Epeműtét szoptatás alatt? Van itt ilyen anyuka? Hozzá lenne pár kérdésem.
12 hetes terhes voltam, amikor kiderült, hogy epeköveim vannak. számtalan epegörcs, stb. terhesen...
Megszületett a babám, 2 hónapos lesz, amikor megműtenek.
- Kiveszik a köveimet epehólyaggal együtt. -neked is?
- Milyen volt a műtét utáni lábadozás?
- Mennyire voltál rosszul utána? Fájt?
- Mikor tudtál elkezdeni fejni a műtét után?
- Mennyi ideig voltál kórházban?
- Hogyan alakult utána a szoptatás?
- Mennyire voltál rosszul utána, egy 2 hós és egy 2,5 éves mellé kell-e, és ha igen, meddig segytség?
- nem is tudom, leírtam-e mindent, amit szeretnék tudni. ha nem, majd még kérdeznék. köszi.
illetve ami kimaradt, és fontos, írjátok le. lsz. köszönöm
-

Nem nekem, hanem a lányomnak volt igy, de azért az is segiithet neked.
Az epehólyagot rendszerint eltávolitják (neki is igy volt).
A mütét után másnap mát otthon volt - csak három kisebb nyilást vágtak, és azokon keresztül történt a mütét.
Neki valamennyire fájt, de inkább a kellemetlen kategóriába tartozott, nem igazán volt erös fájdalom.
Gyakorlatilag azonnal tudta fejni a tejet, csak nem javasolták, hogy a pici megkapja a gyógyszerek miatt.
Két napig kapott (elöre) lefejt tejet a baba, utána minden ment rendesen tovább.
Igazán nem volt rosszul, csak emelni nem volt szabad neki 2 hónapig - a 2 éves miatt otthon volt 2 hétig az apa táppénzen, utána a gyerek megtanult sok mindent - kis segitséggel - emelés ne´lkül csinálni. (pl. kézmosás: kis sámlira mászott, a lányom csak figyelt, hogy nehogy leessen, ugyanez a pelekázásnál, meg ahol csak lehetett)
A kicsi 5 hónapos volt, de ö meg nem annyira nehéz, hogy baj legyen, és csak akkor emelte, amikor feltétlen muszáj volt, és akkor is inkább úgy, hogy leült mellé.
A mütét után két héttel már nem volt semmi baja, csak az emelgetéssel kellett még figyelnie. Viszont azóta semmi baja a kajákkal, se nem fáj neki, se hasmenése nincs, sokkal jobban érzi magát, mint elötte.

Én csak picit vagyok érintett, de pár gondolatot írok, ha nem baj. (Engem 8 éve műtöttek epével, de akkor még nem volt gyerkőc.)
Ha laparoszkóppal műtenek (3 kis vágásos-módszer), akkor gyorsabban fogsz regenerálódni, mintha rendesen vágnának. Nekem nagyműtétem volt, úgyhogy eltartott egy ideig, amíg rendbe jöttem.
Viszont. Nem hinném, hogy lapar-nál gyakori "mellékhatás", de műtét után légy azért résen, mert az epeutak bolygatása után esetleg előfordulhat, hogy a hasnyálmirigyed is reagál egy kicsit. Ez azért lehet, mert a pancreas kivezetőcsöve és az epevezeték egy szakaszon közös, így pl. egy esetleges fertőzés könnyebben átterjed egyikről a másikra. (Nálam volt ebből némi gubanc, de nekem 4 órás hasi műtétem volt, bonyolult eljárásokkal.. szóval szinte esélyes volt, hogy lesz még vele gondom.)
Mindezt nem azért írom, hogy megijedj, sőt, Isten lássa lelkem! A legtöbb hozzád hasonló eset simán megy, mindenféle mellékzönge nélkül (pl. mamámnak is laparral csinálták 70+ évesen és jobb lett utána, mint újkorában.:)
Csak azért írtam le, hogy olvass egy ilyet is és megerősödj abban, hogy fontos odafigyelni magunkra a műtét utáni napokban (nem mintha egyébként nem így gondolnád szerintem). Ha bármi furcsát érzel, jelezd az orvos felé, mert a testünk mindig fontosat jelez. De próbálj meg nyugodt is maradni közben, mert minden rendben lesz! Bízz magadban, ugyanez a test csodákra képes! Jó egészséget neked! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!