Mi az a tápszerlobbi, amiről a szoptatási tanácsadók beszélnek mindig? Ti tudtok erről valamit?
Vannak ezek az lll.hu, szoptatási tanácsadó stb. nők, akik sokat beszélnek a "tápszerlobbiról." A két kórházban, amit én ismerek a csecsemős nővérek ordibálnak meg gonoszak azzal, aki nem szoptat bármilyen okból, nemhogy tápszert adnának a gyereknek.
A tápszerlobbi mit jelent? Adnak valahol tápszergyártó cégek a nőknek ingyen tápszert, hogy ne próbálják meg a szoptatást, mint gyógyszereket az orvosoknak az orvoslátogatók? Vagy mi ez az egész?
Szerintem a tápszer lobbi régebben volt nagyobb, pl. a 70-es 80-as években nagyon elterjedt és azt terjesztették, hogy jobb az anyatej, így az anyatejes táplálás kicsit háttérbe szorult, és mindenki a tápszert "nyomatta". Mostanra ez kicsit visszaszorult, ma már azt hallhatod hogy az anyatejet ajánlják a tápszer helyett (már akinek van).
A tápszer lobbi nem azt jelenti hogy ingyen kapsz tápszert, inkább arra hogy hajlamosak eltúlozni esetleges jó tulajdonságait és az anyatej elé helyezik.
A tápszerlobbi nem azt jelenti, hogy ingyen tápszert kapnak az anyukák, hanem azt, hogy az orvosoknak, védőnőknek nincsenek korszerű ismereteik a szoptatásról, sok esetben elutasítóak is az új információkkal kapcsolatban. De a tápszerek nagy részét nagyon jól ismerik.
A "szoptasson három óránként, mérjen minden szoptatást és pótoljon, ha a baba nem ette meg az adagját, ha sűrűbben szoptat, akkor felázik a mell stb." utasítások a legtöbb esetben nem helytállóak, a cumisüveg ajánlása nem szoptatásbarát, nagy problémának érzem, hogy a védőnő pl. tőlem hallott először az SNS készülékről, és hogy a csecsemősök tápszerezik az osztályon a babákat ha kell, ha nem. A tápszergyártó cégeknek van pénzük arra, hogy bemutassák a legújabb tápszereket, a szoptatás mögött viszont nincsenek nagyvállalatok, akik egységes álláspontot képviselve támogatnák az anyákat a szoptatásban. Mert nincs benne üzlet.
De nem is lehet egységes álláspontot képviselni, mivel minden anya-gyerek páros más, van akinek az igény szerinti szoptatás jön be, van aki boldogul a három óránkéntivel is, mert annyi teje van, egyszerűen nincsen recept arra, hogy hogyan csináld jól a szoptatást. A tápszerre van: ennyi kanál porhoz ennyi vizet adjál, és nem tudod elrontani.
Az orvos is csak azt mondja, hogy "szoptasson anyuka", aztán a "biztonság kedvéért" felírja a tápszert. De azt nem mondja el, hogy problémák esetén milyen szakemberhez lehet fordulni, ha már ő nem kompetens a szoptatás témakörében, mert sok esetben nem is tudja, hogy ki a legközelebbi elérhető szoptatási tanácsadó, vagy azon a véleményen van, hogy a szoptatási tanácsadó "úgysem ért a dologhoz".
A szemlélettel van probléma, az orvosi és védőnői képzés hiányosságaival a szoptatás terén, azzal, hogy azok az emberek, akik a leginkább tehetnének azért, hogy az anyuka tudjon szoptatni, és ne nyúljon a legkisebb nehézség esetén is a tápszer után, nem értenek a dologhoz, és leragadtak a múlt században.
A 9-es hozzászólás kifejezetten gusztustalan ezzel a szoptatásnácizással... Sajnállak a töménytelen gyűlölet miatt, ami benned van. Szomorú. A gyűlölködés még a tápszerlobbinál meg a szoptatásnáciknál is rosszabb. :(
Egyébként én is ismerek olyanokat, akik túltolják a biciklit, de egyszerűen nem kell velük foglalkozni, nem érdemes rájuk érzelmeket és ezzel energiát pazarolni. Mindenkinek van olyan téma, ami a szívügye, nekik a szoptatás az, másnak meg az egészséges táplálkozás vagy a bio-ökoháztartás a vesszőparipája.
Aki a másokat szoptatásra ösztönző édesanyákat szoptatásnácinak kiálltja ki, az beteg!! Be kell látni, ha valaki béna volt, hogy szoptasson, pl én is és informálódni!!! Nem mást elkárhoztatni, hogy neki sikerül és netán még tanácsokat is ad...
Óvónő vagyok. Mi a ..... közöm van ahhoz, hogy otthon szopik-e a középsős gyerek???? A kolléga milyen jogon pofázott ebbe bele?
Nagyon durva, hogy ha valaki nem volt a kellő információk birtokában és nem hallgatott másra, nem sikerült a szoptatása és másokat buzdít, hogy az de rossz...
A kérdésre válaszolva: VAN tápszerlobbi,az összes filmben cumisüvegből esznek a csecsemők, sok gyerekorvos szíre-szóra tápot ír a jól fejlődő szoptatott babának, mert 50g-al kevesebbet hízott, mint a nagykönyvben írtak.
És úgy általában nincs semmi korszerű infojuk sem a gyerekorvosoknak, sem a védőnőknek a szoptatásról és a kötődő gyermeknevelésről. Sajnos...ha lett volna, most én is szoptathatnék...de mivel nem volt és rájuk hallgattam nem így történt.
Aki sz.rozza az LLL.hu-t meg szoptatási tanácsadókat nézzen utána az LLL eredetének, és annak, hogy mi minden kell ahhoz, hogy IBCLC lehessen valaki...nem OKJ, annyit elárulok ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!