiának is értelmét nem látom, de felőlem illatosíthatnak, addig se a fertőtlenítőt érzem.)

2014. jan. 29. 20:19
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
TErmészetesen elismerem, hogy aki ilyen irányultságú, annak még hasznos is lehet ez az irány - de saját esetemben nem érzem így.
2014. jan. 29. 20:21
 2/11 anonim ***** válasza:
51%
Szia! én is úgy gondolkodom ahogy te, én nem ezt a szülésznőt választanám. Már kétszer szültem, abban a felfokozott állapotban jobb ha egy olyan szülésznő van veled akivel egyetértesz. Én biztos elküldtem volna a francba a szülésznőt, ha elkezd a szülőszobán aromaterápiázni. Inkább most legyen egy kicsit kellemetlen lemondani és másikat keresni, minthogy "idegesítsen" szülés közben, lesz elég bajod a nélkúl is.
2014. jan. 29. 20:44
 3/11 A kérdező kommentje:

Szakmailag nagyon felkészült (van szülésznő ismerősöm, tőle is informálódtam, csak neki nincs ezzel a kórházzal szerződése), illetve amikor elkezdte sorolni a vajákosságokat és nagyokat hallgattam, hozzátette, hogy "ha Ön is jónak látja".

Tehát az a része szimpatikus, hogy nem erőltetnek, inkább javaslatnak tűnik. Gondolom abból, hogy nem lelkesedtem be a homeopátián, csak kussoltam a vonalba, összerakta, hogy nem vagyok nagy rajongója a témának.

A kórház nagyon ilyen szemléletű, nem tudom, hogy más szülésznő egyáltalán máshogy gondolkozna-e, vagy csak ilyen szellemiségűeket válogattak össze a csapatba.

2014. jan. 29. 20:48
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

A "kellékeket", gyanítom, hogy neked kéne vinned, legfeljebb nem viszel. Nem hiszem, hogy egy tapasztalt, fogadott szülésznő ezen fennakadna, azt meg végképp nem, hogy emiatt kellemetlenné tenné a szülést beszólásokkal vagy pofavágásokkal. De én megkérdezném, hogy akkor is vállal-e, ha nem szeretnél élni ezekkel a lehetőségekkel.

Én sem vagyok egy nagy homeopátiás, de a szülésznő mondott egy szert, hogy mindenképp legyen nálam. Én úgy voltam, hogy ő látott már elég szülést, ha állítja, hogy segít, akkor biztos jó lesz. Nem volt drága, lesz ami lesz alapon beszereztem, bevittem, szkeptikus voltam, de szerintem hatott. De nem hiszem, hogy lett volna negatív megjegyzése, ha nincs nálam, vagy azt mondom, hogy nem élnék ilyennel.

2014. jan. 29. 20:59
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Sztem nyugodtan mondd meg neki, en most a masodik szulesnel (mas korhaz, igy nem azzal szulok, akinel az elsot), amikor kezdett ilyesmi tema fele hajlani en szivbaj nelkul mondtam, hogy koszonom, nagyon kedves, hogy ilyen szeleskoruen es alaposan tajekoztat, de en nem hiszek ilyesmiben, igy nem elnek ezzel. Azota szoba sem kerult ez a tema, nem sertodott meg egyaltalan. Ha meg ugy latod, igy sem egyezik az irany, tenyleg erdemes megfontolni a valtast.

En sem passzolok 100%-san a mostani szulesznommel, pl az elso szulesem nagyon hoszu es nehez lett, ezert most ugy allok neki, ha van lehtoseg most eda-t kerek, de ez a korhaz es ez a szuleszno is "termeszetes fajdalomcsillapitast" partolja. Szoval kb a legzestechnikat...

Ugyhogy en kerekperec megmondtam neki, hogy en most valoszinuleg kerni fogok es a dokinak is mondtam (tobbszor).

Aztan meglatjuk, hogy alakul.

Melyik korhaz ez egyebkent?

2014. jan. 29. 21:09
 6/11 anonim ***** válasza:
Bocs, kisse off: Elozo valaszolo, mi volt az a szer, amit neked meg igy is javasolt?
2014. jan. 29. 21:12
 7/11 A kérdező kommentje:
Szent Imre, de a leiras alapjan neked is
2014. jan. 30. 05:08
 8/11 anonim ***** válasza:

Igen, nekem is a Szent Imre. En pont most toltom be a 40 hetet, szoval most mar tenyleg szulok lassan, kb 1 het tulhordast enged a dokim. Ha gondolod megirom milyen tapasztalatom volt.

Privatban megirom majd az en szulesznom nevet, kivancsi vagyok a tiedre is. :)

2014. jan. 30. 08:11
 9/11 anonim ***** válasza:

Caulophyllum volt, ez az oxitocin homeopátiás "párja". Negyed óránként 5 golyócskát kellett bevenni, az első pár adag után hirtelen nagyon sokat erősödtek a fájások, de aztán lehet, hogy nélküle is ez lett volna, azt a verziót nem próbáltam.

Egyébként én úgy érzem, hogy bennünk dől el a szülés milyensége, ha fejben jól vagyunk, akkor mindegy, mit csinálnak velünk. Persze ezt csak egy szülés után mondom, a következő rácáfolhat. :)

2014. jan. 30. 08:36
 10/11 A kérdező kommentje:

A stressz, pszichológia jelentőségét nem cáfolom, sőt! De ha nyugtatni akarnak, akkor beszéljenek hozzám, szavakkal nyugtassanak (vagy ígérettel, hogy hozzák amorfiumot :))), ne tic-taccal...

Mondjuk cukorkát is adhatnának, a placebo hatás azzal is működik meg tejcukorral is.

2014. jan. 30. 11:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!