Babám 3 hónapos. Hasfájós, s a hasfájása már a szoptatás közben jelentkezik. Ilyenkor lábát huzogatja, s egyáltalán nem tudom tovább eteni. Esetleg egy fél óra pihenő segít, de nem minden esetben. Mit csináljak?
Nekem akkor is ezt csinálja, ha nincs elég tej a cicimben, vagy türelmetlen hogy lassabban jön, mint ahogy ő szeretné. Bemérgeli magát és akkor is húzkodja a kis lábát. Pedig mi nem vagyunk hasfájósak.
Biztos a hasa fáj?
Köszönöm szépen a válaszokat. Szopizások gyakorisága változó, van hogy 2, van hogy 4 óránként szopizik. Nagyon mohón eszik, főleg délelőtti délutáni alvások után, hallhatóan sok levegőt nyel. Igyekszem szopizások közben is büfiztetni, több kevesebb sikerrel. Gyermekorvos az általad is említett gyógyszereket ajánlja. Espumisant használunk minden étkezéskor. Hatása változó (hozzáteszem az útmutatóban írt adagot sokallom, csak a felét adom). Dokit kérdeztem, véleménye szerint fokozott bélműködésre reagál ilyen módon. Egyébként kész cirkusz egy szopizás: eszik 10-15 percet, majd sírás, hasfájás?? (már nekem is eszembe jutott hogy nem is az).
Szerintem tejem van elég, esetleg lehet hogy nem az ő ütemében jön. A probléma a növekedésében nem mutatkozik, ui. jövő héten lesz 3 hónapos, 7 kg fölött van, 68 cm, szépen fejlődik.
Nálunk is ez volt a helyzet, ugyanígy 3 hónaposan. A következő 1 hónapban alig hízott valamit. Az orvosunk elküldött vérvételre, hátha vérszegény, de nem volt az.
Szerencsénkre helyettesítette az orvosunkat egy doktorbácsi, aki a tünetek alapján azonnal megoldotta a rejtélyt. Savhiány volt az ok, solutio pepsini nevű savpótlót kellett adni napi 2x 3 cseppet valamilyen italba(víz, tea). És megoldódott a problémánk. 2 hét múlva, amikor lejárt a savpótló szav.ideje, abbahagytuk, és újra kezdődtek a tünetek. Így aztán hozzátáplálásig végig kapta.
Először is fontos lenne egy szoptatási ritmust kialakítani. Nagyon nem jó az a módszer, hogy két, vagy négy óra telik el a szoptatások között. A gyomorban az emésztés, majd a gyomorsavtermelés is ritmusosan működik, tehát ha Te a szoptatást is ritmusban alkalmazod, akkor nem lesz ilyen gondod. Két - három nap, ameddig Neked kell esetleg finoman felébresztened etetési időre, aztán már ő lesz a vekkered. Ebben a korban kb. 3 óránkénti szoptatás az ideális, de lehet kicsit gyakrabban, vagy esetleg három és fél óránként, de akkor mindig ugyanabban az időben. Gondolom a családban a felnőtteknél is van egy étkezési ritmus ---legalább is az lenne az egészséges. Próbáld reggel időben felébreszteni, pl 6-7 óra körül, és ahhoz számítani a kb.3 óránkénti szoptatásokat. Ebben a korban nappal a 6-7 szoptatás az ideális. Sose várd meg, hogy ő sírjon, mert már éhes. Mert akkor még egy gondos anyuka előtte tisztába teszi, ez idő alatt még jobban sír, s akkor rengeteg levegőt nyelve, hüppögve szopizik ---tehát természetes a hasfájás.
Tudom, hogy a legújabb szoptatási tanács, hogy akkor szoptass, amikor a baba kéri ---ez lehet éjjel - nappal össze-vissza. ---de ebből alakulnak ki az ilyen jellegű problémák. A hasgörcsöket nem gyógyítani kell hanem megelőzni!!
A másik ok ami esetlegesen lehet ---figyeld meg, hogy Te mit eszel amikor görcsösebb a babád. Van olyan csecsemő, aki érzékeny egyes ételre amit az anyuka eszik.
Válaszolt:
Egy 40 éve ezen a téren dolgozó szakember .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!