6 hetes babám nem akar szopizni. Miért lehet ez?
A kislányom 6 hetes, a probléma 3 hete kezdődött. Az első időkben szépen szopizott, igény szerint, mindig akkor tettem mellre, amikor kérte, illetve akkor is próbáltam, amikor nagyon sírt. Kb. 1-2 óránként kért mindig. Azután kezdődtek a gondok. Úgy vettük észre, hogy elkezdett fájni a hasa, sokat görcsölt. Ahogy mellre tettem/teszem és megindul a tej (kb. 20-30 mp) és az első korty leér a gyomrába azonnal kiköpi a cicit és üvölt. És ez így megy minden egyes alkalommal. Már nagyon ki vagyok borulva, legtöbbször együtt bőgök én is vele. Napközben is sokat sírdogál, húzogatja a lábait és fél-egy óránként arra ébred, hogy erőlködik, tekereg. Kaki csak 3 naponta van. Amikor kezdődött a gond, akkor 4 kaki nélküli nap után kapott 10 ml cukros kamillateát, attól lett is kaki. Utána kb. 3-4 órán át jobb volt a helyzet, majd előlről kezdődött. Ismét pár nap kaki nélkül, majd amikor egy hónapos lett, elkezdtük neki a Gripe Water-t adni, amitől ismét lett kaki. De a 3-4 napot ezek után is tartotta, néha talán amit én ettem, attól kakilt. Az első pár hétben az Espumisan-t is próbáltuk, attól sem volt igazi javulás.
Ebből adódóan egyáltalán nem szeret szopizni, a komfortszopi ki van zárva. Ha éjjel, félálomban sikerül 3 percnél tovább etetnem, akkor már nagyon örülök. Próbáltam gyakrabban és sűrűbben is mellre tenni, de egyik sem vált be igazán. Ma reggel 7-kor evett majd fél 2 és fél órát aludt. Azóta eltelt közel 6 óra és hiába láttam, hogy kereste a cicit, amikor megkínáltam, azonnal sírva fordult el. És ez így megy napok, hetek óta.
Emellett valamennyit biztosan eszik, mert van mérlegünk (egy-egy szopit felesleges lenne mérnem, mert csak 20 ml-t eszik egyszerre, és 2 óra alatt 2 perces szopikkal eszik kb. 60 milit) és szépen gyarapodik. Ez azt jelenti, hogy 6 hét alatt másfél kilót hízott.
Hordozókendőben van sokat napközben, mert van egy 21 hónapos fiam is, akivel szintén foglalkoznom kell és másképp nem megy. A kislányom alszik a kendőben, nagyon jól elvan, de amikor felébred és próbálom megszoptatni, akkor kezdődik sírás. Utána sokszor szinte evés nélkül vagy minimális 2 perces szopi után elfárad a sírásban és elalszik.
Tej van bőven, bár már 2 hete nem keményedik meg a cicim 2 szopi közt vagy éjjel, de a leadó reflex után jön szépen a tej. Le is tudom fejni, amikor csak kell.
Valószínű, hogy a hasa miatt van ez és tudom, hogy csak az idő oldja meg, de nagyon frusztráló. Én is rosszul alszom, éjjel is óránként kel, mert tekereg, morog, szenved szegény. Igaz, hogy mellettem alszik babybay-ben , nem kell felállnom, de akkor sem egyszerű. Ha próbálom cicivel megnyugtatni ilyenkor, csak rosszabb lesz. A párom a kisujját szokta a szájába tenni, azt örömmel szopizza. (vajon ettől kialakulhat cumizavar?) Nem is zavarna, hogy sokszor kel, de legalább kellene neki a cici. :S
Esetleg valami ötlet, hogy mit tudnék tenni, hogy picit jobb legyen a helyzet? Már beletörődtem, hogy ő nem az órákig komforszopizós típus, de hogy még enni se akarjon a ciciből, az hihetetlen.
Maszírozom a hasát, szélcsöveztem is többször, puki nem jön, de hallom, hogy valami mocorog a pociban.
Nagyon el vagyok keseredve, mi lesz így? Félek, hogy akár ki is száradhat.
Nálunk is hasonló volt a szitu, csak nekünk pont 6 hetesen kezdődött és rá se akart kapni a cicire. A hasa nem fájt, mert egyéb jelét nem adta. Tehát a ciciztetésen kívül nem volt semmilyen problémája. Kiegyensúlyozott volt.
Próbáltunk mindent, a szoptatási tanácsadótól kezdve az üvöltés hagyásig. Itt GYK-n sok tanácsot kaptam! Nagyon kétségbe voltam esve és 24 órán keresztül agyaltam ezen. Végül 2 hét alatt szinte rosszabbodott a helyzet. Hajnalban kezdettől 2× kelt, de átállt 1 ébredésre, hajnali 3-ra.
Csak hajnalban vagy a reggeli első evésnél volt hajlandó szopni. Gondolom, akkor még kába volt.
Majd ez is megváltozott 2 hónapos kora után (tehát 2 hét után), mert már reggeli elsőnél se akart szopni, csak hajnalban.
Végül nappal fejtem neki a tejet intenzíven. Ezt értsd úgy, hogy egész nap ezt csináltam, mást nem.
Végül 3 hónapos korában átaludta az éjszakát, így nem szopott abban az egy alkalomban sem. Így a tej mennyiségem láthatóan és érezhetően is apadásnak indult. Csinálhattam bármit, ha ő nem szívta, akkor nem történt tejtermelés.
Míg korábban 150-250 ml-t szívtam le (aktív szoptatásnál), ezután kb. 10 ml jött le 1 óra alatt.
Na, ekkor úgy döntöttem párommal, hogy 3,5 hónaposan teljesen tápszeres lesz. Nem volt értelme már fejni, mert 1-2 max. 5 ml másfél óra alatt igen csak vicces eredmény volt.
Hozzáteszem, hogy a fejés elkezdéséig egyáltalán nem látott cumisüveget. Tehát zavara se lehetett..
Több ismerősöm is így járt, mint mi. 6-8 hetes korban hagyták abba a gyerekek a szopást. Nem tudnak még az orvosok se magyarázatot adni rá.
Egyébként a nap más időpontjában is sűrűn sír?! Tehát akkor is sír, ha nem etetni szeretnéd?!
Más pózban próbáltad szoptatni? Ha félálomban teszed mellre, akkor is sír?
Böfizteted evés közben is?
Nálunk hasfájás miatt 2-4 hónapos kora között csak függőleges helyzetben tartva tudtam szoptatni a lányom úgy, hogy ne sírásba torkolljon a szopi.
Kendőben próbáltad szoptatni? Elölkereszt kötésben egyik oldalon ki a két lábat, hátha úgy kevesebb levegőt nyel.
Lehet az is, hogy túl erős a tejadó reflexed...
Érdemes nézni azt is nincs e valami allergiája. Egyik ismerősöm babájának valami anyagcsere betegsége volt, és azért utasította el a tejet. Persze ő nem is gyarapodott..
Orvos mit mondott? Kitartást kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!