Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Honnan tudom, hogy mennyi...

Honnan tudom, hogy mennyi neki az elég, és mikor kevés vagy sok a tejcsi, amit megeszik?

Figyelt kérdés

Már teljesen ki vagyok akadva a szoptatástól. Pontosabban attól, hogy nem tudom, hogy kevés e neki a tejem, enne e még, ha lenne, vagy így pont elég neki, habár kevesebbet eszik.

Magyarul: azonkívül, hogy reggelre mindig kidurrannak a melleim, és estére meg alig van, egyik reggel megeszik belőle 210 ml-t (ez már rekord volt), ma reggel meg csak 100-at és csak 40-et tudtam kifejni belőle és kész. 3 óra múlva a másikból megint 210-et tudott enni. Ha ma reggel az elsőben lett volna 200 ml, akkor azt is megette volna?

Honnan tudom, hogy elég neki az a 100, esténként 80 ml, amit talál a ciciben, mert teljesen leszívja ilyenkor? Utána nem sír, vagyis nyűglődik egy kicsit a cicivel, de utána nincs sírás, de ha kétszer ennyi lenne benne, azt is megenné? Azért ez nagy különbség, hogy már átlagosan 150-eket eszik, és akkor valamikor csak 70-90 van egy ciciben szegénykémnek. A másikból meg nem merek adni, mert akkor 3 óra múlva mit adok neki? Hogy csináljam? Már ettől vagyok ideges, tényleg lehet, hogy ettől kevesebb a tejem?

3 hós lesz a babám.

(ne azt írjátok, hogy annyit eszik, amennyi neki kell, mert az én is így gondolom, de mi is vagyunk úgy, ha dupla adagot szedünk, azt is megesszük, ha csak felét, az is elég... de így hogy tudjam, mennyi az annyi?)

Bocsi a hosszúságért és köszi a válaszokat!

2010. febr. 10. 11:00
 1/8 anonim ***** válasza:

Nagyon egyszerű, ne mérd!!! Te sem eszel mindig egyformán, a babád is nasizhat néha kevesebbet, szomjas is lehet. A tej összetétele sem egyforma mindig, reggel hígabb egy kicsit, este zsírosabb, laktatóbb. Egyébként a tej nem a ciciben "van", hanem nagyrészt szopás közben a mellben "termelődik". Úgyhogy ha úgy látod, nyugodtan megkínálhatod a második melledből is a babát, a következő evéskor is fog benne elegendőt találni. Erre mondják a szoptatási tanácsadók, hogy a tej nem teli hordó/üres hordó módra működik, hanem inkább a WC tartályhoz hasonlítják, amit minél többször húzol le, annál több vizet használsz!

Szóval lazán! Nincs olyan, hogy adag, amit meg kell ennie, ha egy evésre nem lakik olyan jól, mert kevesebbet evett, akkor majd esetleg előbb kéri a következő szopit!

