Mennyi ideig hagyják vajúdni a kismamákat általában? Hány óra után császároznak automatikusan?
Van erre valami előírás, hogy meddig hagyhatják szenvedni az embert?
Néhány kérdéssel ezelőtt olvastam, hogy valaki 53 órát vajúdott... és a vajúdás akármennyire is fontos a babának, természetes folyamat bla-bla; de nekem senki ne mondja, hogy húúú de hasznos a 10-12 óránál tovább tartó szenvedés.
ez az 53 óra jelentős de benne van az is hogy a vajúdás szabálytalan 10 15 percesekkel majd szabályosakkal folytatódik és olyankor ezt is beleszámolják ha ezt beleszámolom én is 20 órát vajúdtam.
Szerintem nincs határ ha anyuka birja erővel a kicsinek jó a szivhangja akkor hagyják hadd menjen minden a maga ütemében.
Ha a víz nem folyt el, akkor várhatsz...:)
Ha azért látják, hogy tágulsz, de mondjuk 6 óra után is 2ujjnál tartasz, akkor adnak oxit...de nem várj császárt.
Nekem 12 óra volt a vajúdás, plusz azelőtt 3 órával folyt el a víz, faros volt a gyerek és téraránytalanság volt, mégsem vágtak csak 12 óra után.
Szóval nincs időtartam, ha nem tágulsz semmit akkor persze császár, vagy ha baj van, leesik a szívhang, vagy más...meg ha folyik a víz is vágnak bizonyos idő után, de ha nem és mint írtam tágulsz de lassan, akkor várnak.
Nagyanyám 54 éve, kereken 4 napig vajúdott! persze nem 5 percesekkel 4 napig, az csak 1 nap volt, de nem csináltak semmit:)
Hát tudod, ... ez a szülés előrehaladásától függ.
Lehet h valakit már 3 óra után megcsászároznak, mert lehet már lehet látni, h az a baba nem akar természetes úton megszületni.
Sok esetben a vajúdás kezdete lehet enyhe, vagy majdnem fájdalommentes. És bizony 2-3 napig is tarthat.
A vajúdás utolsó szakasza fájdalmas, ...
Első gyerekemmel 19 órát vajúdtam, nem sok választott el a császártól.
Második gyerekkel császárt tervezett a doki, de azt mondta próbáljuk meg mégiscsak a szülést, oxitocint kaptam, 5 óra alatt, második tolófájásnál, első nyomásra megszületett a kislánykám.
Szóval, egy szó mint száz, a szülések kiszámíthatatlanok. Igy a császár is.
Ahol szültem ott a magzatvíz ha folyik, de a szülés nem akar haladni, akkor 12óra után jön a császár, fertőzés miatt.
Ha nem folyik a víz, fájások vannak, de lassan halad, nincs "Ok" akkor hagynak "szenvedni".
Nekem burokrepedéssel, magzatvíz elfolyással indult be a szülésem. 6 óra után oxitocin, majd még közel 10órát vajúdtam, elég komoly fájásokkal. Mindezek ellenére sem tágultam.
Miután a 4-ik orvos is "megvizsgált", csak akkor engedélyezték a császárt.
Szóval, nekem nagyon kemény volt.
Hozzáteszem, a nővérem 3 napig vajúdott anno, és simán hagyták. (Két külön kórház)
éjfélkor vérzéssel, és 10percesekkel felvettek, reggel 7ig nem tágultam, a fájdalmak nem voltak "erősek"-mások szerint-
7kor repesztettek, utána már 5percesek voltak.
párom 9re bejött, onnantól ő nézte az időt nekem.
11körül 3-4 percesek voltak, ezért kaptam oxitocint hogy gyorsabban táguljak, de persze semmit sem tágult. a baba 4030gramm volt, 57cm,a BPD 10cm, szóval előre tudhatták volna hogy nagy baba, és a tágulást ehhez nézhették volna.
párom egyfolytában kérdezte a dokit, hogy meddig várunk, mert kezdtem fáradni, a szőlőcukor és víz nem segített, hisz nagy igénybevételnek voltam kitéve.
szóval délután 2-3ig bírtam, onnantól sírtam, nyitott szemmel aludtam, a zuhanyzóban többször majdnem hanyatt estem, annyira kifáradtam.
végül 5kor önkívületi állapotban kisírtam a dokitól, hogy könyörüljön meg rajtam,így el is kezdtek előkészíteni.
altatóorvos kérdésekkel bombázott, papírt íratott alá (azt sem tudtam ki vagyok), a katétert ötödszörre sikerült berakniuk, majd átsétáltattak a műtőbe, ahol kaptam gerincbe egy kis érzéstelenítőt, amitől hihetetlenül megkönnyebbültem ..
ott szintén elaludtam, és a kislányom érkezését kábultam figyeltem :)
de párom végig velünk volt, ő helyettem is kísérte mindenhová a babát..
aztán a megfigyelőbe toltak, ott még kihozták nekem, de mivel nem mozdulhattam, nem tudtam vele úgy foglalkozni ahogy megérdemelte volna..
na de visszatérve a kérdéshez..
feleslegesen hagynak minket ennyit szenvedni, és a szöveg nálam is az volt a dokiktól, hogy :
de meghagytuk az esélyt a természetnek, stb..
sajnos nem tudom mennyi pénz kellene ahhoz, hogy pl eegy ilyen esetben, (nagy baba,2-3ujjnyi tágulás, kimerültség,160as vérnyomás, stb) minnél hamarabb császározzanak...
de végülis az eredmény mindent megér..még ennyi fájdalmat is!
uccsó vagyok.
hozzáteszem a szobatársam aki volt kismama, őt behozta a férje, mert vérezgetett.(nem voltak fájások,magzatvíz nem ment még el stb)
beértek 30perc alatt, és a vizsgálat után kb 30perccel már kinnt volt a baba, hisz se szívhang nem volt, sem mozgás, és a csajszi vérnyomása az egekben volt.
ilyen esetben én már a 30percet is sokallom..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!