Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Szülés után közvetlen (1-2...

Szülés után közvetlen (1-2 nap) mennyi ideig is kell szoptatni a gyerkőcöt?

Figyelt kérdés

Második gyermekem, de már alig emlékszem valamire. Az első lányom nem is szopott sokáig, hamar abbahagyta, pedig tejem volt bőven.

Szóval, az lenne a kérdésem, hogy mennyi ideig kell mellen lennie?

Tudom, hogy általában 3-4 nap, mire beindul a tejelválasztás, de azért az rémlik, hogy egész nap ne legyen mellen.

Kb. 30-40 perc egy szoptatás? És már ekkor két mellből legyen vagy egyik szoptatásnál a bal, másiknál a jobbra tegyem?

2014. jan. 8. 09:01
 1/7 anonim ***** válasza:
Nekem a kórházban azt mondták,hogy 15-15 perc mindkét mellből. Én az első kettőt rögtön tudtam csak egy mellből etetni, a harmadiknál kellett mindkettőre tenni. És 2-3-4 óránként (igény szerint) kell mellre tenni.
2014. jan. 8. 09:06
 2/7 anonim ***** válasza:
0%
nekem májusban 20-20 percet javasoltak mellenként.persze utána ha végzett a másodikkal,vissza lehet tenni az elsőre,de 20 percnél tovább ne legyen rajta az egyiken az elején
2014. jan. 8. 09:07
 3/7 A kérdező kommentje:

Oké! Köszi.

Arra emlékszem, hogy a csecsemősök mindig jöttek 2 óránként felébreszteni, hogy szoptassam meg a lányom. Én meg visszaaludtam.

A lányom mindig szólt, ha éhes volt. És a kórházi védőnő is azt tanácsolta, hogyha nem kell, akkor éjszaka ne ébresszük fel.

Kíváncsi vagyok, hogy most mi lesz a stenderd..

2014. jan. 8. 10:00
 4/7 anonim ***** válasza:

Nekem szerencsére már az első nap beindult a tejem,így nemkellett váltott mellből szoptatnom

Kisfiam kb 10-15 percig szopizott és mindig alvásig

Utánna 2-3 órát is végigaludt,az újabb evésig

Természetesen ha nemkel fel éjszaka,én nem ébreszteném fel.Hisz ha egy baba éhes akkor "szól" !!

;-)

2014. jan. 8. 10:31
 5/7 xStefix ***** válasza:

Nincs semmilyen időkorlát, mert igény szerint szoptatunk. ;)

De mivel nincs sok előzetes tapasztalatod:

Minél több időt tölt a baba a melleden, annál hamarabb és annál kíméletesebben fog belövellni a tejed! Vagyis, nem kell megvárni, amíg ő maga jelez (pláne sírással, ami kései jel!), te is nyugodtan mellre teheted, ha úgy érzed. Amíg csak előtejed van, nem fogsz feltelni, tehát nem fizikálisan fogod azt érezni, hogy szoptatnod "kell" - de bármikor, amikor mocorog a babád, nyugodtan megkínálhatod, ártani nem árt, sőt.

A kezdeti szopiidőt szerintem a te teherbírásod fogja leginkább eldönteni: A szakemberek azt javasolják, hogy legalább 20-30 percet szopizzon a baba egy mellből, csak utána váltsunk, így alaposan kiürülhet a mell. De ha ez eleinte kellemetlen lenne (amíg csak kevés tejed van), nyugodtan cserélj hamarabb, max. többször válts mellet egy szopi alatt, ha sikerül.

Arra készülj fel lelkiekben, hogy az első hetekben fájhat a melled, mert meg kell szoknia az újfajta terhelést. Ha a fájdalom nagyon erős és nem csökken az idővel, akkor mindenképp ellenőrizd a mellrehelyezést és kérj segítséget szoptatási tanácsadótól! A mellen hagyott pár csepp rászáradt anyatej, a levegőztetés és a tiszta lanolinos krém segíthet. A bimbóvédőt viszont lehetőleg kerüld el, mert cumizavart okozhat.

Amíg beindul a tejed, lehetőleg két mellből szoptass, így ennyivel többször éri inger a melleidet, ami megint segíti a termelés beindulását.

Amikor már megtörténik a belövellés, lehet, hogy bőven elég lesz egyszerre egy mell is; igazából ekkortól kell majd jobban odafigyelned, hogy addig szopizzon a babád egy mellen, amíg jól ki nem üríti (ez a fenti min. 20-30 perc, de ez persze csak átlagos idő, lehet több is).

És bármikor, ha elalszik a melleden és nem szükséges, nem kell letenned őt. (Vagy leteszed, de ha olyanja van, úgyis megébred és visszakéreckedik.:) Alvás közben is cumizik a baba, amivel újra meg újra meg fogja indítani a tejed, vagyis egyre jobban kiürül a melled.... Ez pedig azért fontos, mert a tejtermelést maga a szopizás, a tejmennyiséget pedig a mell kiürülése szabályozza, irányítja!

Vagyis: minél többet és minél hatékonyabban szoptatod, annál jobbak lesznek a hosszútávú esélyek. Ezért lehet, hogy az első időkben mégis azt fogod tapasztalni, hogy de, a babád szinte egész nap szopizik... de ez normális lesz, ne rettenj meg tőle. :)

2014. jan. 8. 13:06
 6/7 anonim ***** válasza:
Sosem értettem ezt a minimum 20-30 percet. A kislányom 10 percet van a mellemen 2 hónapos kora óta, 6 lóval sem tudnám odavontatni hogy tovább szopizzon. Jó erősen kiszívja a tejcit, majd néz rám és mosolyog. Esze ágában sincs szopizni tovább. Elégedett és 15-20 dkg között gyarapszik hetente. Most 4,5 hónapos.
2014. jan. 8. 17:00
 7/7 xStefix ***** válasza:

Igen, van ilyen is, persze! ;) Az én fiam is általában 30 percet szopott összvissz, egy mellen. Sőt, nekem 8 hónapig annyi tejem volt, hogy 3x kellett ugyanarra a mellemre tenni, amíg kiette az összes tejet... engem is meglepett.

De, az ilyen "gyorsevő" babák inkább a kisebbséget adják, a többség ennél (jóval) hosszabban szopik, ezért is van ez a 20-30 perces javaslat.

De ennél még fontosabb, hogy az anyuka mindig a saját babáját figyelve szoptasson! Ha úgy tűnik, hogy elég a rövidebb idő, akkor úgy. De ha 1 órát szopik a baba, akkor annyit. Ha elég egy mell, akkor elég, de ha kell két mell is, akkor úgy stb. Mindig a babát kell nézni és őhozzá "igazítani" a mellváltást, az egész szoptatást.

Szóval igen, ez a 20-30 perc csak amolyan "mégis adjunk valami konkrétabb fogódzót a nagyon tanácstalan anyukáknak"-javaslat. ;)

2014. jan. 8. 17:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!