Celldömölki kórház vélemény? Szült ott valaki mostanába?
Friss tapasztalat: 2014-2015-ben jártam a celli kórházba várandós gondozásra és voltam szülőszoba látogatáson is.
Szerintem szemlélet kérdése, hogy jó itt szülni és a következő napokat itt tölteni vagy nem: mit gondolsz a hálapénzről vagy az orvosválasztás lehetőségéről (Több orvos hozza ide a magánbetegeit szülni, és egyébként is van orvosválasztás. A helyi orvosok között harc folyik, főként a főorvos akar magának minden pácienst...), hogyan szeretnél szülni (Szabadon, viszonylag zavartalanul, lehetőleg természetesen vagy nem. Nagyon sok a császármetszés.), mit gondolsz arról, hogy itt nincs újszülött intenzív osztály (ezért is császároznak hamarabb), és szeretnél-e szülés után folyamatosan a babáddal lenni vagy nem.
A szüléssel kapcsolatban azt láttam itt (NST vizsgálatok során), hogy a szülőszobában 2 ágy van és van fitball is. A WC és a zuhanyzó máshol van. Amikor NST-n voltam, többször előfordult, hogy szülés volt folyamatban és vajúdás közben mindenki az ágyon feküdt. Olyan is előfordult, hogy szülő nő mellé fektettek be NST-re, pedig a szomszéd helyiségben volt szabad gép és hely (bár lehet, hogy a gép nem működött). Egyértelműen azt tapasztaltam, hogy nem tartják tiszteletben a vajúdáshoz szükséges intimitást. Ha valaki nappal szül, nincs nyugalom, a legtöbb ott dolgozó sajnos nem törődik azzal, hogy a vajúdáshoz privát zóna kell. A szabad pozíciókban történő vajúdáshoz nincsenek meg a feltételek, nincs közel a zuhanyzó, WC, nincs matrac, kevés a hely, lehet, hogy más is szül apukástól, stb.
Ha Cellben akar valaki szülni, azt is át kell gondolnia, hogy mennyit akar a babájával lenni szülés után. A szülőszoba látogatáson és a felkészítő tanfolyamon is azt mondták a szülésznők és csecsemősök, hogy amikor megszületik a baba, elviszik és inkubátorba teszik, tehát nincs "aranyóra" (amikor szülés után 2-3 órán keresztül együtt lehet anya-apa-baba) akkor sem, ha minden rendben ment és a baba is, anyuka is egészséges. Az egyik NST vizsgálat alkalmával láttam is, hogy a frissen szült nő a folyosón feküdt, és a férje mellette álldogált, baba sehol, közben pedig mindenki ott mászkált, mintha mi se történt volna... (Egyébként a sok szülés közül, ami az NST-im közben folyt, ez volt az egyetlen természetes szülés, a többi mind császármetszéssel végződött.) Persze hallottam olyat, hogy valakinek odaadták a babát (nem tudom, mennyi időre), de ő fizetős betege volt a főorvosnak.
A szülés utáni napokban pedig fontos tudni, hogy csak nappali rooming-in van, tehát csak nappal lehet a baba az anyukájával (ha az anya kéri), éjszakára nem adják ki még szoptatni sem.
Én a 38. héten végül úgy döntöttem, hogy nem itt szülök. Szombathelyen az ügyeletes orvosnál és szülésznőnél szültem, békén hagytak a szülőszobán, nyugalom volt, ott lehetett a férjem is és a dúlám is, és minden feltétel adott volt a szabad vajúdáshoz. A babámat mindössze 5 percre vitték elvizsgálni, onnantól velem lehetett, volt "aranyóra", és az ott töltött napokban is végig velem lehetett! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!