Elég a tej vagy kevés? Fogyhat a mennyisége, ha a baba csak komfortszopik illetve elalszik a cicin?
Az első hetekben a tejbelövellés után állandóan folyt a tejem. Gondoltam szuper legalább az van, ha már a szoptatás nehezen megy. Hatalmas, puha, kis bimbójú mellemet máig nem tudja a babám 80%-ban jól bekapni. 10 hetes lesz, és végig fájtak/fájnak a bimbók és a szopizás is szinte mindig fáj. Sokszor inkább beletörődöm (és összeszorítom a fogam), mert ha ki-be teszem a pici szájába (volt hogy 8x és a 8. se sikerült) őrült sírásba kezd.Pont az apró bimbóm miatt bimbóvédő nem kell neki. Így marad a szenvedés. De már kezdek beletörődni. Pláne mióta már nem ez a legnagyobb problémám.
8 hetesen nem kaptunk oltást, mert a fiam súlynövekedését kevésnek ítélte a doktor. (szültett: 2870, hazajött:2670, 4.het: 3155, 6.het 3550, 8.het: 3850) Azt mondta adjak tápszert, és szoptassak két ciciből. Persze megijedtem.
Az elején a telt melleknek és gyors tejleadó reflexemnek köszönhetően (ami sokszor azért köhögés és sok bukást eredményezett) a fiamnak nem volt gondja a szopással, 2-3 óránként 20 perceket szopiztunk. 8 hetesen elkezdtem két mellből 20-20 perceket, majd 30-30 percek lettek, közben halálra idegeskedtem magam, hogy egybeérnek a szoptatások és nincs időm még enni sem. Közben féltem a cumizavartól, meg hogy ha táppal tömöm, pláne nem fog szopizni és fogyni fog a tej. Ráadásul a táptól 2 napig nem volt kakija, és szörnyen erőlködött a szopiknál. Kb 4-5x kapott tápott aztán az orvosi javaslatnak fittyet hányva nem mertem tovább. De persze mivel a baba sokat sír és nehezen alszik el (amit szintén szívszaggató sírás előz meg)mindenki rokonom erőlteti, hogy tápozzam. Hogy majd jobban alszik, és hiába van tejem, biztos nem elég tápláló... Mert a gyereket le kell rakni és aludnia kéne hangos tv-rádió meg minden mellett. Állandóan szekíroznak miért van csend..
Folyton elkalandozok..
Szóval miközben elbizonytalanítottak, hogy nincs elég tejem, nagyon stresszes lettem, közben a fiam állandóan tépi a cicim. Ez tovább stresszel. Azért csinálja mert tényleg nincs? kevés neki? méltatlankodik? cumisüveg zavarta meg? Folyton tekereg, a bimbóm még jobban fáj, alig bírom a fejét a mellemen tartani, hogy ne húzza. Puki nincs. Böfi megvolt. De folytatja tovább a kalimpálást, lábrugdosást, fejhúzogatást.
De a 9. héten visszamentünk és lám, 4150 gramm, csaknem 300 hízás 1 héten. jippi. Oltást megkaptuk.
Próbálnék visszatérni a rövidebb, egy melles szopira, hogy ne tartson 1 órát maga a szopi és még 15-20 percet a böfi, peluscsere, de esélytelen. Ráadásul mostanában a 40-50 perc szopi alatt csak nyammog. A hülye mérlegen meg rúgkapál (csörgő sem nyugtatja le), így képes a mérleg 40 perc szpinál 30-40 grmot kimutatni... Most akkor még idegesebb vagyok, hogy a 40-50 perces ébresztgetős, elvesz-visszaad, büfi stb procedúra alatt tényleg csak ennyit evett?! És ha többet, akkor is, hogy bírhatnám rá, hogy ne csak nyammogjon?
1 órás komfortszopás is serkenti a tejtermelést, de ha közben alig szopik vmit és nem ürül ki a mell? Akkor melyik hatás az erősebb? Mert ha nem ürül ki akkor fogynia kéne a tejnek. És vajon azért nyammog csak, mert üres a cicim?! És azért eszik 40 grammot 40 percen át?!
Teljesen kikészít, hogy nem tudom megállapítani, hogy van e elég tejem vagy sem.
Fejni nem tudok. Egyrészt a fiam sincs el egymagában mellettem 30 percet szopi után, másrészt a technikai része sem megy. 80H mellmérettel és mini bimbókkal se a kézi fejés, se kézi mellszívó nem válik be. Szopi után 2-3 spricc még kijön, aztán semmi, aztán talán megint, de 20 perc fejés után sincs 10 ml a pohárban fejővel. Kézzel meg nem tudom tartani a poharat és fejni is, mert legalább két kéz kell ehhez a hatalmas cicihez..
Utoljára az 1-2. héten fejtem 30 ml-t próba gyanánt, mikor még dugig volt a cicim. Szóval azt sem tudom, hogy hogy kéne kinéznie egy üres mellnek. Spriccelhet még belőle?
Jó kis litánia lett..Bátorító szavak, jó tanács? :)
Ha egy óráig csak cumizik a cicin 40 grammot, akkor nincs elég tejed. Ha lenne, 10-15 perc alatt jóllakna! Nem a szopási idő hossza számít!
Adj neki tápszert és ne szoptasd órákon keresztül.
Én sem értek egyet az elsővel, szerintem is tanácsadóhoz kéne menni. Én nem találom olyan kevésnek a hízást, a tápszer ilyenkor valóban ronthat a helyzeten, ha csak kevés hiányzik.
Urtica Urens-et próbáltad már? Nekem az mindig csodást tett, ha én is úgy voltam, hogy nem tudtam megítélni, hogy elég-e vagy nem. Nekem az mindig meghozza a tejet, és sűrűbben van tőle tejleadó reflexem, ami nagyon hasznos, ha nem sok a tejed, csak annyi, amennyi pont kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!