Írnátok tapasztalatokat? Olyanokat várok, akik első szülés ellenére gátvédelemmel szültek. Hasznos volt-e vagy volt-e valami hátránya?
Háromszor szültem gátvédelemmel. Először még 19 éve, amikor ez Magyaroszágon még nem is volt divat, úgy kellett keresnem egy orvost aki vállalja. Szülésznőt nem találtam, így szülés alatt az anyukám és a férjem masszírozta felváltva, hogy táguljon.
Szerintem sokkal jobb volt utána én rohangáltam, miközben a többi kismama vonszolta magát. A második szülésnél picit repedtem, de az orvos még össze sem varrta, azt mondta így gyorsabban fog gyógyulni aznap már ültem rajta és pár nap alatt begyógyult. A harmadiknál nem volt semmi gond.
Én hátrányát nem éreztem, csak előnyét. A doki is azt mondta nekem, azt nagyon hamar látja, ha vágni kéne, attól ne féljek, hogy elakad a baba.
A szülés után a 6 hetet soha nem vártuk meg.
En most varom a 2. babamat, az elso tavaly szuletett gatavedelemmel. En semmilyen hatranyat nem erzem, ereztem, igaz, hogy fogalmam sincs, hogy milyen gatmetszessel szulni. A kitolasi szakasz vedelmes szulesnel hosszabb, de nem tart orakig, csak arrol van szo, hogy nem lehet egy-ket nagyobb fajassal kirobbantani a babat, hanem rovideket kell nyomni, a baba aprankent halad elore, amikor a szuleszno szol, akkor le kell allni, elhihegni a fajast (ez nem mindig konnyu, mert ilyenkor iszonyatos nyomasinger van). Ha aprankent jon ki, akkor tobb ideje van a huvelynek a megfelelo mereture tagulni, mintha hirtelen kibujik.
A 36. hettol en is hasznaltam gatmasszazsolajat minden este 5 percig, vajudas alatt mar nem, mert nagyon rovid volt (3 ora). A szuleszno szinten hasznalt olajat sikositasra, a baba fejet is bosegesen bekente, amikor mar kitapinthato volt. Egyebkent mar akkor mondta, hogy szerinte nem lesz gond, mert eleg rugalmasnak erzi a szoveteimet, ugyan a babam feje szerinte nagy, de igy is sikerulthet.
Egyebkent ott volt mellette a kiskocsin a gatvagashoz szukseges felszereles, azt mondta, hogy lehet erezni masodpercekkel korabban, hogy vagni kell es akkor vagni fog, nem varja meg, hogy szakadjak.
A babam vegul 4 kg lett es 36-os fejkorfogattal szuletett. Osszesen annyit serultem, hogy vegigkarcolta bentrol a huvelyemet, mert hosszu kormokkel szuletett, de ezt sem ereztem. Jah, es negy hettel kesobb voltam kontrollon, azt mondta a doki, hogy semmi baja sincs a huvelyemnek, a feszessege normalis, semmilyen serulest, vagy mehsulyedest nem tapasztal. Par oraval kesobb a ferjem is megerositette, tehat a hazaseletunk sem szenvedte meg.
(Bar bevallom oszinten, hogy en nagyon-nagyon sajnalom, hogy nem lett felvetel a babam kibujasarol, mert en ugye semmit sem lattam belole es a mai napig nehezen tudom elkepzelni hogyan fert ki egy akkora gyerek egy olyan pici lyukon ugy, hogy minden vissza is huzodott. Tenyleg nem birom felfogni.)
Egyebkent szules utan kb fel oraval aludt be cicin a fiam, akkor leraktam es mentem is zuhanyozni egyedul, a verveszteseg miatt eloszor megszedultem, illetve a zaroizmaim voltak gyengek (par napig ha pisilni, kakilni kellett, akkor azonnal menni kellett), de mas fajdalom nem volt gattajekon, max az irdatlan nagy betet volt kenyelmetlen. Mi kulfoldon elunk, reggel szultem, delutan mar otthon voltunk es bevallom oszinten, hogy masnap hajnalban mar pakoltam a mosogepbe a ruhat, pakolgattam a babaruhakat, en szaladtam le beengedni a szulesznot az emeletrol, stb. Nagyon hihetetlennek tunt szamomra, de olyan mozgasom volt es olyan kozerzetem, mint terhesseg elott es szerintem ez annak is koszonheto, hogy nem volt varratom. Persze az is kibirhato, hiszen sok anyukanak van es nem panaszkodnak, de azert osszessegeben varrat nelkul szerintem konnyebb.
(En csak azt nem ertem, hogy miert van az, hogy sok kulfoldi orszagban a gatvedelem az alap, a termeszetes uton szulo nok 70%-a meg tud szulni gatvedelemmel mar elsore is, Magyarorszagon meg ugy felnek tole, mint a tuztol, es a vagast tartjak meg mindig sokan termeszetesnek, a vedelem meg valamilyen misztikus fogalom. Nem hiszem, hogy testileg ennyire maskepp lennenek itt es ott osszerakva a nok.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!