Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Ha a második babám a kislányom...

Ha a második babám a kislányom 2 éves kora után születik meg milyen ellátásra leszek jogosult?

Figyelt kérdés
A munkaviszonyom megvan, folyamatos. Most még gyeden vagyok. A tesó a kislányom 27 hónapos korában fog születni. 24 hónapos korában lejár a gyedem, elmegyek táppénzre és a szülés után újra jogosult leszek tgyásra, gyedre?

2012. ápr. 23. 08:01
 1/8 anonim ***** válasza:

Nálunk pont ugyanez a helyzet! Márciusban volt a kisfiam 2 éves, visszamentem papíron kivenni a szabijaimat (34nap), utána táppénzre megyek szülésig (június közepe). Ha nem 9-es kóddal vesznek táppénzre (ami a veszélyeztetett terhesség), akkor még jár betegszabi is időarányosan (ez ugye több a táppénznél).

a Tgyás-t pedig az előző évi napi átlagjövededelem alapján kapod. Nálam az a helyzet, hogy a gyed maximuma ugye a minimálbér 2szerese, de én anno ennél többet kerestem, és emiatt nem az előző év jövedelméből számolják, hanem egy napi átlagból. Ez kb 20-30 ezerrel többet jelent/hó. Ugyanígy járnak el a gyed számításánál is.

Különben tényleg hülyén jönne ki, hogy első gyereknél fizu 70% az alap, a másodiknál meg a 70%nak a 70%-a.

32 hetes KM és könyvelő

2012. ápr. 23. 11:01
 2/8 anonim ***** válasza:
Így van ahogy az előző válaszoló írja! Április 26-án lesz 2 a kisfiam, július közepén szülök. Nálam is ugyanez lesz, csak azzal a különbséggel, hogy nem veszem ki a szabikat, rögtön táppénzre megyek majd 27-től.
2012. ápr. 23. 11:27
 3/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Kedves első írod, hogy az előző év alapján számolják... de én az előző évben nem dolgoztam (akkor gyed-en voltam). Ezt itt nem nagyon értem.

Az én bérem is magasabb, mint a minimálbér kétszerese.

2012. ápr. 23. 12:54
 4/8 anonim ***** válasza:
Bementem a munkahelyre (TB kifizetőhely), ott mondta a béres csajszi, hogy neki van a bérprogiban egy ilyen adat, hogy napi átlag, és neki ezt kell nézni mikor tgyás-t vagy gyedet számol a második baba után, nem pedig a tényleges tavalyi gyed alapját. És szerencsére ez jóval több, mintha a tényleges gyed után kapnám. Az én esetemben családi kedvezménnyel kaptam eddig 106ezret, a gyed 100 körül lesz. Remélem nem számolta el...
2012. ápr. 23. 14:37
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszi. Nekem is kifizetőhely a munkahelyem, gondolom ugyanígy fogják számolni. Az nagyon jó :)
2012. ápr. 23. 16:13
 6/8 anonim ***** válasza:
off: GYED lejárta után miért nem mentek GYES-re? Vagy megéri inkább táppénzre menni?
2012. ápr. 23. 22:00
 7/8 A kérdező kommentje:
Nekem a táppénz több lenne, mint a gyes.
2012. ápr. 24. 07:42
 8/8 anonim ***** válasza:
A gyes fix összeg, 28 500 ft. Míg a táppénz durván számolva is 100-120 ezer nettó a minimálbér duplája után. Nem mindegy...
2012. ápr. 24. 11:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!