2010. febr. 10. 11:11
 2/8 anonim ***** válasza:
Mi még nagyon kezdők vagyunk, 10 naposak. Én nekem nincs elég tejem, mérlegen nézzük, hogy mennyit tudott szopizni és kap tápszert mellé, ha ájul be. Pár napja füzetbe vezetem és azt vettem észre, hogy amennyire szüksége van egy nap, annyit eszik, úgy értem, ha napközben többet, estefelé kevesebb is elég neki. Összeadogattam, hogy mennyi tejcsi volt és mennyi tápszer és kijött, hogy a baba súlyax1,5. Ez oszlik el annyi felé, ahányszot eszik. Mi este fürdés után próbáljuk meg, hogy többet egyen, hogy éjjel többet aludjon egyhuzamban. Napközben 1,5 óránként is eszik, de éjjel a 3,5 óra is van, hogy eltelik 2 etetés között. Szerintem írd Te is pár napig, hátha beválik és megnyugszol.
2010. febr. 10. 11:12
 3/8 Vilcsianyuja ***** válasza:
Az első két hétben én is írogattam, mikor mennyit evett, amíg nem indult be rendesen a tejcim, mert sárga volt, oda kellett figyelni a folyadékutánpótlására. Viszont szigorúan csak napi egyszer mérlegeltem, pont azért, hogy ne csavarodjak be azon, mikor mennyit eszik (védőnő is ezt tanácsolta, sőt, a heti egy mérést már az elejétől). Most két hónaposak vagyunk. Sokáig minkét ciciről szopiztattam egyszerre, most már sokszor elég neki egy, akkor a másikat lefejem (pl. kora reggel, mikor szétdurranok). Az első válaszoló véleményén vagyok, ha látod, hogy éhes az első cici után, akkor nyugodtan add neki a másikat is. Aztán ha következő szopinál netán nem elég neki az az egy, akkor megint add neki mind a kettőt. És ha netán két óra múlva megint éhes, hát etesd meg nyugodtan. Ha amúgy egészséges a babád, normál súllyal született és azóta is szépen gyarapszik, akkor a mérleget rakd el jó mélyre vagy add vissza a kölcsönzőbe... Sőt, már lehet, hogy korábban ezt kellett volna tenned, három hónapos babánál nincs szükség a méricskélésre.
2010. febr. 10. 11:34
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat! Igazából a párom van úgy rákattanva a mérlegre, hogy mennyit eszik a gyerek, én pont csak azért mértem, meg mérem is, hogy ha sír utána azért sír mert éhes maradt, vagy fáj valamije. Lassan visszaadjuk már, de sajna nekem sosem volt olyan, hogy ömlik a szájába a tej, és majd ő kiköpi, ha már nem kell neki.

Egyébként most is evett, mondanom sem kell a balban alig volt, pedig 6 órája evett abból, aztán áttettem a jobbra, abból meg 3 órája evett, ebben még ennyi sem volt. Nyűglödött, sírt is de a cicit nem kérte már hiába dugtam a szájába (de pukik is jöttek, lehet, hogy a hasa is közrejátszik?) és a kettőből 90 jött kit összesen. 40 percig szenvedett velük. Tehát nem nagyon jön ki belőle. Azt meg nem lehet, hogy rajta legyen 2 óra hosszát, mert közben termelődik, miközben szopizik...

Nem értem, hogy mások hogy tudják ezt így csinálni. Most meg azon aggódom, hogy 3 óra múlva, (esetelg ha kér, 2) mit adok neki, mikor mindkét cici fullra le van szívva. És ezek szerint nekem nem termelődik gyorsan....

Pedig eleget iszom, eszem...

Mert nekem mindegy lenne, ha csak 40-et mutatna a mérleg, de látnám, hogy elég neki... de nem látom :o(( Ezért van még mindig mérleg... de nem sokáig.

2010. febr. 10. 12:47
 5/8 anonim ***** válasza:

Hülyeség hogy nem tudsz mit adni neki ha a másik ciciből is szopizik! Én 2 mellből szoptatok, két-három óránként eszik a fiam, mindig van benne elég tej! Hagyd abba a méregetést és adj neki a másik ciciből is, abbahagyja ha jóllakott. A gyerek tudja hogy mennyit akar enni, pedig nem ismeri a grammokat. Ha az egyikben 70-90 van, akkor a kettőből megehetné a 150-et, vagy amennyit akar, te sem mindig egyformán vagy éhes.

Attól kevesebb a tejed hogy ezen görcsölsz és a mérlegben jobban bízol mint az anyai ösztöneidben. És, ne is haragudj, de a gyereked pont annyit eszik amennyit kell, nem is értem miért agyalsz ezen ennyit! A sok idegeskedés és méricskélés helyett fektesd az öledbe a gyereket és énekelj-mondókázz neki, játssz vele.

Komolyan, szerinted normális hogy ennyit agyalsz-méricskélsz? Mert az írásodból nekem az jön le hogy te is érzek mekkora "hülye" (a szó jóindulatú értelmében) vagy!

Bízz az ösztöneidben és a babádban, mert ha ilyen kishitű és bizonytalan leszel később is, akkor a gyereked agyára fogsz menni már óvodás korban. Térj észhez, légyszi!

