Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Úgy érzem fogy a tejem,...

Úgy érzem fogy a tejem, gyakran és sokat eszik, mit tegyek?

Figyelt kérdés
5 hónapos lesz jövő héten. Egyre többet és gyakrabban eszik és érzem a melleimen is, hogy nem olyan, mint eddig. Szerintem kevés lehet a tej, hiába is szívja szorgalmasan. Ilyenkor mi a teendő? Kezdjük el a hozzátáplálást? Vagy küzdjek a tejért? Mondjuk nem tudom, mit tehetnék, sokat iszom, és van nap, amikor óránként rajta lóg. Eddig rendszeresen evett, de most felborult minden. Éjszaka volt, hogy 1x vagy 1x sem keltem már, most pedig van, hogy 4x is fent vagyunk, mert éhes. Ahogy evett, magától vissza is alszik, de megéhezik hamar újra. Mit tanácsoltok?
2014. ápr. 9. 11:18
 1/10 anonim ***** válasza:
kezd el a hozzátáplálást
2014. ápr. 9. 11:21
 2/10 anonim ***** válasza:
Én pedig azt mondom, küzdj a tejért. Most 5 hónapos a babád, lehet, ogy hirtelen nőtt, és több energia kell neki. Ha engeded, hogy akkor és annyit szopizzon, amennyit akar, ő maga fogja meghozni a kívánt tejmennyiséget. Már csak 1 hónap, és egyébként is indulna a hozzátáplálás, addig pedig próbáld még anyatejjel! Én 1 éve szoptatok, 6 hónapos koráig kizárólag anyatejes volt a kisfiam. Nekünk is voltak nehezebb időszakaink, de én bíztam a babámban, hogy ösztönösen tudja, mi a jó neki. Ja, és azóta már minden szopit kiváltottunk, mindent megeszik jó étvággyal. Úgyhogy ne félj, hogy elkapatod, meg felborul a napirend. MAjd visszaáll, vagy lesz másik.
2014. ápr. 9. 12:26
 3/10 A kérdező kommentje:
Igen, csak nagyobb a súlya az átlagnál (8kg) és azt a tanácsot kaptuk a védőnőtől, hogy időre etessem, min. 4 óránként. De így a kettő sincs meg, mert sír, ha éhes, én meg nem bírom hallgatni, meg nem is akarom. De azt mondja, legyek kemény és ne adjak neki ilyen gyakran, mert túl kövér. Nem sovány, de a WHO szerint még normális kategória. Most meg vagyok lőve, kire hallgassak, mit tegyek? :(
2014. ápr. 9. 12:34
 4/10 A kérdező kommentje:
Első hetekben alig volt tejem, akkor azt mondták, hogy tegyem gyakran cicire, anyatejjel nem lehet túltáplálni. Meg is lett az eredménye, baba hízni kezdett, nekem jó sok tejem lett. Most, mióta próbálom húzni az időt, tej fogy, gyerek éhes... most ha sokszor adok neki és visszahozom valahogy a tejet jobban, akkor tovább fog hízni, és akkor azért leszek rossz anya, mert túl kövér a gyerek. Ha meg ritkán adok neki, 4 óránként, tuti sokat fog sírni, még jobban elmegy a tej, már így sem érzem a régi nehéz ciciket és feszülést, stb., és akkor meg nem marad egyáltalán később. Nem tudom. Biztos én csinálom rosszul, de nekem ez patthelyzet.
2014. ápr. 9. 12:36
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem hallgatnék a védőnőre. Az én védőnénim már 4 hónaposan azt tanácsolta, hogy kezdjünk kóstolgatni. Az indok az volt, hogy nehogy ne szokja meg időben a kanalat és a poharat. Hülyeség. Persze, TE ismered a babád, ha rossz neki, és tényleg nagyon kövér... de most jut eszembe, hogy a barátnőm kislánya is 5 hónapos, duci baba, és tisztán anyatejes. Majd lemegy róluk az a babaháj, amikor elkezdenek mozogni. Szerintem szoptasd igény szerint.
2014. ápr. 9. 12:41
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Előző vagyok. Hát igen! Itt a kulcsmondat: elkezdted húzni az időt szopik között, és kevesebb a tejed. Ezért szoptasd meg akkor a babád, amikor kell neki! Majd ő visszahozza a tejet. Én is azon a véleményen vagyok, hogy anyatejtől nem hízik el a baba. A mellfeszülés pedig terméaztesen alábbhagy az idő előrehaladtával, ha hagyod, hogy a melled és a tejed alkalmazkodjon a babád igényeihez. A kevésbe feszes mell nem jelent feltétlenül kevesebb tejet.
2014. ápr. 9. 12:46
 7/10 anonim ***** válasza:
Én azt mondom, hallgass az ösztöneidre! Amikor az én gyerekeimmel ez volt 5 hónapos korukban, én elkezdtem a hozzátáplálást, éjszakára adtam nekik tejpépet, és onnantól megint jól aludtak. De én eleve úgy terveztem, hogy 5 hónapos koruk körül elkezdem a hozzátáplálást, és kb. 1 éves korukig szoptatok. Így is lett. Ha Te szeretnéd minél tovább szoptatni, minél később hozzátáplálni, akkor tedd azt, és most küzdj a tejért.
2014. ápr. 9. 13:24
 8/10 anonim ***** válasza:

