Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mi történik a Kórház falai...

Mi történik a Kórház falai mögött?

Figyelt kérdés
Nekem ez az egész szülés történet egy misztikum. Mi történik a Kórház falai mögött? Bemegyünk a kórházba, ott bevezetnek egy szobába vajúdni? Vagy egy terembe 20 nő közé és együtt vajúdunk? :-) Lehet hangokat kiadni ha nagyon fáj? Majd ha megszületik a bébi, ellátnak, és visznek a kórterembe? Hozzák a babámat is? Netán éjszakánként többször hozza valaki hogy etessem meg? És ha azt sem tudom hogy kell, ordít szegénykém és felébresztjük az egész Kórházat? És a nappalok...Lézengünk mi anyukák de megmutatják pl. a köldökcsonk ápolását? Nekem kell kérni vagy jönnek a segítség? Olyan misztikus dolog ez nekem, ezekről senki nem beszél, csak mindig azt hallom hogy a csecsemősnővérek nem túl kedvesek. 21 hetes kismama vagyok.
2013. ápr. 9. 16:59
 1/5 anonim ***** válasza:
89%

kórházanként változik, nem mindenhol 20 ágyas a vajúdó, nincs mindenhol rooming-in sem pl.

ha felhívod a szülészetet vagy fogadsz szülésznőt, akkor szívesen körbevezet a szülészeten és ott felteheted az adott kórházra vonatkozó kérdéseidet, emellett rá is kereshetsz a neten a Téged érintő kórházra, egyre több kórházteszt van fent (bezzeganya, dívány stb.). A segítséget általában kérni kell, mert elfoglaltak a csecsemősök, kevés kivétellel nem kérdeznek, csak teszik a dolgukat, de ha kérdezel, arra korrekten válaszolnak vagy segítenek mellre tenni a picit, megmutatják, hogyan kell bepelenkázni.

2013. ápr. 9. 17:14
 2/5 anonim ***** válasza:
89%

Kórház függő,h pl van-e vajúdó. A jánosban szültem ott nincs. De kezdjük az elején..

Bemész mert megindult a szülés(elmegy a magzatvíz vagy fájások vannak)megvizsgálnak,rádkötik a ctg-t.Adatokat felveszik,aláírsz pár papírt.Utána bevezetnek egy szülőszobába,ahova a párod is elkísér,nekem itt is rámtették a ctg-t.Ha választott orvosod van akkor szólnak neki,ha nincs, ügyeletes és a szülésznő foglalkozik veled.Kiabálhatsz,senki nem fog ezért csúnyán nézni rád. Megszülsz akkor 2 órát megfigyelésen a szülőszobán maradsz a babával.Átvisznek a gyerekágy osztályra,a baba veled lehet,de éjszakára be is viheted(de pl a Jánosban betápozzák vagy cukros vizet adnak,én nem adtam be).Szoptatásban segítenek ha kéred,megmutatják a baba ápolását.