2010. febr. 10. 12:48
 6/8 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó! Köszi az észheztérítő választ, sajnos valóban kishitű vagyok, voltam minden téren, ebben igazad van, és szükségem van az ilyen kijózanító válaszokra is. (Pedig a férjem is elég optimista típus, de neki is mindig megmagyarázok mindent...)

Most sem sír a gyerkőc, eddig játszottunk, vigyoriztunk, kezet nézegettünk, most meg nézelődik a székében és közben hintáztatom. Most akartunk menni a doktornőhöz, hogy írassak tápszert, csakhogy legyen itthon, (anya javaslatára) de inkább nem is megyünk, mert csak kísértés lenne. Van reggeli lefejt tej, majd ha sír, akkor abból adok. Meg még a fagyóban is van elég.

Ok, akkor megpróbálom ezt a két melles szopizást (mint most az előbb) hátha tényleg több lesz benne.

De Most is hangsúlyozom: sajnos nem azért köpi ki, mert már nem kell neki, hanem nyűglődik, mert vagy nehezen jön, vagy nem is jön belőle. Volt, hogy már fejni sem tudtam belőle egy cseppet sem, kézzel sem. A babó meg nem annyira kitartó sajnos.

De próbálkozunk!!!

2010. febr. 10. 12:58
 7/8 Vilcsianyuja ***** válasza:
11:34 vagyok ismét. Örülök, hogy az utsó fejmosásra ilyen pozitívan reagálsz. Én megértlek abszolúte, hogy parázol. De abban igaza van a fejmosónak, hogy ettől épp hogy kevesebb lesz a tejed. Ha meg van a hűtőben lefejt tej, akkor pláne nyugi!!! Egyszerűen add neki, mikor látszik, hogy már leszívta mindkét cicit, és enne még. Ez legyen neked a megnyugvás alapja. Ha épp nincs a ciciben, hát van a hűtőben!!! Ezek szerint egyszerűen az a gondod, hogy nem mindig egyenletesen termelődik a tejed. Mert hát akkor nem lenne hűtőben-fagyasztóban. Szerintem ezzel mindenki így van, reggel a legtöbb, délelőtt még van bőven, aztán délután elkezd csökkenni, korra este alig-alig elég. Nálam legalábbis így volt, de ha nappal két óránként kellett etetnem, hát két óránként etettem. Szóval fel a fejjel, hajrá az egyszerre két melles szopival, utána adj lefejt tejcit, majd fejd le, ami közben összegyűlt. A baba egyébként lehet szopi után azért is nyűgös, mert bántja a lenyelt levegő a pociját. Ha egy nagy büfi után megnyugszik, akkor valszeg ez volt az ok, ha nem, akkor tényleg éhes maradt.
2010. febr. 10. 13:08
 8/8 anonim ***** válasza:

Fejmosó vagyok: örülök hogy megértettél és nem vetted személyes b@szogatásnak a válaszomat! Értem, hogy aggódsz, a második gyereknél már fele ennyit sem fogsz a szoptatáson gondolkozni, első babás anyukák gyakran átesnek a ló túloldalára (én is így voltam). Szoptass 2 ciciből, amilyen gyakran csak kéri, így több tej termelődik majd. Estére mindenkinek kevesebb a teje, ez azért van mert a tejtermeléshez szükséges hormonokat pihenés alatt "gyártja" a szervezet, reggelre ezért hatalmasak a cicik, estére ezért van bennük kevesebb (de laktatóbb, a természet tudja a dolgát). Nyugodtan írass fel tápszert ha ettől megnyugszol (mert most az a legfontosabb) gondolom lesz annyi eszed hogy a reggeli lefejt tejet adod majd és a tápszert csak a legvégső esetben bontod ki. Amúgy meg egy csomóan adnak este tápszert pótlásnak, ettől még elég anyatejhez jutnak az ő gyerekeik is, nincs azzal semmi baj.

Én sosem tudok lefejni egy grammot sem szoptatás után, általában mindkét mellemből eszik, mégsem vagyok kétségbe esve!

Szóval kitartás, önbizalom, eddig is jól ment, ezután is perfekt lesz a szoptatás!

2010. febr. 10. 13:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!