Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Az epiduralis fajdalom csillap...

Az epiduralis fajdalom csillapoito az ugyan az amit szuleskor adhatnak es csaszarnal is adnak?

Figyelt kérdés

Azt tudom hogy mind ketot a gerincbe adjak ebbol gondolnam hogy ugyan az, viszont szulesnel itt rengeteget olvasom hogy nem hasznal, a csaszarnal pedig muszaly hogy hasznaljon.

Vagy a csaszarnal mert benit le teljesen, a szulesnel pedig nem?

#Epidural
2020. okt. 13. 23:05
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Vajúdásnál epidurális érzéstelenítő van (EDA).

Császárnál meg spinális érzéstelenítés.

Nem ugyan az a 2. De a pontos különbséget majd leírja más, azt nem tudom.

2020. okt. 13. 23:07
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Nem pontosan ugyanoda adják a spinálist és az epidurálist, de több különbség is van:

“spinális injekció alkalmával a tű beszúrását követően egyszeri dózis helyi érzéstelenítő oldatot adnak közvetlenül a gerincvelőt körülvevő folyadékba, majd a tűt azonnal eltávolítják. A következőkben ez az injekció fogja a beteg testének alsó felét „elzsibbasztani”, a fájdalom, hőmérséklet, és tapintás érzését, valamint mozgató működését megszűntetni körülbelül 2-3 órára.

Az esetek legnagyobb részében az epidurális érzéstelenítés alatt azt értjük, mikor egy tű segítségével (Touchy-tű) egy vékony katétert (műanyag csövet) vezetnek a beteg hátába, a gerincoszlop mellé. A tűt a gerincoszlop csontjai között, a szalagokon keresztül a kemény agyhártyán (dura mater) kívüli térbe vezetik. A katétert a fenti tűn keresztül vezetik be, majd a tűt eltávolítják. Ezután, a katétert biztonságosan a bőrhöz kell rögzíteni, hogy ki ne csússzon. A katéteren keresztül helyi érzéstelenítő oldat adható hosszabb rövidebb időtartamig, általában néhány napig. Epidurális injekció (és katéter) használható, ha két óránál hosszabb műtétet terveznek, vagy több napig van szükség az erélyes fájdalomcsillapító hatására.“

2020. okt. 13. 23:21
 3/5 A kérdező kommentje:

Nagyon szepen koszonom a valaszokat.

100%-ban hasznos, es igy mar ertem a kulonbseget.

2020. okt. 13. 23:53
 4/5 anonim ***** válasza:
48%
A különbség a gyakorlatban, ahogy én láttam: hüvelyi szülés után röviddel az anyukák javában sétálgattak. Nekem császár után volt a 2 órás aranyóra a kis családommal,majd ha jól emlékszem, 8 óra a császáros őrzőben (de lehet, hogy összesen volt 8 óra, kicsit már összefolyt utána minden), amíg meg sem moccanhattam, utána is a nővér segítségével kászálódtam ki az ágyból, elég megterhelő volt.
2020. okt. 14. 07:54
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Más a kettő. Amúgy az EDA azért "nem használ", mert nem ritkán rutintalan ember rakja be, és egy vajúdó terhesnél még nehezebb berakni. Láttam aneszteziológust, aki egy kamasz fiúnál, gerincdeformitás mellett egyszerűen képtelen volt beszúrni egy EDA-t többszöri próbálkozásra, pedig gyakorlott volt... Szóval ez szokott lenni a baj. És az EDA-t nem szeretik erőltetni feltétlenül, mert ha ott mellészúrnak, abból komoly baj lehet.

A spinálist (császár) egyszerűbb beszúrni, mivel kevésbé rizikós helyre szúrnak, egy jobb helyen.

2020. okt. 14. 09:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!