Hogyan segíthet egy nő a barátnőjének szülés közben?

Szia! Én is bent voltam a nővéremmel és mondhatom, életem egyik legcsodásabb élménye volt. Szegénykém majd' 10 órát vajúdott és 4560 gramm volt a baba, de így is azt mondta: "sima ügy volt, mert itt voltál velem".
Mi az egészet egy bulinak fogtuk fel, hajnal 3kor hívott, hogy elfolyt a magzatvíz, induljunk. Rohantam érte és egész úton a kocsiban régi vicces sztorikat emlegettünk. Amikor beértünk a kórházba, rögtön a szülőszobára került, beöntés, tusolás, miegymás és onnantól gyakorlatilag ketten voltunk jó sokáig, mert nem tágult valami gyorsan, néha-néha benézett az orvos illetve a szülésznő. Sokat szenvedett, de végig szóval tartottam, törölgettem nedves kendővel az arcát, masszírozgattam a nyakát, hátát és próbáltam elterelni a figyelmét.
Aztán a végén minden begyorsult, a tolófájásoknál a harmadiknál meglett a baba. A fejénél álltam, támasztottam a hátánál, amikor kellett, fogtam a kezét és együtt nyomtunk, ordítottunk a fájásoknál. Végül én vágtam el köldökzsinórt :) Komolyan, nagyon szép volt az egész. :)

Nekem nagyon gyors szülésem volt és érdekes,hogy ott senkinek nem jutott eszébe, még nekem sem, hogy mekkora segítség lenne, ha a fájásokat mérnék. mármint másodpercben aztán valaki számolna vissza mennyi van még hátra.
Most utólag úgy érzem így kellett volna, nem is értem miért nem mondta sem a szülésznő sem az orvos ezt. Csak vártam és vártam mikor lesz már vége a fájásnak..... így jobb lett volna.
Meg nekem az ssegített, hogy mondták, hogy jó mély levegő..... és lassan ki, gyakorlatilag együtt csináltuk a szülésznővel, ez nagyon sokat segített fájás közben.
Ha már szültél, akkor tudod milyen és tudod neked mi lett volna jó, jobb, könnyebb. Próbáld a tapasztalataidat hasznosítani.

Köszönöm szépen a válaszokat. :)
Igen, ez valóban egy gyönyörű élmény lesz, főleg, hogy én is éppen állapotos leszek, akkor leszek a 4. hónapban a második gyermekemmel.
Nálunk apás szülés volt, emlékszem mi segített, hogy a férjem mindig tudta mikor kell ott lennie és mikor a háttérbe lépnie. Sokat segített a derékmasszázs és igen, most, hogy írjátok emlékszem még mi... össze vissza lélegeztem, ki voltam merülve, a szülésznő lélegzett velem. :)
Vagy kimenni wc-re. :)
De amit írtál még, kedves válaszoló az is szuper lehet. Szólni a fájásoknál, biztatni, tisztában lenni az idővel, ez nekem is tök jó lett volna.
Köszönöm a válaszokat, várok még tippeket, ha van még valakinek.

Köszönöm a válaszokat, jöhet még! :)
Légyszi ne pontozgass (ha te voltál), van akinek ez számít... Nekem hasznos volt a válasz, különben is, a saját élményét írta, nem azt, hogy ezt csináljam! Tudok szűrni én is, köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!