Tgys alatt megszűnő munkaviszony után mire leszek jogosult? Mi lesz az ellátásom alapja?
Kedves második, olvasd már el figyelmesen mit írtam: 180 BÉREZETT napról írtam, ne keverd már össze a biztosításban töltött nappal, ugyanis a kettő közelről sem ugyanaz.
A biztosításban töltött nap (abból kell 365, nem 360!) az, amikor élő biztosítási jogviszonyod van. A bérezett nap (ebből kell 180) olyan nap, amikor bérjövedelmet kapsz, amiből egészségbiztosítási járulékot vonnak. Ez kell ahhoz, hogy a különböző ellátások alapját a béred adja.
Az, hogy te még nem hallottál passzív gyedről csak annyit jelent, hogy nem vagy képben az egészségbiztosítás pénzbeni ellátásaival kapcsolatosan.
A gyed akkor is járhat, ha nincs a szüléskor biztosításod, de már tgyáson vagy (ha szülés előtt elmégy tgyásra, és megszűnik a biztosítotti jogviszony, akkor is jár a gyed)
A passzív gyed azt jelenti, hogy nincsen mögötte munkaviszony.
Nem egészen, itt is tévedsz.
Nem a tgyás igénylés megnyíltát megelőző 42 nap, hanem a szülés időpontját, tehát szó sincs 70 napról.
Ha pedig a jogviszony megszűnik a szülés előtti 42 napon belül, akkor a tgyás valóban jár passzívan, de ekkor már a gyed nem jár. Passzívan sem.
Mint írtam kizárólag akkor jár a gyed, ha a tgyás alatt szűnik meg a jogviszony. Ha a tgyás igénylést MEGELŐZŐEN, akkor nem jár a gyed. Lehet futni vele pár kört (pl. álláskeresésivel operálás, stb), hogy járjon, de az más tészta.
Nem tudom, hol néztél gyorsan utána, de hanyagold azt az információforrást. Javaslom inkább a jogszabályt, az legalább nem ad téves információt:)
Ha lejárt a gyed, vedd ki a szabikat, aztán a kiírt időpont előtt 28 nappal kezd meg a tgyást. Ha a tgyás megkezdését követően szűnik meg a jogviszony, a gyed járni fog passzívan.
Mikorra vagy kiírva, és mikorra tervezik a jogviszony megszűnését?
Amúgy ha terhes vagy, nem mondhatnak fel, így a munkaviszonyod csak két esetben szűnhet meg: 1. ha közös megegyezést írsz alá - de ekkor kiköthetetd, hogy mikortól, és 2. ha eddig tart a határozott idejű munkaviszonyod.
Semmilyen más formában nem válhatnak meg tőled (max. a korábbi rendkívüli felmondás indokaival, de mivel gyeden vagy, ilyen indokot nem fognak találni)
Határozatlan a munkaszerződésem, a cég ahol dolgoztam meg fog szűnni, átvette őket egy felszámolással foglalkozó cég.
Ott él a munkaviszonyom a gyed lejártáig, hát kb. 1 hónap szabim lehet, mivel már csak a gyed első felére jár azt hiszem....
Tényleg nem küldhetnek el így sem, hogy a cég megszűnik???
Addig nekik ott kell tartani náluk élő munkaviszonyban??
Ha így lenne akkor nincs is semmi gond mert akkor megy minden ugyanígy tovább.
Ha jól tudom a tavalyi évet nézik a tgys-nél is és ha többet voltam gyeden mint gyesen akkor a gyed alapja ( szerz.szerinti bér ) a tgys és a köv. gyed alapja is??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!