Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » S. O. S Tanácsot/tippet...

S. O. S Tanácsot/tippet szeretnék kérni.5hetes a babám, és nagyon kevés lett a tejem?

Figyelt kérdés

Szombaton voltunk 5hetesek, és kb. 6napja nagyon lecsökkent a tejem mennyisége, annyira, hogy muszáj volt elkezdeni a tápszeres pótlást! :-( Mielőtt nem kellett még a tápszer, akkor rengeteg tejem volt, akármikor evett, utána is nagyon hamar termelődött a tej, állandóan feszült. Mostanra pedig egyáltalán nem... egyáltalán nem érzem teltnek. Tudom.. nem kéne stresszelni magam rajta, nehogy elapadjon az idegességtől, de nagyon félek attól, hogy tényleg elapad. Tudnátok tanácsot adni, hogyan hozhatnám vissza azt a mennyiséget amivel nem kéne hozzátáplálnom, és újra csak szopizni tudjon? Számomra ez fontos, és megnyugtató lenne! :-( Tapasztalatlan vagyok, mert első baba, és elkeserít, hogy nem tudom rendesen szoptatni, míg mások hónapokig csak szoptatnak! :-(((((

Mellszívó? Szoptatós tea? Esetleg valamilyen kapszula? Vagy valamilyen házi praktika, ami másnak bevált? A válaszokat előre is köszönöm!

2011. máj. 30. 22:32
 1/4 anonim ***** válasza:

Szia!

Valóban nem kellene aggodalmaskodni, mert az jót nem tesz. Tudom, mondani könnyebb, mint megtenni. Sajnos. Én a másodiknál voltam így, hogy aggodalmaskodtam. Elsőnél nem volt gond. Akkor rengeteget itta, volt, hogy napi öt-6 litert is, ami gyümölcslé volt nagyrészt, de ment le a víz is. Enni meg a krumplifőzelék husival jött be, máig undorom van. :)Viszont másodszorra már nem jött be, pedig igyekeztem mindent szinta úgy csinálni, ahogy az első babámnál. Mondjuk akkor költözködtünk, házfelújítás.. Ez betett. Azért fél éves koráig sikerült szoptatnom akkor is. Igyál sokat, és kalóriadús ételeket egyél, persze módjával. De, ha mégsem jön vissza a tejed, akkor sem kell megijedned, mert tápszeren is felnő a picikéd! Kitartást kívánok, s persze jó egészséget. :)

2011. máj. 30. 22:48
 2/4 anonim ***** válasza:

Minél többször teszed mellre, annál több tejed lesz! Ha tápot kap, az mínusz, azaz annyival is csökkenti a tejtermelést!!! Nekem az első gyereknél nem volt pénzem tápszerre, az segített :-)(tudom, ez most morbidul hangzik, de igaz, mert ha elkezdem anno tápozni, biztos nem lett volna türelmem visszacsinálni...), szóval igaz, h minden rosszban van vmi jó...

Ne add fel, vissza lehet csinálni, h csak szopizzon, de ha nem megy, akkor se legyen lelkifurdalásod, nem ezen múlik h jó anya vagy-e! A lényeg h ne görcsölj, és kitartás meg türelem!!!

Fejéssel nagyon sokat lehet segíteni. Gondold el, h pl alapban szopizik a babád 50ml tejet egy alkalommal. Kipréselsz még 5ml-t fejéssel, akkor egy idő után szopinként 55 termelődik. Ha van 55, ott lesz 60 is, ha van 60, akkor 65 is... Jó, nem pont így, de ez a lényeg!

A másik módszer: szopi jobb mellből utána bal mellből, következő szopikor bal mellel kezdesz, utána jobb mellel kínálod meg és így tovább. Az a lényeg, hogy egy-egy szopi alkalmával mindkét mellből megkínálod, a következőt pedig mindig azzal kezded, amivel az előzőt befejezted. Ha van elég kitartásod, garantált a siker (fejni utáltam, csak az első 1-2 hétben fejtem, utána ezzel a módszerrel szoptattam: Mit egyen a gyerek? c. elég régi könyv ajánlja a tejmennyiség növelésére - nekem bejött)

Egyébként honnét gondolod h kevés a tejed? Csak abból h nem feszül úgy, mint előtte? Ez teljesen normális. Az elején szét akar durranni, aztán szépen beáll, h annyi termelődik, amennyi kell. Amíg csak szopizik és nem eszik mást, ezért nem szabad teáztatni sem (szabadni szabad, de nem ajánlott), nagy melegben is inkább tejjel kínáld víz helyett (az elején úgyis csak a szomjúságát oltó vizes tej jön, a tápanyagban gazdagabb rész a "hátsó tej"), nem baj ha még nincs etetésidő.

