Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Jogosult vagyok a tgyás-ra?

Jogosult vagyok a tgyás-ra?

Figyelt kérdés

Már több, mint 3,5 és fél éve dolgozom egy cégnél, de sajnos a terhességem elején veszélyeztetettnek nyilvánitottak, igy táppénzre kerültem. Ebben az esetben igényelhetem a tgyás-t? csak azért, mert a védőnőm ezt nem emlitette, csak az egyszeri anyaságit, gyed-et és családi pótlékot!

A segitségeteket előre is köszönöm!

2011. jún. 23. 11:32
 1/6 anonim ***** válasza:

tgyás biztosítási alapú ellátás (ami azt jelenti, hogy csak annak jár, aki az igénylést megelőzően biztosítási jogviszonnyal rendelkezett), és a szülési szabadság időtartamára (168 napon át) folyósítható, a kismama korábbi jövedelmének összegéhez igazodóan.

Tgyás igénylésére csak az anya jogosult, és ő is csak akkor, ha a szülés előtti 2 évben min. 365 napon át biztosított volt, és:

a biztosítás tartama alatt szül, vagy

a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül, vagy

a biztosítás megszűnését követő 42 napon túl: táppénz, vagy baleseti táppénz folyósításának ideje alatt, vagy legfeljebb a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül szül

aki örökbefogadási szándékkal vette magához a gyermeket

2011. jún. 23. 11:35
 2/6 anonim ***** válasza:
Ha nem szűnt meg a munkaviszonyod, akkor természetesen biztosított vagy, így jár a tgyás is.
2011. jún. 23. 11:36
 3/6 anonim ***** válasza:
Gyesre gondolsz?az alanyi jogon jár.
2011. jún. 23. 11:37
 4/6 anonim ***** válasza:

Nem gyesre gondol, hanem tgyásra, azt is írta:)

Kérdező, ha él a munkaviszonyod, akkor jogosult vagy tgyásra.

Sőt, a gyedre csak a tgyás lejárta után vagy jogosult, addig nem is kaphatod.

2011. jún. 23. 12:15
 5/6 A kérdező kommentje:

Értem! akkor nem tudom, hogy a védőnő miért csak ezeket, vagy igy mondta, mert még a nyomtatványokat is ide adta...

Köszönöm a válaszokat!

2011. jún. 23. 12:46
 6/6 anonim ***** válasza:
A nyomtatványokat inkább az oep és a mák honlapjáról szedd le, nehogy az legyen a baj, hogy régi a nyomtatvány.
2011. jún. 23. 13:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!