Miért ilyen keserves a szoptatás?
A babám sosem volt nagy evő. Most 2,5 hónapos, és kb. 1 hónapja küzdök ezzel: 3-4 napig alig van tejem, fejek, iszom a teákat, bogyókat. Emiatt 2 napig sok tejem van, akkor jól eszik a gyerek. Aztán ellustul, fele annyit eszik, mint előtte, és néhány nap alatt a mellem azonnal alkalmazkodik, és felére csökken a tejtermelés. Akkor aztán már sír, hogy éhes. Teljesen kiborít ezzel, nem értem miért csinálja. Meg hogy azért a testem is miért reagál ilyen gyorsan? Az első gyerekemet 2 éves koráig szoptattam, rengeteg tejem volt. Mindent ugyanúgy csinálok, mint akkor.
Ne mondjátok, hogy forduljak szoptatási tanácsadóhoz, mert már megtettem, semmi értelmeset nem tudnak mondani. Csak, hogy biztos megtápszereztem, vagy nem szoptatom elég hosszú ideig, stb.
Keress fel egy szoptatási tanácsadót a környékeden. Ő mindenben tud neked segíteni:
Tudom, hogy elsősorban szoptatni szeretnél, de talán mégis megoldás lehet az anyatejes táplálásra: szoptatás után fejés, üvegből etetés ha éhes, és nincs a melledben. Én ikreket táplálok így (ők is van, hogy 600 ml-t esznek egyszerre, van,hogy csak 200-at, ezt képtelenség a tejtermelésnek követni). Már 9 hónaposak, és még mindig megesznek napi 600-800 ml-t. Nálam ez vált be.
Sok sikert!
Nem ismerem a pontos helyzetet, de a leírtak alapján én így látom: A gondjaitok, ha jól számolom, az első tipikus növekedési ugrásnál kezdődtek, 6 hét körül. Ilyenkor egyik napról a másikra megnő a baba tejigénye és ezt követnie kell a szervezetednek is. Te ezt valószínűleg észlelted is és ezért kezdtél el fejni.
Csakhogy! Fejésre nem feltétlenül van ilyenkor szükség - sőt, kicsit úgy tűnik, hogy pont nem is tett jót. Amikor ugyanis fejed, TE MAGAD növeled a termelést, ami a babádnak nagyon is kényelmes: nem kell mást tennie, mint könnyen kiszürcsölnie a nagyobb adag tejeket. De mivel pár nap alatt mindig visszacsökken a mennyiség, 1) elképzelhető, hogy még többet is gyártasz a fejéssel, mint amennyi neki kellene. Így ő lehet, hogy nem szopizza ki az egészet, hanem valamennyit bennehagy, amire a szervezeted értelemszerűen csökkentéssel reagál. (Előfordul, hogy pár10 ml "potyatej" is okoz ilyet.) Vagy 2) ugyan (könnyebben!) kieszi a (több!) tejet, de közben mégsem szív annyira erősen/ügyesen, hogy ezzel állandósítaná a termelést. (Fontos tudni, hogy a mellnek is szüksége van azért pár napra, amíg a különböző igénybevételekhez hozzászokik és újra optimálisan termeli és adja le a tejet (reflex)! Szóval a mellnek sem tesz jót, ha egyszer szopiznak belőle, egyszer meg fejik, váltakozva.) Ezeken túl még az is számíthat, hogy tejhiány idején pl. éjjel szopik-e vagy megint csak TE fejsz-e neki szaporítás gyanánt..
Szóval ezek után pár nap alatt megint lecsökken a tejmennyiség és kezdődik minden előről..
Szerintem az lenne a legjobb, ami egyébként a legegyszerűbb is: kizárólag szoptasd őt (fejés sztornó) és hagyd, hogy Ő MAGA dolgozzon meg a több tejért. Megeshet, hogy lesz így néhány nyűgösebb napotok, amíg egyrészt nő a mennyiség, másrészt megtanulja, hogy keményebben szopizzon, de hosszú távon ez éri meg a legjobban, hidd el. A melled is ezt a fajta ingerlést fogja megszokni, ehhez alkalmazkodik, és a babád is ügyesebb lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!