Én sosem értem a hozzád hasonló anyukákat. Elnézést az őszinteségemért. Látod, érzed, hogy amit a védőnő javasol, az nem jó sem a babádnak, sem neked. Szoptasd őt annyiszor, ahányszor igényli. Itt a gyakorin, a szoptatás témakörben nem először panaszkodnak anyukák, hogy a védőnő/gyerekorvos javasolta, hogy túl gyorsan hízik a gyerek, vagy elérte a 4-5-6 stb kilót, most már 4 óránként kell ennie. Anyuka melle begyulladt, jobbik esetben csak kevesebb lett a teje, a gyerek éhes, már tápszeres pótlást kell adni, pedig addig sok teje volt. A baba, ha jelzi, hogy éhes, akkor adni kell neki enni, és nem az időt húzni, hogy meglegyen a doktornő által elvárt idő intervallum.

Megnyugtatásul: kicsi lányom hurkás vasgyúró volt csecsemőként, öthónapos mérés nem volt, de 4 hónaposan 7290, 6 hónaposan 9850g volt. Most már elmúlt kétéves, az utóbbi 5 hónapban egy dekát sem hízott, csak nyúlt és csak 12.5kg.

2014. ápr. 9. 15:15
 9/10 A kérdező kommentje:
Igen, teljesen egyetértek veled. Amikor távolról nézem a dolgokat érzem, hogy mi a helyes, adjak neki, amikor kéri. De amikor ott áll vasszigorú tekintettel a védőnő, és szó szerint lebasz, hogy a gyerek kövér, és nem igaz, hogy nem lehet ritkábban etetni, csak én nem vagyok elég jó, akkor azért az kellőképp elbizonytalanító egy első babás anyukának. Elvileg a szakemberek azért lennének körülöttünk, hogy segítsenek, nem? Nem azért, hogy akadályozzanak. Ezért aztán felmerül a kérdés, hogy nem-e én gondolom rosszul, nem túl sok ez mégis, stb? Csak tudnám, hogy akkor miért nem értenek egyet ezzel azok, akik elvileg segítenek a kismamáknak??? Miért? Én meg ezt nem fogom megérteni sosem.
2014. ápr. 9. 15:34
 10/10 anonim ***** válasza:

Mert ők még ezt tanulták abban az időben, mikor még az újszülött osztályon is 3 óránként hozták ki a babákat nappal, éjjel meg egyszer sem, hogy a mama tudjon aludni, a baba gyomra pedig pihenjen.

Mi 3 doktornőt és 3 védőnőt fogyasztottunk el eddig a két gyerekkel. A doktornők közül mindhárom örömmel nézte és viccelődött rajta, hogy milyen hurkásak a babáim. A védőnők közül csak egy volt vaskalapos, de amit mondott egyik fülemen be, a másikon meg ki.

2014. ápr. 9. 16:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!