Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Évekig szoptató anyukák!...

Évekig szoptató anyukák! Szerintetek igaz az, hogy azért jobb 1 éves kora után leszoktatni a babát a szopiról, mert utána már a szopi lelki szükséglet is, és ezért sokkal nehezebb leszoktatni?

Figyelt kérdés
22 hós a kislányom, és este még szopi közben alszik el, valamint az éjjeli ébredéseknél is szopit kap (velem alszik), általában csak úgy alszik vissza. Mivel nagyon igényli, gondoltam, megvárom, míg magától leszokik, de ezt olvasva attól tartok, ez akár 4 éves koráig is megmaradhat?! Ez csak azért ijeszt meg, mert már most is cikinek érzem, senkinek nem merem bevallani, hogy még "szoptatok", mert úgy érzem, az én gyengeségem is, hogy még nem szoktattam le. Nem cumizik, és az alvósállatkái csak nappal jók az elalváshoz, este cici kell.
2012. jún. 10. 00:08
1 2
 11/13 xStefix ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező, te vagy az élő példa arra, amikor a környezet nyomása keseríti meg a szoptatás élvezetét. :S Mert mindegy, hogy hány évest szoptatsz, az az ideális, ha te magad is szereted csinálni, nem érzed rosszul magad miatta.

Szomorúan olvasom, hogy komolyan vádolod magad, mert "nem voltál eddig elég erős, hogy leszoktasd őt" - pedig kinek az érdeke, véleménye is számít neked igazán?? Szerintem gondold végig még egyszer, miért is csinálod ezt az egészet: a kislányod miatt, mert látod rajta, hogy ez számára fontos, előnyös? Magad miatt, hogy ezzel pl. valamit bebizonyíts? Vagy a környezet miatt, mert az az általános elvárás, hogy szoptass? (csak te már épp kezdesz abba a csoportba sorolódni, akiket a "már túl sok" kategóriának neveznek..) Gondolom, nem írok azzal újat, hogy az első variáció a legfontosabb.

Én is több, mint 3 évig szoptattam a nagyot, és nagyrészt azért tettem így, mert őrá figyeltem és láttam rajta, tudtam, hogy ez neki jót tesz. Nem érdekelt, hogy mások mit gondolnak rólam, főleg nem azok, akik nem értik a szoptatás ezen lélektani részét. Kisebb mértékben pedig az is belejátszott, hogy szerettem volna büszke lenni magamra, magunkra, hogy ilyen sokáig sikerül. Vagyis abszolút a pozitív dolgokra figyeltem és élveztem, amit csinálok. Neked is ezt tudom javasolni. Tegyél rendet a fejedben és a lelkedben, ha szükséges; és bízz az ösztöneidben. Ha az ösztönöd azt súgja, jót teszel ezzel a lányodnak, akkor ne bizonytalanodj el továbbra sem.

Egyébként pedig, a kérdésedre igen a válasz. LESZOKTATNI nehezebb már egy kisgyereket. - De pont ezért már nem is ez az alap hozzáállás egy gyerkőcnél. Amikor a szopizás már lelki szükségletté (is) válik, sokkal célszerűbb lesz azt megvárni, amíg a gyerek MAGÁTÓL HAGYJA EL, elválasztódik. Ez persze hosszabb ideig tarthat, mint az előző, de ha van türelmed kivárni, akkor minden különösebb macera és taktikázás nélkül is el tudjátok majd hagyni a szoptatást.

2012. jún. 12. 16:30
 12/13 A kérdező kommentje:
Minden szavad igaz, amit írtál... Köszönöm! Tudom, hogy nem kéne hagynom, hogy befolyásoljon a környezetem, dehát ilyen vagyok, és bármennyire is szeretnék, nem tudok kibújni a bőrömből... :( Jó lenne egy olyan országban élni, ahol nem ciki a több évig tartó szoptatás!?! :)
2012. jún. 12. 22:14
 13/13 Árkosi Nóra válasza:

Kedves Kérdező!

Én 2,5 éves koráig szoptattam a lánykámat, akkor választottam el, amikor várandós lettem a kisfiammal( aki most 3 hónapos és természetesen csak szopizik:-)).

Kb 1,5 éves korától kezdve csak reggel és este szoptattam meg, éjszaka már nem. Muszáj volt keménynek lennem, mert gyakran megesett, hogy óránként ébredt és csak cicin nyugodott meg. Nem volt egyszerű, de határozottan és szeretettel utasítottam vissza a követelését.

Szépen lassan átálltunk arra, hogy este csak a meseolvasás közben szopizhat, utána már csak ölelés, puszi és alvás van. Egy-két értetlenkedős nap után minden a legnagyobb rendben ment, megértette az új "játékszabályokat". :-)

Szerintem ne foglalkozz senki véleményével, addig szoptass és úgy, ahogy Neked és a kislányodnak jól esik! Ha úgy érzed, hogy elég volt a dologból, akkor állj ki a döntésed mellett. Ha meg folytatni szeretnétek, mert mindkettőtöknek jó így, akkor hajrá! A lehető legszebb dolog szoptatni!!!!:-)

2012. jún. 15. 00:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!