Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Miért éppen 1 éves korig...

Miért éppen 1 éves korig nagyon fontos az anyatej egy babának?

Figyelt kérdés
Mi történik 1 éves korban, ami nélkülözni tudja az anyatejet a babák életében? Változik az emésztésük, kifejlődik az immunrendszerük, vagy mi az oka éppen az 1 évnek?
2014. febr. 25. 15:15
 1/9 anonim ***** válasza:
68%

A nyirokszervek testtömegre vonatkoztatott aránya ekkor lesz elégséges ahhoz, hogy a kellő védelmet nyújthassa.

2 éves korig egyébként még érdemes valamilyen szinten folytatni a szoptatást, ha lehet, addigra ez az arány már tökéletesedik.

Ezért javasolt a tápszereket is eddig használni.

2014. febr. 25. 15:17
 2/9 A kérdező kommentje:
Értem, nagyon köszönöm.
2014. febr. 25. 15:20
 3/9 anonim ***** válasza:
a másik fontos dolog hogy a kis gyomrocskábam ki kell alakulnia az osszes emészto enzimnek.
2014. febr. 25. 15:39
 4/9 anonim ***** válasza:
23%
Azért, mert egy éves korában már mindent ehet egy baba. Semmi haszna a még későbbi szoptatásnak!
2014. febr. 25. 15:40
 5/9 anonim ***** válasza:
23%
Az anyatej fél éves korig igazán fontos, utána már abszolult nem.
2014. febr. 25. 16:06
 6/9 A kérdező kommentje:

A WHO 1 éves korig vezető tápláléknak ajánlja, és a szoptatást a vegyes táplálkozás mellett legalább 2 éves korig tartja fontosnak.

Engem igazából ez az 1 éves kori vízválasztó érdekel. Olyat nem hallottam még, hogy fél éves kor után már nem hasznos szoptatni a babát.

Köszönöm a válaszokat!

2014. febr. 25. 19:21
 7/9 xStefix ***** válasza:

Hm. Szerintem minden előzőben volt igazság, de nem a pontos igazság. ;)

Nem tudom, hol olvastad ezt pontosan, de magára valamit adó szakmai anyagban nem találkozhatsz ilyen egzakt időponttal. Nincs olyan, hogy 1 éves korig fontos az anyatej - mert akkor ez egyben azt is jelentené, hogy utána már nem fontos? Nem. Mert utána is szerepe lehet még, ha olyan a helyzet. Na de mi van azokkal, akik csak fél évig tudnak anyatejet adni? Vagy addig se. Amikor ők ilyesmit olvasnak, forog a kés a szívükben, hogy még ezt a "nagyon fontos" korszakot sem tudnák végigcsinálni...

Szóval nem szabad konkrét számokkal dobálózni, sem az anyatej, sem a szoptatás szempontjából. A szakmailag korrekt válasz valami olyasmi lehetne, hogy addig fontos az anyatej, amíg csak a gyerek kapja - ezen belül nyilván az eleje a legfontosabb, aztán lassan, fokozatosan csökken a tej jelentősége. De (mint szakmailag kicsit járatosabb anyuka is), úgy gondolom, hogy lehetetlen olyasmit kijelenteni, hogy meddig nagyon fontos.

De talán azért olvashattál ilyet, mert az 1 évnyi szoptatás még viszonylag "könnyen" elérhető. Akinek relatíve jól megy a szoptatás, nem kezd el túl hamar hozzátáplálni, az elég jó eséllyel el tudja érni ezt az életkort. Ha megnézed pl. a ht táblázatokat, a legtöbb ételfélét azért már bevezetjük 1 éves korig, vagyis a gyerek már a szilárd táplálékokból is egyre jobban magához tudja venni a tápanyagokat. És ezzel együtt az emésztése és immunrendszere is elég jó szintre érik.

De mindez nem jelenti azt automatikusan, hogy (ahogy te is írod) "nélkülözni tudja az anyatejet" a baba. Persze megteszi, ha nincs, de biológiai szinten nincs itt semmilyen elvágólagos határ, miszerint ezután már nincs szüksége a gyerkőcnek anyatejre. Amíg csak kap, addig a hasznára válik.

Ez a cikk is ezt mutatja be:

[link]

2014. febr. 25. 19:31
 8/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen. :)

Nem olvastam, nekem a védőnőm mondta, hogy 1 évig nélkülözhetetlen. Én éppen azt kérdeztem, miért éppen 1 év? Mi változik ebben az életkorban, ami az emésztést, vagy az immunrendszert illeti? Nekem is furcsa volt ez az éles váltás.

2014. febr. 25. 21:19
 9/9 xStefix ***** válasza:

1 évesen tudtommal nem történik semmi hirtelen változás. Ha már mindenáron ezt nézzük, akkor a fél év lehet egy fontos határvonal, mert kb. (de csak kb!) addigra érik meg a baba a hozzátáplálásra. Akkor jelennek meg a szervezetében a saját emésztőenzimek, illetve nő meg a szintjük olyan mértékben, hogy már képessé válnak a szilárd táplálékok hatékony(!) emésztésére és beépítésére. Akkor is, ha esetleg nem áll rendelkezésre (elegendő) anyatej (a továbbiakban). De ez is egy körülbelüli határ, mert minden baba más ütemben fejlődik, és akár pár hét alatt is nagy változások mehetnek végbe.

Szóval én tartom a véleményem. De legközelebb kérdezd meg a védőnődet, hogy ő miért mondja azt, amit. Kíváncsi vagyok.

2014. febr. 26. 09:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!