Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Epeműtét szoptatás alatt? Van...

Epeműtét szoptatás alatt? Van itt ilyen anyuka? Hozzá lenne pár kérdésem.

Figyelt kérdés

12 hetes terhes voltam, amikor kiderült, hogy epeköveim vannak. számtalan epegörcs, stb. terhesen...

Megszületett a babám, 2 hónapos lesz, amikor megműtenek.

- Kiveszik a köveimet epehólyaggal együtt. -neked is?

- Milyen volt a műtét utáni lábadozás?

- Mennyire voltál rosszul utána? Fájt?

- Mikor tudtál elkezdeni fejni a műtét után?

- Mennyi ideig voltál kórházban?

- Hogyan alakult utána a szoptatás?

- Mennyire voltál rosszul utána, egy 2 hós és egy 2,5 éves mellé kell-e, és ha igen, meddig segytség?

- nem is tudom, leírtam-e mindent, amit szeretnék tudni. ha nem, majd még kérdeznék. köszi.

illetve ami kimaradt, és fontos, írjátok le. lsz. köszönöm

-

2011. jún. 29. 13:30
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Nem nekem, hanem a lányomnak volt igy, de azért az is segiithet neked.

Az epehólyagot rendszerint eltávolitják (neki is igy volt).

A mütét után másnap mát otthon volt - csak három kisebb nyilást vágtak, és azokon keresztül történt a mütét.

Neki valamennyire fájt, de inkább a kellemetlen kategóriába tartozott, nem igazán volt erös fájdalom.

Gyakorlatilag azonnal tudta fejni a tejet, csak nem javasolták, hogy a pici megkapja a gyógyszerek miatt.

Két napig kapott (elöre) lefejt tejet a baba, utána minden ment rendesen tovább.

Igazán nem volt rosszul, csak emelni nem volt szabad neki 2 hónapig - a 2 éves miatt otthon volt 2 hétig az apa táppénzen, utána a gyerek megtanult sok mindent - kis segitséggel - emelés ne´lkül csinálni. (pl. kézmosás: kis sámlira mászott, a lányom csak figyelt, hogy nehogy leessen, ugyanez a pelekázásnál, meg ahol csak lehetett)

A kicsi 5 hónapos volt, de ö meg nem annyira nehéz, hogy baj legyen, és csak akkor emelte, amikor feltétlen muszáj volt, és akkor is inkább úgy, hogy leült mellé.

A mütét után két héttel már nem volt semmi baja, csak az emelgetéssel kellett még figyelnie. Viszont azóta semmi baja a kajákkal, se nem fáj neki, se hasmenése nincs, sokkal jobban érzi magát, mint elötte.

2011. jún. 29. 13:40
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm, nem is hangzik olyan rosszul..
2011. jún. 29. 13:56
 3/3 xStefix ***** válasza:

Én csak picit vagyok érintett, de pár gondolatot írok, ha nem baj. (Engem 8 éve műtöttek epével, de akkor még nem volt gyerkőc.)

Ha laparoszkóppal műtenek (3 kis vágásos-módszer), akkor gyorsabban fogsz regenerálódni, mintha rendesen vágnának. Nekem nagyműtétem volt, úgyhogy eltartott egy ideig, amíg rendbe jöttem.

Viszont. Nem hinném, hogy lapar-nál gyakori "mellékhatás", de műtét után légy azért résen, mert az epeutak bolygatása után esetleg előfordulhat, hogy a hasnyálmirigyed is reagál egy kicsit. Ez azért lehet, mert a pancreas kivezetőcsöve és az epevezeték egy szakaszon közös, így pl. egy esetleges fertőzés könnyebben átterjed egyikről a másikra. (Nálam volt ebből némi gubanc, de nekem 4 órás hasi műtétem volt, bonyolult eljárásokkal.. szóval szinte esélyes volt, hogy lesz még vele gondom.)

Mindezt nem azért írom, hogy megijedj, sőt, Isten lássa lelkem! A legtöbb hozzád hasonló eset simán megy, mindenféle mellékzönge nélkül (pl. mamámnak is laparral csinálták 70+ évesen és jobb lett utána, mint újkorában.:)

Csak azért írtam le, hogy olvass egy ilyet is és megerősödj abban, hogy fontos odafigyelni magunkra a műtét utáni napokban (nem mintha egyébként nem így gondolnád szerintem). Ha bármi furcsát érzel, jelezd az orvos felé, mert a testünk mindig fontosat jelez. De próbálj meg nyugodt is maradni közben, mert minden rendben lesz! Bízz magadban, ugyanez a test csodákra képes! Jó egészséget neked! :)

2011. jún. 30. 15:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!