T. Gyás. Ki járt így? Mi lett a vége? (bőv. Lent)
Augusztusban feladtam a t.gyás igénylést,minden szükséges dologgal együtt. (a munkahelyem kifizető hely lenne,de nem lehet elérni őket,így írtam levelet az Oep-nek,hogy mi a teendő,amire ők válasz levélben küldtek nyomtatványt,2 példányban,és megírták,hogy nyugodtan küldjem el nekik,+ orvostól az állományba vételi papír+írjam le még egyszer mi a helyzet-így tettem)
Most jött egy elvél,hogy az "ügyemet" áthelyezték, "illetékességük hiánya miatt-további ügyintézés végett".
Megijedtem,hogy nem lesz t.gyás.
Előre is köszönöm,ha valaki válaszol!!
"A T.gyás annak jár,aki a szülést megelőző 2 éven belül 365 napon át biztosított volt,és
a) a biztosítás időtartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül,vagy
b) a biztosítás megszűnését követően baleseti táppénz folyósításának ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követően 28 napon belül szül.
A T.gyás jogosultságához szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani
a) a biztosítás megszűnését követő táppénz,baleseti táppénz,terhességi gyermekágyi segély,gyermekgondozási díj folyósításának idejét,
b) közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányi idejéből 180 napot,
c) rehabilitációs járadék folyósításának idejét."
Ez egy válaszlevélből való idézet volt.
Sajnálom,hogy a munkáltatód ilyen gedva!!
Hogy ne csússz le a pénzről,javaslom,hogy írj levelet ,érdeklődj utána, az utaló szervnek- ja,és ahogy kivettem az idézetből,a Tgyás -t igényelheted,nem a gyed-et (azt majd a t.gyás lejárta után!)
Nekem olyan problémám volt ezúttal,hogy a munkáltatót nem tudtam elérni-másik telephelye lett,telefonszámot nem adtak meg,én meg 5 éve vagyok itthon- táppénz,majd t.gyás.
Mivel nem tudtam a munkahely általi címen levélben elérni őket- a cím Pesten van,mi meg vidéken....- így írtam levelet az OEP-nek,hogy akkor most hogyan tovább? Válaszlevélben küldtek 1 nyomtatványt 2 példányban,az igénylésről. A válaszlevélből idéztem amit fent írtam. Oda írták,hogy amikor elküldöm az igénylő lapot és az állományba vételről a papírt,akkor mellékelve küldjem el hogy nem érem el a munkáltatót..stb.
Elég rendesek voltak! (szolnok megyei kirendeltség!)
Tudom milyen sz.r,ha nem úgy működnek a dolgok,mint ahogy kellene! Bár mi a családival és az egyszeri anyaságival nem jártuk meg,de a T.gyás-sal voltak gondok 2 éve. 5 éve vagyok itthon folyamatosan. A 2 lányunk közt 2 év 3 hónap van, így gyes-ről mentem t.gyás-ra. A kicsi már 2 hónapos volt,mikor először pénzt láttunk. Hetente telefonáltunk,hol én,hol a párom,mikor is 1,5 hónapos volt a kicsi,mikor közölték,hogy a MÁK igazolása,mi szerint nekem nem jár már a gyes, kell még nekik,arra várnak. Voltam olyan ideges,hogy ezt előbb nem tudták mondani-szerencsére nekünk csak ennyi volt a baj! Amit nekem kiküldött a MÁK,amikor megszüntették a Gyes-t,annak a másolatát kellett elküldeni,így a következő esedékes utaláskor már mi is kaptunk. Addig meg gyűltek a csekkek,mert enni kellett! Végül is abban a hónapban az elmaradt csekkekre ment el az összes tgyás..
Szóval,nagyjából tudom mit érzel!
Mondom,én konzultálnék az OEP-el!
Sok sikert és mielőbbi pénzhez jutást!!!!
És jó babázást!!! :-D
Első hozzászólónak:
A munkáltatódtól ne várj táppénz, mert a munkáltató csak évi 15 napot fizet, amit hivatalosan betegszabadságnak neveznek (és csak a "betegek" vehetik igénybe), ez a munkabéred 80%-a (persze ezt is táppénzes papírral kell igazolnod). DE...az állambácsik ez év májusától megszavazták azt, hogy mivel a kismamák nem betegek, így terhességi táppénz esetén nem lehet igénybe venni a betegszabadságot csak a hivatalos táppénzt, ami a munkabér 60%-a és azt nem a munkáltatók fizetik (mint ahogy eddig sem ők fizették a 15 napon túli táppénzt), hanem az OEP. Tehát te a táppénzes papírt ugyan a munkáltatódnak küldöd, hiszen náluk állsz munkaviszonyban, de a munkáltató ezt továbbítja az OEP felé, és ők küldik majd a pénzt.
Én is táppénzen vagyok augusztus eleje óta és a bérszámfejtőnktől érdeklődtem utána a dolgoknak. Ezért vagyok ilyen informált :)
Remélem tudtam segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!