Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Elég a tejem a 4 hetes babámna...

Elég a tejem a 4 hetes babámnak vagy sem?

Figyelt kérdés

Kedden lesz 4 hetes a kislányom, első baba. 3300 grammal hoztuk haza a kórházból 3 hete, most 3900 gramm. Alapvetően nyugodt baba, ha megvan, amit szeretne, csöndben van, nem hasfájós. Lustán szopizik, főleg a gyengébb, jobb mellemből. Meggyőződésem volt, hogy nem elég a tejem, ezért minden bevetettem: Laktoherb, Urica Urens, Alfalfa, More Milk Plus, alkoholmentes sör, rántott leves, sok szénhidrát. A babám gyakran egész nap szopizna (mondjuk cicifüggő is, de még picike, ezért nem hibáztatom), váltott mellből történő szoptatás után mindig elalszik, általában maximum egy óra után peluscsere, majd nézelődnénk, énekelnék neki, próbálnám szórakoztatni, de általában ordít, csak cicire nyugszik meg. Semmi nem érdekli, babahinta, játszószőnyeg, amit lakásban mutogatok neki, semmi. Ilyenkor nem mindig szopizik újra, általában csak cumizik, de mindig elhallgat. Ha adok neki lefejt tejet (nem szoktam gyakram fejni, mert nincs időm, de jó lenne plusz tejet tartalékolni, bár nem tudok 10-20 ml-nél többet fejni egyszerre) vagy tápszert, mindig benyakal simán 50-60 ml-t. Éjjel csak szopizik, jól alszik, kétszer ébred.

Ma próbáltam cici nélkül altatni, halálosan kimerült volt, iszonyatos sírás volt belőle, bár azt hiszem, én sírtam keservesebben, persze nem sikerült, mert nem bírom hallgatni a sírását :(

Hívjak szoptatási tanácsadót vagy mit tegyek?

2011. aug. 28. 21:42
 1/9 anonim ***** válasza:

Szia!

Én azt gondolom, hogy ha 3 hét alatt ennyit hízott, akkor nagy gond nem lehet. Őnekik még annyira picike a gyomruk, hogy egyszerre nagyon kevés tejet képes megenni, és éppen ezért gyorsan ki is ürül, gyorsan éhes lesz újból. Ha úgy látod, hogy éhes, szoptasd meg. Gyorsan ki fogod ismerni a sírását is, és tudni fogod, hogy ha nem az éhségtől sír.

2011. aug. 28. 21:46
 2/9 anonim ***** válasza:

Én is úgy látom, hogy elég számára a tejed, viszont ne engedd, hogy cumizzon a melleden, valamint egy evés ne tartson egy fél óránál tovább!

Jó lenne, ha 2 etetés között tudnál időt szánni a fejésre még akkor is ha 1-2 csepp jön ki ugyanis ezzel stimulálod a melled és indul be a tejtermelés. Még nagyon pici a babád nem indult be rendesen a tejtermelés. Ezt próbáld ki, ha változatlanul nem megy, akkor mindenképp beszélj szoptatási tanácsadóval. Sok sikert! Védőnő+2gyerekes anyuka

2011. aug. 28. 21:51
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem semmi gond nincsen a tejed mennyiségével és minőségével! Gyönyörűen gyarapszik a babád! Gondolom a születési súlyából veszített a kórházban, így 4 hét alatt több, mint 600 grammot hízott. Az gyönyörű!!!

Fő, hogy Te megnyugodj. A jelenség, amit tapasztalsz, hogy csak cicire nyugszik meg, teljesen normális. Nagyon picike még, alig élt ezen a világon. Te és a cicid vagytok neki a stabil pont ezen a világon. Egy 4 hetes babát még nem érdekli sem a hinta sem a játszószőnyeg. Ezek majd úgy 2 hónap múlva lesznek érdekesek számára. Most még nem is lát tisztán, csak nagyon közelre.

Ne próbáld egyelőre leszoktatni a ciciről. Az én Lányom ma 10 hónapos, másfél hónapos koráig szinte egész nap szoptattam. Volt, hogy fél órát nem bírt ki szopi nélkül. Aztán ritkítottam a szopin, 2 hós korától beálltunk szépen a 3 óránkénti szoptatásra - ez volt az igénye. Egyébként a szopi nekik nagyon fárasztó, kimerítő procedúra, ne csodálkozz, ha lassan megy. Majd belejön. Engem szabályosan megviselt lelkileg, mikor már a Picim negyed óra után végzett:o) Mostmár még rövidebb a cicin töltött idő. Használd ki ezt az időszakot az összebújásra, ismerkedésre, mert nagyon gyorsan vége lesz!

Ne aggódj, szuperül fejlődik a Babád! És ha Te nyugodt vagy a Pici is kiegyensúlyozott, boldog baba lesz!!!!

2011. aug. 28. 21:54
 4/9 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó, hasonlóan vélekedek a dolgokról, mint te. Én is így gondolom, bár a környezetemből néhányan nagyon el tudnak bizonytalanítani, főleg a tejemmel kapcsolatban (ha elég a tej, miért issza meg a pluszban felkínált lefejt anyatejet, tápszert, azonnal állandó pótlást javasolnak, sajnos). Én örülök, hogy sokat szopizik, tudom, hogy egyúttal tejet is szaporít, de örülnék, ha nem lenne ennyire lustácska... Szoktam méregetni is, bár gyűlölöm a mérleget, mert olyan is volt már, hogy 10 g fogyást mért 30 perc után, de 50-60-70 grammokat szokott szopizni.

