Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mit gondolsz erről a cikkről?

Mit gondolsz erről a cikkről?

Figyelt kérdés

[link]

Szóval ezek szerint végülis tök mindegy, hogy tápszer vagy anyatej (legalábbis a cikkíró szerint).

2014. jan. 15. 15:03
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Azért ne vegyétek magatokra, a cikk nem azt írja hogy aki tápszer mellett dönt az rosszabb anya volna, nyilván mindenki maga dönt, és sokan nem önszántukból választják a tápszert. Nem is ez volt az alap feltevés, hanem hogy melyik egészségesebb a babának.

Szerintem mindenki maga döntse el, a kérdező véleményekre kíváncsi

2014. jan. 15. 15:22
 12/20 xStefix ***** válasza:
65%

Mivel a (nem) szoptatás témája rendszerint komoly érzelmi viharokat és vitákat vált ki az anyukák körében, talán értelmesebb lenne olyan írásokat közzé tenni, amik kevésbé sarkítanak, objektívebbek és nem "hülyézik" le a sajáttól eltérő véleményeket. (A cikk belinkelt kutatási eredményeiről perpill nem tudok nyilatkozni, mert nem ismerem őket.)

Tudom, én hazabeszélek, de az általam ismert szakmai anyagokban nem szoktam olyan hozzáállással találkozni, miszerint aki nem szoptat ill. akit nem szoptatnak (mindegy, hogy miért), az kevesebbet érne. Ellenben, egy sor tipp van a szopis szakkönyvekben olyan anyukáknak is, akik nem vagy csak részben szoptatnak, pl. azzal kapcsolatban is, milyen módokon erősíthető a kötődés szoptatás nélkül is. Vagyis senki nincs lenézve a részünkről (a szándék legalábbis ez). Márcsak azért sincs, mert a szakemberek többsége maga is megtapasztalta, milyen nehézségek adódnak a szoptatás alatt és ez milyen lelki feszültséget okoz az emberben...

Szóval én nagyon nem szeretem az ilyen szándékoltan hatásvadász írásokat. Ráadásul nem is burkoltan támadja a szoptatást és szoptató anyukákat, hiába írja magáról a szerző, hogy ő is szoptat már egy ideje. (Elhiszem, hogy nem mindenkinek telik öröme ebben és lehet, hogy a cikkíró is ilyen anyuka. De azért a többség tudja, mit és miért csinál és ennél azért többre értékeli szerintem.)

2014. jan. 15. 15:38
 13/20 xStefix ***** válasza:
32%
De ha csak az anyatejet és a tápszert nézzük, már akkor sem igaz, amit a cikk ír. Az anyatej 3xannyiFÉLE összetevőt tartalmaz, mint a tápszer; és ez még csak az eddig felfedezett összetevők száma. Szerintem nem véletlenül alkották meg az anyatejet úgy, ahogyan, mert így a legjobb az emberbabának.
2014. jan. 15. 15:41
 14/20 anonim ***** válasza:
31%

Én akkor tartom az anyatejet egészségesnek és kizárólagosan tökéletesnek,ha anyuka is egészségesen eszik.

De amikor azt látom,hogy anyuka issza a kólát, eszi a "téli" szamócát, meg chips-et, hamgurgert stb. akkor én nem gondolom,hogy az "ilyen" anyatej annyival jobb egy babának, mint egy tápszer!

Még annak is nehéz valóban egészségesen étkezni manapság, aki tényleg odafigyel rá!

2014. jan. 15. 15:41
 15/20 anonim ***** válasza:
79%

utolsónak abban igaza van, hogy nem mindegy, hogy az anyuka mit eszik. utolsó előttinek meg abban, hogy a tápszer összetétele még a 21. században sem tud 100%-ban annyira igazodni a csecsemőhöz, mint az anyatej.

De nem lesz rosszabb anya aki nem szoptat, egyrészt nem biztos hogy tehet róla, másrészt mert ha valakinek más a véleménye attól még nem hülye. Csak más a véleménye.

Én szoptatni fogok mert nekem az a véleményem, hogy az jobb a gyerek. A cikk meg valóban hatásvadász. De milyen jó kis vitát váltott ki már most, így végül célba is ért :)

2014. jan. 15. 15:53
 16/20 xStefix ***** válasza:
60%

A vita a Kérdező hibája. ;)

Igen, egy "inkább nem szeretném reklámozni"-könyvben is benne van példaként(!), hogy egy igen felvilágosult am. anyuka, miután minden létező szakirodalmat(???) felhajtott a témában, úgy döntött, hogy inkább tápszert ad, mert az az egészségesebb. Hát alig tudtam tovább olvasni a könyvet a megdöbbenéstől, de győzött a kíváncsiság. :)

Elmondása szerint a tápszer összetétele szigorúan ellenőrzött, míg az anyatejben minden olyan (káros) anyag benne van, amivel az anyuka is érintkezik. (Ez egyébként nagyrészt igaz.) Csakhogy a tejben rengeteg olyan is van, amit mesterségesen lehetetlen előállítani, viszont majdhogynem létfontosságú. És nem utolsó sorban a tejjel átkerülő káros anyagokat is jórészt hatástalanítani tudják.

