Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Lehet olyan, hogy nem eléggé...

Lehet olyan, hogy nem eléggé tápláló az anyatej? Mindenhol azt olvasom, hogy estére ugyan kevesebb a tej, de a gyerkőcök kevesebbet esznek, mert ez a tejcsi táplálóbb.

Figyelt kérdés
Mi 7 hetesek vagyunk,de az én kislányom estére eszik a legtöbbet(átl.150-230ml).Ilyenkor mindig pótolni kell,az előző este lefejt tejcsivel.A sógornőm ma azt mondta, hogy lehet azért eszik ennyit,mert nem elég táláló a tejem.Szerintetek igaz?
2008. okt. 24. 22:18
 1/9 anonim ***** válasza:
60%

Nem igaz. Az én lányom is este eszik legtöbbet. Tuti, hogy pótolni kell, nem elég neki? Mert a pótlások miatt sajnos előbb utóbb csökkenni fog a tejtermelés. Lehet, hogy csak komfortszopizik a babád, nem? Az enyém is ezt csinálja születése óta. Jól bevacsorázik, aztán még jó darabig cicizik. Ez neki is jó, a testi közelség miatt, meg jól el is alszik rajta, na meg a tejtermelésnek is használ.

Azt meg végképp nem tudom, honnan veszik az emberek, hogy estére kevesebb a tej. Nekem inkább még több. Minél gyakrabban szopizik a pici, annál inkább termelődik a tejcsi. Maga a szoptatás stimulálja a tejtermelést. Ily módon nem két szopi között termelődik pihenőidőben a tej, hanem a szopi alatt. Mivel napközben általában gyakrabban szopiznak a babák, mint éjjel, pont estére kellene több tejcsinek lenni. Én mondjuk pont ezt tapasztalom. Sajnos a védőnők - tisztelet a kivételnek - őskőkori nézeteket vallanak a szoptatásról, magyarul nem tudnak róla semmit. Vannak kifejezetten szoptatási tanácsadók, (pl. La Leche Liga) az ő véleményükre érdemes adni.

Dobd ki a mérleget, a babák rendszerint nem olvassák a szakrodalmat, totál másképp csinálják a dolgokat, az anyukákat meg a frászba kergeti a méricskélés. Ha a babád kiegyensúlyozott, nyugodt, láthatóan gyarapodik, szép a bőre, akkor tutira eleget eszik. Szoptass igény szerint és nem lesz semmi gond.

2008. okt. 25. 08:24
 2/9 A kérdező kommentje:
Tutira pótolni kell,mert 80-90-et szopik,és az neki kevés.Általában 100-at még rá pótolok.Minden szopi után fejek,szerinted így is csökken a tejtermelés?Az esti szopi után átlagban 40-50-et még kifejek,amit az én kislányom lusta kiszívni.9-kor mégegyszer fejek.akkor 120-at.majd 11-kor még egyszer 120-at.Miért pont a 7 órai szopi alatt kevés?
2008. okt. 25. 09:01
 3/9 anonim ***** válasza:
67%
Szerintem felesleges rápótolnod 100-at, az rengeteg egy 7 hetes babának. Az én kislányom is 7 hetes, de ő átlagban 90-100-at eszik összesen, este is.8-kor eszik utána pedig 3 körül, és szépen fejlődik. Nem kell szegényt megtömni. Honnan tudod hogy kell még neki? Akkor keservesen sírna, ha kevés lenne neki.
2008. okt. 25. 13:52
 4/9 anonim ***** válasza:
50%

Szia! 3 baba szoptatásán vagyok túl, több-kevesebb sikerrel, de mindegyiknél azt tapasztaltam, hogy az esti órák a legrosszabbak. Akkor voltak a legnyűgösebbek, és a legsírósabbak (bár ők fiúk és most sem egyszerű velük...)Nekem mindig kevesebb volt a tejem estére, pedig én is igényük szerint tettem mellre őket.

Általában a fáradtság miatt kevesebbet szoptak, mint pl. reggel kipihenten, de szerencsére nem kellett pótolni.

Mivel Te a lefejt tejjel pótolod, és nem tápszerrel az esti szopit, így nem lesz kevesebb a tejed, mint azt valamelyik előző válaszoló írta.

Serintem a babád az esti fáradtsága miatt nem akarja kiszívni az összes tejet, és mivel cumisüvegből jön a pótlás azt könnyen, minden erőfeszítés nélkül kiszívja. És tényleg lehet, hogy nem éhes, de ha már könnyen megkapja, azért lenyeli...

