Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Reggelre kemény a cicim a sok...

Reggelre kemény a cicim a sok tejtől, de napközben sose telik meg annyira, hogy kemény, igy is elég a tej a mellemben, nem számit, hogy nem duzzad meg annyira?

Figyelt kérdés
2010. jan. 23. 13:23
 1/4 anonim ***** válasza:
Pihenj sokat. Akkor jobban termelődik. Ezért éjszaka pl több lehet. De ha van elég egyébként, akkor nem számít. Nekem néhány hát után már nem volt olyan nagyon kemény, és az orvos azt mondta, nem probléma.
2010. jan. 23. 13:30
 2/4 anonim ***** válasza:
Igen, bár ezt szerintem te tudod. Ha a babád elégedett és nem sír az éhségtől, akkor elég a tejed. Nekem is ilyen volt, de nekem estére elég kevés tej termelődött, mert sokat dolgoztam, ezért én reggel jól lefejtem az egyik cicim, a másikból szoptattam. Napközben meg mindig lefejtem a benntmaradt tejcsit, amit már nem evett meg a babám. Ezeket a lefejt tejeket adtam oda este a babámnak, így nagyon jól aludt éjjel.
2010. jan. 23. 18:39
 3/4 anonim ***** válasza:

Én is így csináltam, ahogy az előző válaszoló, csak én az első két evés után fejtem a maradékot (hajnal 4 körül az egyik mell, és 8 körül a másik) Ez így összesen volt 100-130 ml és ha estére nem volt elég, az utolsó etetés ebből volt.

Most azt vettem észre egy pár napja, hogy ha nem fejem le reggel azt a maradékot, akkor minden etetésnél érzem a keménységet, még este is. 2,5-3 óránként eszik a babóm, ha nem alszik át etetést, így egy cicinek van kb. 5-6 órája újratermelődni. Bár van, hogy még így is teljesen leszívja este.

Azt mondják, hogy nem baj, ha nem duzzad meg, ha puha, akkor is lehet benne elég, sőt az esti tej táplálóbb, mint a reggeli. Ha elég a babának, akkor ok.

2010. jan. 24. 17:14
 4/4 xStefix ***** válasza:
100%

A keményedés a túltermelés ill. túltelítődés jele. Azaz, a mell többet termel ill. tárol, mint amennyire éppen szükség van. Ideális esetben viszont "csak" annyi tej van, amennyit a baba igényel.

Az első hetekben teljesen normális ez a fajta keményedés, mert a természet így biztosítja túl a babád életbenmaradását, hogy még véletlenül se éhezzen. Később azonban, miután a szervezeted rááll a babád igényére, már csak annyit fog termelni, amennyi tényleg kell, azaz beáll a kereslet-kínálat egyensúlya. Ennek egyik jele épp az, hogy látványosan felpuhul a mell, elmúlik a keményedés; az is teljesen normális, ha soha többet nem tapasztalsz ilyet.

Egyébként is jó, ha tudjátok, hogy sem a szoptatás, sem a megfelelő tejmennyiség szempontjából nem az az ideális, ha mindig kemény a mell! Azon túl, hogy ilyenkor "fölöslegesen" termel (és bizonyos értelemben értékes energiát pazarol így a szervezet), egyrészt veszélye is van, mert megpanghat benne a fölös tej és mellgyulladás lehet belőle, ami nem túl kellemes. Másrészt pedig a túltelítődés miatt azt az utasítást kapja a szervezet, hogy vegye vissza a termelést; ha ez gyakran előfordul, akkor továbbra is ingadozhat a tej mennyisége, esetleg még csökkenhet is. Pl. ha egy-egy szopi kimarad, a következő idejére megduzzadhat a mell és elsőre úgy tűnhet, hogy több is lesz benne a tej - mégsincs így, mert hosszabb távon (másnapra) érezhetően csökkenni fog a mennyiség.

A keményedés egyébként sok anyukát visz "tévútra", mert azt hiszik, hogy ez a jele az elég tejnek (nem, ez a túl sok tej jele!); és ha a keményedés megszűnik, már nincs elég. A fentiek alapján láthatjátok, hogy nem így van. Az elég tejnek más, közvetett jelei vannak.

2010. jan. 24. 18:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!