Köszönöm a válaszokat!

2011. aug. 28. 22:07
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Miért akarod cici nélkül altatni? Egy 4 hetes babánál az a normális, ha cicin alszik el.

Ne adj neki pótlást, és a mérleget is tedd el, szoptass igény szerint, és minden rendben lesz.

Bízz magatokban! Ki akar neki "állandó pótlást" adni?

Gondolj bele: ha Te dugig eszed magad pizzával vacsorára, majd úgy érzed, már semmi nem fér beléd, de valaki hoz Neked egy gyönyörű fagylaltkelyhet, amit ráadásul kanalaznod sem kell, mert egy "szolga" bekanalazza a szádba, nem ennéd meg?

Így van vele a baba is. A pótlás gondolom cumisüvegből megy, a szopiért dolgozni kell. Azért nem szopik olyankor többet, mert már elfárad. Ez csak annyit jelent, hogy utána hamarabb kéri legközelebb, nem azt, hogy összességében kevesebbet fog enni...

De ha az megnyugtat, hívj fel egy szoptatási tanácsadót a www.lll.hu oldalról. Akkor szakembertől hallod majd.

Minden jót Nektek!

2011. aug. 28. 22:21
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

22.21 gyönyörűen összefoglalta :)

Persze, hogy lehúzza a lefejt anyatejet, hiszen az üvegből sokkal könnyebb, mint a ciciből kiszívni.

A babád szépen fejlődik, ne méregesd. Bőven elég, ha tanácsadáson megmérik.

Az én Lányom még 8 hónaposan is cicin aludt el..de hidd el, most 3,5 évesen egyedül alszik a szobájában. Még ráérsz "leszoktatni" őt. Jobb egy cicin elalvó, édesen, nyugodtan szundizó, mint egy a sírástól kifáradt baba.

Fel a fejjel, jó anyuka vagy!

2011. aug. 28. 22:39
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Tegnap 21:54-es vagyok!

Annyira, mintha a saját helyzetemet olvasnám. Nálunk ugyan így volt. Méregettem 2!!! hónapos koráig minden szopi előtt és után. Volt, hogy egy óra szopi után - amikor még úgy éreztem, hogy a mellem is tele van - mutatott a mérleg 20 grammot. Kétségbe estem, újra cicire tettem további egy órára és a következő mérésnél nem mutatott változást. Kiborultam. A sokadik kiborulás után a férjem közölte, hogy ő ezennel elrakja a mérleget, ne merjek méregetni, csak egy héten egyszer, azonos időpontban. Nálunk bevált. Onnantól csak a babám igényeit figyeltem, nem érdekelt mennyit evett és láss csodát minden rendben ment. A környezetedből az erőszakoskodókkal ne foglalkozz. Gondolom, akik azonnali pótlást kiáltanak az idősebb generációból kerülnek ki. Nálunk az Anyukám volt, aki állandóan azzal jött nagyon erőszakosan, hogy azonnal adjak tápszert a gyereknek, mert ÉHEZIK!!!! Pedig csak azért sírt, mert fájt a pocija. Még Karácsony este is ordított velem és a Férjemmel, hogy nem vagyunk normálisak, hogy hagyjuk éhezni a babánkat én meg ott ültem összetörve, zokogva, átkozva magam, hogy 2 hónapos gyereket kiteszek ilyen tortúrának - mármint az ordibálásnak. És persze bennem is felmerült ezek után, hogy mennyire rossz anya vagyok.

Ma már a Lányom 10 hónapos, még mindig napi 5-6* szopizik a hozzátáplálás mellett. Sosem szopott nagy mennyiségeket, neki elég volt 120-130 gramm alkalmanként, mégis 4 hós korára megduplázta, 9 és fél hós korára megtriplázta a születési súlyát. Persze a tápszer nálam is mindig be volt készítve, de sosem bontottam fel.

Bízz magadban és a Babádban! Nagyon szépen fejlődik! A mérleget rakd el, a tápszer mellett kardoskodókra meg ne figyelj oda! Nem könnyű, tudom, de ha ezeket megteszed, minden OK lesz! Tápszerhez csak akkor érdemes nyúlni, ha a Babád nem gyarapszik egyáltalán vagy fogy! Csak ügyesen, drukkolok, hogy minden rendben menjen!

2011. aug. 29. 08:16
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a válaszokat és a biztatást, lelkileg megerősödtem!
2011. aug. 29. 23:49
 9/9 anonim válasza:
Biztos, hogy elég a tejed, ne adj neki tápszert. Ennyi idősen az én babám is ordított, amikor nem aludt, és nem evett. Én sem tudtam lekötni semmivel sem. A körforgó kéthónaposan érdekelte először, a játszószőnyeg 3 hónaposan. Én adtam neki játszócumit. Ugyan kicsinek elég cumifüggő lett, de most 7 hónapos, már csak alváshoz használjuk. Már nem fogja érdekelni, ha tud mást csinálni. Megtalálja a kezét, csörgőzik stb. Jó babázást!
2011. aug. 30. 12:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!