Abbahagytam a szoptatást, de sok tejem van. Mit csináljak, hogy elapadjon?
Orvosi javaslatra szedem a clostyt, mert kistesót szeretnénk. Mivel januárban "elvetéltem", ezért döntöttem a gyógyszer és a szoptatás abbahagyása mellett. Nagy dilemma volt.
Szal. Meddig normális, hogy be vagyok durranva, tele van csomóval stb? Picikét fejtem kézzel, masszírozom, hűtöm. Mit tehetnék még?
Szia! Ha esetleg még nem oldódott meg a probléma én is szívesen válaszolok a kérdésedre. Annyi tejet kell csak kifejned, hogy csökkentsd a feszülő érzést, de a mellet sosem szabad teljesen kiürítened (ha üres, azt a parancsot kapja a szervezeted, hogy termelj, ha pedig tele van tejjel, akkor azt, hogy lassíts, ne termelj, vagyis fenn kell tartani a mell teltségét ahhoz, hogy csökkenjen a tej). Tehát addig fejj,amíg megkönnyebbül a melled, közben növeld az időközöket a fejések között és rövidítsd a fejések időtartamát. Segíthet a meleg zuhany is, ami a mell ingerlése nélkül tejfolyást eredményez és csökkenti a feszülést. A fájdalom és a duzzanat csökkentésére pedig a hideg borogatás jó.
Remélem tudtam én is segíteni :)
Szép napot
Andi
Szia!
Köszönöm a segítséged! Azóta annyi változott, hogy mivel nem bírtam tovább, csütörtökön felírattam tejapasztó gyógyszert... Sok tejem volt, nagyon kínlódtam volna. Amúgy meg még fogamzásgátlót sem szedtem soha (30-on túl vagyok), nem vagyok gyógyszerpárti!!!
Viszont brutál gyógyszer és nem akarom 2 hétig szedni. Ebben is tudsz tanácsot adni?
Clostyt szedtem a 2-6. napig tüszőérésre, bromo-t pedig tejapasztásra.
Jah, és a tsh-m 3,94.
A Bromocriptint valóban 14 napig kell szedni és mivel orvos írta fel, én nem írhatom azt, hogy ne szedd addig. Információt viszont tudok írni ezzel a gyógyszerrel kapcsolatban. 1995 az USA-ban már törölték a Bromocriptin javallatai közül a tejtermelés csökkentő hatását, mert sok esetben anyai szív-és érrendszeri szövődményeket okozott (infarkrus, stroke, kettős látás). Később más ország is törölte a javallatai közül (Kanada, Olaszország, Ausztrália). Nálunk Magyarországon ezt nem csinálták meg .
A gyógyszer hatásának lényege, hogy csökkenti a prolaktin hormon szintjét, ami a tejtermeléshez szükséges, viszont csak akkor várható igazán hatás, ha ugyebár magas a prolaktin szint. Viszont magas prolaktin szint közvetlenül szülés után van a tejbelövellés előtt és nem akkor, amikor már belövellt a tej és már szoptatsz, ugyanis ilyenkor már alacsony a prolaktin szint.
Szóval én az előzőekben leírt tejtermelés csökkentésében hiszek inkább.
A norm. TSH értéket én nem tudom pontosan, mert mindenhol más laborértéket fogadnak el. Illetve T3, T4 hormonszintet is szoktak nézni hozzá, azzal együtt informatív inkább. Azt tudom, hogy ha túlműködik a pajzsmirigyed, az bizony okozhat tejtúltermelést. Esetleg meg lehet kérdezni egy endokrinológust ez ügyben.
Szép estét
Andi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!