Tápszeres babádnál mikor kezdted el a hozzátáplálást és mivel kezdted?
"Miért káros a korai hozzátáplálás?
A szoptatott és a tápszeres csecsemők bélflórája eltérő. A kizárólag anyatejjel táplált babák belének PH-értéke alacsonyabb, s ez a savas környezet kedvez a hasznos baktériumok (Lactobacillus bifidus) jelenlétének. Már egyetlen üveg tápszer elfogyasztása is megváltoztatja a bélflórát, amely a felnőttéhez válik hasonlóvá, s az új környezetben hamarosan megjelennek a vegyes étrendet fogyasztókra jellemző baktériumok. A szilárd ételek bevezetése is zavart okoz a bélflórában, az enterococcusok és az enterobaktériumok száma jelentősen emelkedni kezd.
Hat hónapos kor előtt a csecsemő emésztőrendszere még éretlen az anyatejen kívül egyéb táplálék feldolgozására. A tápszeres kiegészítés, a mesterséges táplálásra való átállás és a szilárd táplálék korai bevezetése következtében gyakrabban alakulnak ki felsőlégúti megbetegedések, középfülgyulladás, hasmenés, húgyúti fertőzések, ekcéma, asztma, allergia. Az allergiára hajlamos családokban az anyatejes baba érzékennyé válhat a tehéntejfehérjére, ha az újszülöttosztályon az első három nap során akár egyetlen üveg tápszert is kapott (véletlen, szükségtelen vagy szándékos kiegészítés során).
Sokan gondolják, hogy a tápszerrel táplált babáknál már 4 hónaposan el kell kezdeni a szilárd táplálék bevezetését. Ez egy óriási tévhit!
A tápszeres babák emésztőrendszere semmivel sem érettebb anyatejes társaiénál, ráadásul a tápszer nem tartalmazza azokat az emésztőenzimeket, amelyek az anyatejben megvannak és segítik a szoptatott babát abban, hogy könnyebben megbirkózzon az első falatok feldolgozásával. A tápszeres babák szervezete amúgy is ki van téve a fajidegen fehérje bélrendszerre gyakorolt negatív hatásainak, így különösen fontos, hogy megvárjuk a féléves kort, mielőtt újabb ételekkel ismertetnénk meg."
www.iboly.hu
Előző válaszadó elég szélsőséges nézeteket vall tapasztalatom szerint. Talán csak azért jár erre az oldalra, mert a tanácsára a való életben senki sem kíváncsi. Biztosan minden ez irányú válasza jóindulattal íródik, de véleménye csak egy azokkal a gyermekorvos, és védőnő véleményekkel szemben, amikkel az ember találkozik, és az övével szöges ellentétben állnak. El kellene fogadni, hogy van, aki sajnos nem tud 6 hónapig, (vagy akár évekig) szoptatni és nem szeretné a gyerekét pusztán -bár vitathatatlanul jó minőségű-tápszerrel etetni évekig. Ha valaki 6 hósan kezdi a hozzátáplálást, mikorra jut el odáig, hogy a babája az olyan fontos állati eredetű fehérjéhez jusson, ami gyerekorvosok véleménye szerint már 6 hótól erősen ajánlott? Azért a legtöbb anyuka, akit érdekel az ez irányú szakirodalom és a babája egészsége, betartja mind a tejallergiával, lisztérzékenység kialakulásával kapcsolatos intelmeket. De azért érdemes a dolgok mögé látni, hogy mi ez az új propaganda, mi szerint lassan 3 éves korig tilos a gyereknek tehéntejet adni, mézet 1 éves korig, stb, stb.
Az nem lehetséges, hogy minél jobban kitoljuk, annál valószínűbb, hogy a szervezet idegen anyagként fog rá reagálni?
Maradjunk annyiban, hogy az "ideális" hozzátáplálás kérdése elég nagy vitákat kavar szakmai körökben is, sajnos. Valószínűleg valahol középen lesz/lenne az igazság, de nem tudom, mikor jön el az, amikor végre konszenzusra jutnak azok a szakemberek is, akik eredetileg ugyanazért dolgoznak: az egészséges babákért.
Ha a szoptatás és az anyatej támogatása szélsőséges nézet, akkor valóban ilyen ember vagyok. Egyébként pedig azt gondolom, hogy azért valamicskével többet tudok a témáról (szoptatás és hozzátáplálás is), mint egy átlagos, főleg egy kezdő anyuka.
Az allergiába viszont inkább ne menjünk bele, mert erről pontosabbat még a táplálkozási szakemberek se tudnak, nemhogy te vagy én.
A cikket pedig azért linkeltem be ismét, mert a fenti válaszokból is jól látszik, hogy a többség nem ismeri ezeket az összefüggéseket, pedig talán nem lenne haszontalan. De nyilván nem kötelező érvényű senkire nézve, mindenki maga dönti el, merre halad.
Kész röhej hogy xStefix minden ilyen kérdésnél megjelenik és ossza az észt.Nem érdekel hogy mihez ért meg mihez nem,de nekem idáig az jött le hogy még az orvosoknál is okosabb akar lenni.
A mi gyerekorvosunk azt mondta 4hónapos kortól ellehet kezdeni a hozzátáplálást!És az mindegy hogy tápszeres vagy anyatejes a baba.
Tudok olyat aki későn kezdte el,mert hát szopik a gyerek.És mire jutott 9 hónaposan még nem akart elfogadni neki semmit.
2. válaszadó vagyok.
6 hósan kezdtem a hozzátáplálást, pedig a kezdetektől tápszeres volt a babám. Addig kizárólag tápszert (eleinte anyatej mellé) kapott a babám, még teát sem ivott. (Nem volt hasfájós sem.) A védőnőnk és a gyermekorvosunk nem javasolta az ennél korábbi hozzátáplálást. A kisfiam majdnem minden ételt azonnal elfogadott, most is elég jó evőnek mondható, nem különösebben válogatós. Nincs semmilyen ételallergiája sem (eddig úgy néz ki). Másfél éves múlt.
Én így láttam jónak, és szerencsére az orvos és a védőnő is egyetértett velem. Ezt csak azért írtam le, hogy legyen arra is példa, hogy nem muszáj féléves kornál hamarabb elkezdeni a hozzátáplálást tápszeres babánál sem, szerintem nem ettől függ, hogy mennyire fogadja szívesen az új ízeket. Szerintem ez egy régi berögződés, és minél idősebb egy doki vagy védőnő, annál valószínűbb, hogy korai hozzátáplálás-párti.
Amúgy tőlem mindenki úgy csinálja, ahogy akarja, de ne bántsátok xStefix-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!