Azt olvastam több helyen is, hogy nincs olyan anyatej, ami ne lenne elég tápláló, ez a nézet már megdőlt állítólag. Olyan van, hogy a tej mennyisége és minősége napszakonként változik (pl. hígabb, szomjoltóbb előtej, vagy táplálóbb, sűrű hátsó tej...), sőt illeszkedik a baba életkorához is. 1 éves kora után megnő az anyatej immunanyag tartalma, mivel a baba egyre többet járkál, nem csak tiszta szobában.

Egyben biztos lehetsz, ha e babád szépen gyarapszik, lehetetlen, hogy a tejed ne lenne elég tápláló neki.

Szerintem

2008. okt. 25. 14:43
 5/9 A kérdező kommentje:
Szerintem is nagyon sok ez a mennyiség,de addig ordít,míg ezt az adagot meg nem eszi.Szoktam is neki mondani, hogy az ő kis gyomra egy feneketlen kút.Mindenkinek köszönöm a válaszát!
2008. okt. 25. 20:40
 6/9 anonim ***** válasza:
50%
Semmi baja a tejednek.A baba igényéhez alkalmazkodik a tej összetétele.Ha fejed rendszeresen észre fogod venni,h kevésbé zsíros lesz később,ha megduplázta a súlyát.Én legalább is ezt tapasztalom.Estére tényleg többet esznek.Mi 7 hetesen 210-eket ettünk,pedig 2.7 kg volt a születéskor és 37 hétre született a kislányom.12 hetesen duplázta meg a súlyát.Ha éhes etesd meg,amennyit kér,annyit adj neki.Ha meg lefejt tejet kap akkor meg pláne add oda amennyit kér.Én is így csináltam,és még szoptatok.Igaz még csak 4 hónaposak vagyunk,de én már ennek is nagyon örülök.Csókoltatom a sógornődet,kedves ember lehet.
2008. okt. 25. 21:55
 7/9 anonim ***** válasza:
50%

Néha, ha többet kíván enni a babám este, akkor, mindkét cicit odaadom neki, felváltva, váltogatva. Mindig termelődik a másikban tej, így cserélgetem, míg jól nem lakik. Ez mindig csak pár napig tart, míg fel nem szaporítja, annyira, amennyire szüksége van.

Pont most estünk túl egy ilyen hullámon. 6.5 hós, kb negyedszer csináltuk ezt végig. Eddig mindig bejött.

Jó szoptatást.

2008. okt. 27. 09:55
 8/9 anonim ***** válasza:
50%

Szia!

Nehogy már a könyvekben olvasott adatok alapján szopiztasd a kicsid?! Én sosem mértem a kicsim súlyát, de már nm is fogom. A lényeg, hogy jól lakjon és ne az éhségtől sirjon.

Az én kislányom (3,45 kg-val, 52 cm-el született) születése óta kiszivta a 150-200 ml-t. A dokinéni, védőnő pedig minden hónapban azt hajtogatta, hogy túl fejlett, kicsit pufóka, diétáztassam! Ja, hogy?? Már 2 hónaposan 5,33 kg volt. Jelenleg 8 hónapos lesz kb. 11 kg, de 78 cm! Egyáltalán nem pufóka, kiegyensúlyozott, okos, egészséges, boldog drágaság! És még csak a kötelező védőoltáskor voltunk a dokinál!!! A mai napig a nem tudom én hán deka főtt krumpli, alma, hús, sülttök, stb. megevése után még szopizik.

Szopizzon az a pici, ha az kell neki.

Jó egészséget!

2008. okt. 27. 12:36
 9/9 anonim ***** válasza:
60%

Sziasztok, az első válaszoló vagyok. Olyan jó olvasni, hogy egyre többen vagyunk, akiket nem hülyítenek meg a szoptatásról keringő badarságok.

A kérdezőnek: Írta valaki, hogy váltva szopiztatta a babát a két ciciből, ha kevésnek tűnt a tejcsi. Ez szerintem is nagyon jó ötlet. Jó, ha tudsz fejni és elrakni valamennyit, de a baba dolgozzon csak meg a kajáért!:-) Ha van amit kiszopizzon, nem kell megkönnyíteni a dolgát, mert rászokik arra, hogy a cumiból könnyebben jön. Szopizzon cicből, az a legjobb, neki is, neked is.

Sok boldogságot nektek és mindenkinek, babáknak-mamáknak!

2008. okt. 28. 07:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!