2013. ápr. 9. 17:19
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Én a Bajcsyban szültem,de tudtommal a legtöbb kórházban már rooming-in rendszer van,tehát veled van a baba éjjel-nappal. Mi bementünk,mentünk a szülészetre,ott csengetni kellett,jött a szülésznő,mondtam,hogy szülünk,jött az orvos,egy vizsgálóban megvizsgált. Aztán elvezettek egy üres szülőszobára,ott NST. Kicsit később beöntés,de ezt sem mindenhol csinálják már. Nálunk el lehetett menni kádba vajúdni,én ott voltam,de ott is "egyedöl" tehát más kismama nem volt ott,és a szülőszoba,ahová engem berendeztek előtte,az is üres volt. Aztán visszamentünk oda,megszületett a babám,két órás megfigyelés,ezalatt megszoptattam a babám,de nem mutatta meg senki,hogy kell. Ha kértem volna,biztosan megmutatják. Aztán elhelyeztek egy kórteremben,ott már voltak szobatársak,mindenki a babájával együtt. Amikor először elvitték fürdetni a kisbabám,mehettem én is,és megmutatták a köldökcsonk ápolást. Mást nem,de ha kértem volna,segítettek volna. A csecsemős nővérek bármikor segítenek,ha kéred,bár nem biztos,hogy nagy empátiával,ki kell fogni a kedvesebbeket. Éjszaka a többiek babája is sírni fog,de amikor az enyém sírt,én is rosszul éreztem magam,hogy nem tudnak aludni tőlem a szobatársak,de ez természetes és senki nem fog megszidni,hogy miért sír a babád. Később a próbaszopinál(amikor megmérik mennyit szopizik a baba,hogy lássák van-e tej) akkor segítenek,megmutatják,hogy kell. Legalábbis nekem segítettek. Az első éjszaka bejött párszor a csecsemős nővér,hogy minden rendben van-e és elvigye-e a babám,hogy tudjak pihenni,de tudtam így is,velem volt végig a babám. Ha azt kéred,vigyék el éjszakára,akkor etetési időben behozzák,hogy megszoptathasd. A szülésnél én nem akartam hangot kiadni,de sajnos kiabáltam,bár állítólag nem voltam hangos,én nagyon szégyelltem magam és folyton bocsánatot kértem,de a többi szülőszobáról is hallottam,hogy kiabálnak. Te fáradsz benne el,de nem fognak hazaküldeni,mert kiabálsz :) A csecsemősökről általánosságban az a vélemény,hogy nem túl kedvesek,ez úgy-ahogy igaz is, de azért ennek is van általában háttere. Én igyekeztem mindent megoldani magam,vagy ha szobatársnak már van tapasztalata,mert mondjuk második,többedik gyermek,akkor ő segített,de ha kértem a nővéreket,segítettek. Ha éjszaka nagyon sír és nem tudod mit csinálj,szólsz a nővéreknek és segítenek. Nem lesz semmi baj :)
2013. ápr. 9. 22:16
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én anno fogadtam szülésznőt és ő kb. 1 hónappal a szülés előtt körbevezetett a szülőszobán. Biztos nálatok is lehet ilyet kérni, legalább lásd hogy hova fogsz kerülni, ne legyen tök idegen a hely.

Nálunk 4 vajúdó szoba van, egymás után nyílnak, de mindegyikbe 1 ágy van. Kellemes környezet amúgy, és ha van fogadott szülésznőd akkor ő ott van veled, figyeli a monitort, labdára ülhetsz, van bordásfal, ki lehet próbálni melyik póz kényelmes. Ha úgy tartja kedved ordíthatsz is, de ha a filmekben történő ordibálásra és óbégatásra gondolsz, akkor azt felejtsd el. Ilyen szerintem a világon nincs, hogy a vajúdás alatt az ember kiüvölti a lelkét is. Általában csendben vannak a kismamák, én legalább is nem sírtam, nem kiabáltam, csendben tűrtem 10 órán keresztül.

Ha megszületik a baba akkor még 1 órát ott tartanak megfigyelésre, majd feltolnak az osztályra a többi anyukához, kb 4-5 ember van egy szobában. Ott reggel 6-tól 3 óránként hozzák a babákat este 9-ig, de ki is kérheted magadhoz, akkor egész nap veled van és akkor szoptatod amikor akarod, de akkor természetesen te pelenkázod. Ha van olyan a szobában, akinek nem első baba, akkor ő is tud segíteni, de lehet szólni a csecsemősöknek, hogy mutassák meg (persze érdemes puhatolózni, hogy melyik rendes, mert tényleg utálatosak tudnak lenni). Én kértem, hogy hozzák ki éjszaka szoptatásra a kicsit ha felsír, ne adjanak neki teát vagy tápszert. Egy-két pofavágás és a szülésznőm közbenjárása után ki is hozták.

Hát ha sír a baba, akkor sír a baba, nyugi, nem csak a te babád fog sírni, ott mindenki hozzá van szokva, ilyeneken nem kell izgulni.

Én nagyon hálás vagyok a szülésznőmnek, mert ő jött minden nap, segített a szoptatásban, az első felállásban, mert én végül császáros lettem, szóval a csecsemősöket én nagy ívben letojtam, mert ők is letojtak.

2013. ápr. 10. 13:51
 5/5 A kérdező kommentje:

Kissé megnyugodtam hogy más sem úgy megy be mintha minden nap oda járna, hogy más is cikinek érez bizonyos dolgokat. Megpróbálok nem mimózáskodni majd és kérdezni ha kérdésem van, szülés után. A terhesgondozésokon a Margit Kórházban egyik nap várakozás közben próbáltam kívülállóként tekinteni ránk kismamákra, és tulajonképpen nem csodálkozom hogy az ott dolgozók felvértezik magukat, a sok aggódó hormontúltengéses anyuka (köztük én is ) :-) nap mint nap... az asszisztensek kicsit olyanok mint a kiképző őrmesterek. :-)

Köszönöm a válaszaitokat, sokat segítettetek!

2013. ápr. 11. 21:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!