A párommal magyarok vagyunk német országban dolgozunk, itt is szeretnénk élni. Terhes vagyok. Ha ide kinn szülöm meg a babát itt is tudom anyakönyveztetni, vagy csak magyarban? És milyen nyelvű nevet kell adnom neki?
Mi Ausztriában élünk. Szerintem nem sokban különböznek itt a dolgok.
Miután megszülsz, kapsz egy német anyakönyvi kivonatot. Azzal be kell mennetek a Magyar Nagykövetségre, meg mindenféle papírral. Ha házasok vagytok a magyar házassági kivonattal, ha nem akkor apasági nyilatkozattal, meg még nem tudom pontosan mivel. (ha felhívod az ottani nagykövetséget, biztos megmondják mi kell. Kaptok útlevelet ideigleneset, ha kéritek, vagy asszem 2 hó a rendes útlevélig, ami 2 évig érvényes.
Én angol nevet adtam a fiamnak, úgy is írták a magyar papírjaiba, ahogy angolul kell, nem magyarosították.
Velünk kb. ugyan ez a helyzet, csak mi Szlovákiában vagyunk. Én is itt fogom megszülni a kicsit, és itt is lesz anyakönyveztetve. Ebből adódóan ő szlovák állampolgár lesz. Nevet szerintem bármilyet adhattok neki ti is, bár ezt nem tudom pontosan...mi közel vagyunk a határhoz.
Ha a TB fizetve van utánad, akkor jogosult vagy az anyagágira is, legalábbis itt így van.
Hát ez jó kérdés, nekem férjem német, és sok magyar pár ismerösöm van.
Az tuti itt anyakönyvet nem kaphat a gyerek, mert azt csak szülö jogon (vagy adófizetés vagy letelepedés jogon) kaphat a gyerek. Ha már több mint 5 éve itt dolgoztok bejelentve, akkor egyszerüen kérjétek az állampolgárságot, és a gyerek is megkapja szülö jogon. Ha kevesebb ideje vagy itt, akkor hívd fel a konzulátust Münchenben és ök megmondják.
Lányom apja jogán németnek született, és késöbb csináltattuk meg a magyar anyakönyvet otthon.
De itt születési anyakönyvet németet nem kaphat csak úgy.
Amit még tehetsz hogy ahol amelyik városban szülni fogsz ott is meg kell a standes amt-nál hogy is megy ez, mert valami hivatalos doksit kapnod kell onnan is, hogy megszületett.
Èn elöször mindenképpen münchent kérdezném meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!