Megmondom őszintén el nem tudom képzelni, hogyan juthat valaki ésszel végiggondolva oda, hogy szerinte a tápszer jobb, mint a tej - de nyilván elfogadom, mert az ő döntése. Csak szimplán rosszul értelmezi a rendelkezésére álló adatokat, dehát ez már más kérdés.

2014. jan. 15. 16:02
 17/20 A kérdező kommentje:
Nem akartam vitát szítani, de több tápszerrel tápláló anyuka ismerősöm is megosztotta ma fb-n, majd elcsevegtek a post alatt, hogy igen hát az ő gyerekük is tápszeres, de mégis mennyivel szebb és jobb, mint a legtöbb anyatejes. Nálam csak ez verte ki a biztosítékot, egyébként maximálisan nem érdekel, ki mivel eteti a gyerekét (anyatej/tápszer), szerintem mindenkinek magánügye. Csak kicsit vicces ez a sok kapálózás, meg önigazolás...
2014. jan. 15. 17:07
 18/20 xStefix ***** válasza:
93%

Hát az utolsó szavadban van igazság, csak erről, tudod, nagyon óvatosan lehet kifelé beszélni, mert érzékeny téma.

Amikor valakit veszteség ér mert a legtöbb anyukának a szopatni nem tudás azért valahol veszteség, legalábbis legbelül és eleinte, akkor a felette érzett "gyászt" többféle módon lehet feldolgozni. Az egyik ilyen, hogy keresünk valaki bűnbakot, akire rá lehet fogni, hogy nekem miért nem sikerült. Egy másik, hogy elmenekülünk a helyzetből, pl. soha többet nem foglalkozunk a témával és egy következő gyerkőcnél akár alapból nem is próbálkozunk vele (olvastam már ilyet is).

És egy harmadik, hogy elkezdjük magát a korábban fontosnak ítélt dolgot (szoptatás, anyatej) leértékelni, hogy kevésbé tűnjön szembeszökőnek a veszteségünk. Ezzel kapcsolódhat össze a negyedik is, amikor egyszerűen nem veszünk tudomást a helyzetről, úgy kezeljük, mintha minden rendben lenne, pedig nincs. Stb. (A pszichológia ezt kognitív disszonanciaként ismeri, ezek pedig a megoldási módjai.)

Ez a cikk a 3. esetre (lehetne) példa, amikor valaki úgy próbálja meg oldani a belső feszültségét, hogy elkezdi bizonygatni magának, hogy ami neki nem jött össze, az tulajdonképpen nem is annyira fontos. (Pedig lehet, hogy korábban nagyon is az volt.)

Én azt gondolom, hogy amíg ez befelé történik vagy hasonló gondolkodásúak között megy, addig érthető és oké. - De amikor már kifelé is, akkor nő az egyéni felelősség. Mert oké, hogy én így gondolkodom, de másokat ezzel kvázi "lebeszélni" a szoptatásról vagy a próbálkozás folytatásáról, az már elég komoly dolog. Persze sokszor nincs ilyen szándék az illetőkben, de volt már olyan személyes tapasztalatom, amikor ezt érték el vele sajnos, hiába volt az anyuka mellett szakmai segítség is... Szóval nehéz ügy. Egyrészt érthető és szükséges, másrészt jócskán okozhat gondot másoknak. De leginkább azt mutatja, hogy aki így gondolkodik vagy ilyet ír, az még nincsen túl az érzelmi részén, ill. nem biztos, hogy a legjobb megoldást találta a fenti feszültségoldásra.

2014. jan. 15. 18:34
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

Na ezért utálom az ilyen kérdéseket!

Akik nem teljesen szoptatás "fanatikusok", azokat mindig lepontozzák!

2014. jan. 16. 05:42
 20/20 xStefix ***** válasza:

Akkor visszakérdezek: akik nem "szoptatás-fanatikusok", mivel nem értenek egyet?

Mert az, hogy az anyatej mit "tud", azok tények, nem szubjektív gondolatok.

Az, hogy szoptatni jobb/kényelmesebb/könnyebb stb, szintén általában elfogadott nézet. (Bár ez már jobban osztja a népet.)

Arról viszont (a szakmai anyagokban) sehol nincs hír, hogy aki nem szoptat, az rossz anya lenne. Ezt az "áramlatot" csak az anyukák egymás közti beszélgetései-vitái indították el - akkor viszont nem tudom, hogy miért a tudományos fórumokat kell kritizálni, amikor ehhez nekik nincs közük.

Vagy mire gondoltok??

2014. jan. 17. 11:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!