Milyen papírok kellenek az újszülött gyermek anyakönyvezéshez a MÁV kórházban ha szülők házasságban élnek?
Tényleg kell - 300 napnál nem régebbi kiállítású házassági anyakönyvi kivonat?
Lakcím bejelentéshez mi szükséges?
Ha az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot viszed, nem kell új. (Legalábbis nekem márciusban nem kértek frisset.)
Legyen nálad az összes kártyád- személyi- lakcím- taj.
Mindent a kórház intéz a babának, a születési anyakönyvi kivonatot, lakcímkártyát (ezekért majd be kell menni az okmányirodába), taj kártyát, adókártyát (ezeket postán kapjátok).
A kórházban nem biztos, hogy figyelik, hogy milyen régi vagy éppen új a házassági anyakönyvi kivonat, nem is az ő feladatuk. Viszont az anyakönyvvezető, akinek majd beviszitek a papírokat, igenis kérheti az újat, ugyanis egy 10 éves házassági anyakönyvi kivonat nem igazolja azt, hogy a mai napig házasok vagytok.
És mivel Magyarországon az elsődleges vélelem az, hogy a férj a gyermek apja, gondolj bele, ezzel vissza is lehet élni: elváltam öt éve, szülök egy gyereket vkitől, és egy hat éves házassági anyakönyvi kivonattal szépen beíratom a volt férjemet apának.
Úgyhogy ez egyáltalán nem felesleges bürokrácia, hanem ez kell a megalapozott anyakönyvezéshez.
És ráadásul a kilenc hónapnak elegendőnek kellene lennie ahhoz, hogy beszerezd, ráadásul ingyen kiadják, ha gyermek születéséhez kell.
Biztosan minden kórházban máshogyan van. Én Budapesten szültem a SOTE II. klinikán, ott három napig voltunk bent, a harmadik napon lehetett menni az irodába, felvették az adatokat, kitöltötték az élveszületési lapot, amit továbbítaniuk kell.
Aztán a következő héten a férjem bement a VIII. kerületi anyakönyvvezetőhöz, akihez vinni kellett minden iratot, személyi igazolványok, lakcímkártyák, házassági anyakönyvi kivonat stb. És persze kb. 10 perc után megkapta, de az nem igaz, hogy az anyakönyvvezető a kórházban kitöltött iratnak elhisz mindent, és kész. Vagy ha igen, ahhoz inkább nem fűznék semmit.
Én anyakönyvvezetőként dolgoztam, és eszembe sem jutott másnak hinni, mint a szememnek, ahhoz, hogy teljes nyugalommal anyakönyvezzem a gyerek adatait. És ez tényleg csak kb. 10 perccel "hosszabbította meg" az ügyintézést.
Az első lakcímkártyát is ott adják ki, arra a címre, ahova az anyuka be van jelentve. Ha más címet akarnak a szülők, azt utána az adott lakcím szerinti okmányirodában intézhetik.
Köszönöm a válaszokat!
Közben felhívtam az anyakönyvi hivatalt és azt mondták,hogy kell kérni és illetékmentes.
Írnom kell egy levelet majd postán kiküldik az általam megadott címre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!