Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Nem féltek attól, hogy a...

XStefix kérdése:

Nem féltek attól, hogy a szoptatás ideje alatt szedett fogamzásgátló hormonjai hatással lehetnek a babára?

Figyelt kérdés

Újra és újra olvasom, hogy sokan szedtek pl. Cerazette-t vagy egyéb tabikat még a szoptatás ideje alatt. Igaz, pontosan nem tudom, hogy mi ennek a szernek a hatásmechanizmusa, de én alapból szkeptikus vagyok bármiféle külsőleg bevitt hormonnal szemben (mivel minden bizonnyal ez is átjut a babába a tejjel). Anno mondjuk két évig én is szedtem Meliane-t, de egy műtét miatt "szerencsére" abba kellett hagynom - amit utólag nem bánok, sőt. Nagy valószínűséggel ennek köszönhetően borult fel a hormonrendszerem, készült ki a bőröm hosszú távon, lettek durva visszereim stb. Elég csúnya dolgokat olvastam a fogamzásgátlókról mostanában, megbízható forrásokból. Többek között azt is, hogy valószínűleg ennek is köszönhető a meddő nők és a koraszülések számának növekedése és nem mellesleg! a szoptatás körüli hormonális problémák. (Mert szemmel láthatóan sokkal többen vannak azok, akiknek komoly gondjuk van vele, mint az a bizonyos 5-10%, akikről a szakemberek írnak.)

Nem akarok vérre menő vitát, csak kíváncsi lennék a véleményetekre!

2010. ápr. 15. 16:09
 1/6 anonim ***** válasza:
38%

szia, én is félnék, ezért nem is mertem semmit szedni szopi alatt, pedig a pcos miatt nagyon jól jött volna- ne legyen még több ciszta a pfészkeimen.. persze amilyen hamar csak lehetett megjött, nem védett az ég világon semmit a 6 hónapig kizárólagos szoptatás. (10 hónaposan a fiam állt le.)

Szóval én nem mertem semmit szedni. A hormon nem játék:S

2010. ápr. 15. 16:20
 2/6 anonim ***** válasza:
37%
én sem merek szedni, akármit is mondott nekem az orvos, nem vállaltam be. Még szoptatok én is:)
2010. ápr. 15. 16:21
 3/6 anonim ***** válasza:
A szoptatás alatt én sem szedek semmit, marad a gumi. Mielőtt jött a baba, 7 évig szedtem a melianet. Ha már nem szopik visszaállok majd.
2010. ápr. 15. 16:26
 4/6 anonim ***** válasza:
én sem szedek semmit,mert ki tudja.majd ha már nm szopizik,akkor elgondolkodom,hogy legyen tovább.
2010. ápr. 15. 16:55
 5/6 anonim ***** válasza:
69%

Szoptatás alatt csak olyan gyógyszert lehet szedni, amiben nincs ösztrogén, csak progeszteron - ez pedig ugyanaz a hormon, amiből már a terhesség alatt is rengeteg termelődött az anya testében, a legutolsó ovuláció óta. A progeszteron tartotta fenn a terhességet, ez a hormon nem engedte leválni a méhnyálkahártyát. A babára semmilyen káros hatása nincs.

A tejtermelést azonban visszafoghatja. Én ezért nem szeretnék tabit szedni a 6 hetes kontroll után.

Érdemes utánajárni a dolgoknak, hogy mi miért van és hogyan működik, mielőtt elkezdünk félni az ismeretlentől, és másokat is magunkkal rántunk...

2010. ápr. 15. 17:21
 6/6 A kérdező kommentje:

A hormon önmagában nem méreg, persze. De egyrészt itt mesterségesen szintetizált hormonról van szó, másrészt pedig mesterségesen adagolják belénk, így nagyobb mennyiségben lesz jelen a szervezetben, mint normális. Márpedig pl. vitaminból (amire nagyon is szükségünk van) sem jó, ha túl sok jut a szervezetbe, terhesség alatt ez ugyanúgy okozhat fejlődési rendellenességet, mint a vitaminhiány. "Jóból is megárt a sok."

És az egyéb ható- és segédanyagok? Honnan tudjuk, hogy mi van még benne és főleg, hogy az ilyen-olyan csodanevű összetevőknek mi a tényleges hatása? Nem véletlen, hogy a legtöbb gyógyszerre azt írják rá, hogy ne szedjük, mert nincs adat a szoptatás alatti következményekről. Túl sok időbe és pénzbe kerülne mindent alaposan kivizygáltatni.

2010. ápr. 20. 16:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!