Szülési szabadság vagy táppénz a szülés időpontját megelőző 28 napra?
Én szülés előtt 28 nappal vettem ki a szülési szabit.Még a kórházban voltunk amikor megkaptam az első havit.Szerintem így jobban jársz.Amiatt mert:
-Ha szülés napjától veszed ki kapod 6 hónapig a tgyást utána gyed ami a gyerek 2 éves koráig jár.Tehát még 18 hónapig gyedet.
-Ha a szülés előtt 28 nappal veszed ki akkor is 6 hónapig kapod,de így a gyerek 5 hónapos korában jár le.Utána jön a gyed ami így is a gyerek 2 éves koráig jár ami így 19 hónap.
Attól függ, melyik éri meg jobban, hogy mennyi a béred.
Ugyanis ha a táppénzed több, mint a gyeded, akkor a szülésig érdemes táppénzen maradni, hiszen a tgyás ideje fix, mindenképpen 168 napig jár.
pl. ha 150 ezer a bruttód, akkor érdemes szülés előtt elmenni tgyásra, mert a gyed összege magasabb, mint a táppénzé - ezért ha hamarabb mégy tgyásra, hosszabb ideig kapod a magasabb összegű gyedet.
Viszont ha 250 ezer volt a bruttód, akkor szülésig érdemes táppénzen maradni, mert a táppénzed magasabb összeg, mint a gyeded, így ha szülésig maradsz táppénzen, akkor azt kapod tovább, és az alacsonyabb összegű gyedet rövidebb ideig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!