Akinek hőemelkedést okozott a tejcsi meddig tartott?
Uramisten, dehát azért vagytok lázasak, mert nem ürül ki a mell! Jesszasz, erre még rákontráznak, hogy ne fejjetek... :(((
Kérdező, nem szabad megvárni, amíg bekeményedik a mell, mert az azt jelzi, hogy túl sok tej gyűlt benne össze. Ez tejcsatorna-elzáródást, rosszabb esetben mellgyulladást is okozhat! Ha még csak hőemelkedés, az a kisebb rossz, hidd el. Ha ez mindennap megismétlődik, akkor csak idő kérdése, mikor lesz egyszer sokkal rosszabb!
Amint úgy érzed, hogy kezd keményedni, vagy szoptass, vagy fejj belőle. Ha fejsz, akkor épp csak annyit, hogy picit felpuhuljon, de ne fejd ki teljesen, mert akkor tovább növeled a tej mennyiségét.
És egyébként, ha rendszeresen fejsz (amit gyanítok), akkor fokozatosan állj le vele. Jelenleg túltermelésben vagy, ami felesleges, hacsak nincs valami komolyabb okod, amiért fejned kell. Ha leállsz, pont annyi tejed lesz, amennyire szükség van, be fog állni a kereslet-kínálat.
És ami még fontos: a tej legnagyobb része nem két szopi között, hanem szoptatás alatt termelődik. Vagyis, ami összegyűlik benne a szopik között, az csak a kisebbik rész, ez aztán tárolódik benne; de erre jön majd rá az aktuálisan megtermelődő tejrész. Idővel a köztes időkben már egyre kevesebb fog termelődni és tárolódni, a szopi alatti mennyiség pedig egyre nőni fog. Ezért tapasztaljátok majd azt, hogy nemsokára felpuhul a mell, már több óra elteltével se lesz olyan kerek. De ettől még simán lesz elég tejetek, csak a fentiek szerint módosul a termelés üteme.
1. vagyok
Éppen azért mondták, hogy ne fejjek, mert akkor még több termelődött volna, hanem a babát szoptassam, amikor csak tudom. :) Tisztában vagyok vele, hogy azért lázasodtam be, mert a mellem tele volt. Ezért írtam én is, hogy ne fejjen, mert ha szopi mellett még feji is a mellét, azzal csak még több termelődik és nem áll be a megfelelő kereslet-kínálat. Egyébként mint írtam, ez csak az első 1-2 hétben volt gond, mert utána normalizálódott a helyzet, a babám megtanult rendesen szopiznim, a mellem pedig elég tejet termelni. Így aztán 27 hónapig szoptattam minden gond nélkül. :) A hideg vizes törölköző pedig pont azért volt jó, hogy ne gyulladjon be a mellem és a görcsöket is oldotta. Mondjuk azt én is elfelejtettem írni, hogy az a tuti, ha minél többféle pózban tud szoptatni a kérdező, met úgy mindig máshol ingerli a baba a tejcsatornákat, így kisebb az esély, hogy elzáródik. Meg persze én sem vártam 3 órát a szoptatások között, igény szerint szoptattam, ahogy a baba kérte, volt, hogy óránként, volt, hogy 2-3 óránként.
Kérdező, a masszírozással azért csak óvatosan! A tanfolyamon már inkább lebeszéltek minket erről a tanácsról, ugyanis ha nagyon megnyomkodod a csomókat, a pangó tej kijuthat a környező szövetekbe is, ami kevésbé szerencsés.
Ha mindenképp kell puhítani, akkor a tenyered élével simítsd a csomót, bőrt a bimbód felé, de csak érzéssel. Illetve előre hajolva rázogasd a melled lazán, hogy a gravitáció is segítse az ürülést. - De mindkettőt leginkább közvetlenül szopi/fejés előtt érdemes, akkor segít a legjobban. Ugyanígy a forró vizes csapatás is leginkább magát az ürülést segíti.
A fejést pedig azért javaslom mégis, mert inkább egy átmeneti túltermelés (ami kordában van tartva), mint a nem ürítés miatt egy elzáródás vagy gyulladás. De, a fejést úgy kell érteni, hogy NEM ÜRESRE!! Csak épp annyira, hogy a keményedés eltűnjön. - Viszont, ha csomó is van, azt akkor is ki kell dolgozni, ha ehhez az kell, hogy teljesen kifejd a melled.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!