Szóval ha igény szerint szoptatsz, és nem kell tápszer, akkor beáll a termelődés (1-2 hónap után már melltartóbetét se kell, ez nem jelenti h nincs elég tejed, sőt...)

Akkor nincs elég tej, ha a baba nem fejlődik megfelelően. Visszaesett a súlya v megállt a gyarapodásban?

Méred az etetéseket és keveset szopizik? Úgy érezted, h nem elég és a védőnő + a dokid simán rábólintott??? Írd légyszi le pontosan h mi a helyzet, hátha nincs is gond, csak Te parázod túl...

Nekem anno az is segített a pénztelenségen kívül, h belegondoltam magam dédnagyanyáink helyzetébe, de komolyan. NEkik nagyon más választásuk nem volt, max egy szoptatós dajka, tehén v kecske az udvaron:-)

Ne parázz, BÍZZÁL MAGADBAN, hidd el, hogy menni fog.

A szoptatós teákat meg hagyd a csudába, max megfájdul tőle a baba hasa. Egy pohár sör sokkal többet ér, esetleg egy tányér köménymagos rántottleves pirított zsemlekockákkal "szigorúan" csurgatott tojás nélkül:)

Egy anyuka, aki eddig már 46 hónapot szoptatással töltött az életéből, és reméli h még fog jó párat :-D

bocsi h ilyen bő lére sikeredett, ha van kérdésed írhatsz privit is, vagy itt is szívesen válaszolok (pl előkereshetem azt a régi könyvet, h pontosan melyik mellhez hány percet ír, stb)

[link]

nem tudom, ismered-e a La Leche Ligát, nézd meg ha van időd

2011. máj. 31. 02:47
 3/4 anonim ***** válasza:

A második jól leírta a lényeget.

Hozzátenném még, hogy érdemes szoptatási tanácsadót (ibclc) keresni (telefon, e-mail) és ők alaposon kikérdeznek a szoptatási gyakorlatodról, gyarapodásról stb, személyre szóló tanácsokat tudnak adni.

Megpróbálhatod, hogy pár napra befekszel a babáddal az ágyba, és amikor csak hajlandónak mutatkozik, akkor megszoptatod. Ez pár nap alatt jól megdobja a tejennyiséget.

Mennyit pótolsz? Ha többet, akkor a pótlásokat érdemes 20-30 ml-vel csökkenteni alkalmanként, ha pedig keveset, akkor akár el is lehet hagyni egyből.

Kipróbálhatod még a görögszénamag teát is (ez a More milk kapszula "alapanyaga" is, annál viszont jóval olcsóbb)Herbáriában kapható, elkészítéséről, alkalazásáról találsz a neten anyagot.

Ne izgulj! Jó babázást kívánok!

2011. máj. 31. 07:50
 4/4 anonim ***** válasza:

Igyál sokat, az alkoholmentes barnasör nekem is segített. A More Milk kapszula is hasznos, de ha nem szeretnél egy vagyont rá költeni, csinálhatsz főzetet a görögszéna magból is, ami a More Milk fő hatóanyaga. Gyógynövényboltban lehet kapni- én az Árkádban vettem. Nekem a védőnőm ajánlotta, hogy egy evőkanállal áztassak be fél liter vízbe. Ha megduzzadt, forraljam fel a fizet, majd pótoljam vissza, ha elfőtt. Ezt a főzetet leszűrve lehet kortyolgatni egész nap, a bátrabbak a magot is összerághatják.

Ha mégsem lenne elég a tejed, akkor sem bánkódj, mert az egyetlen, ami árt a babának. Ha következetes maradsz és mindig a szopival kezdtek,sok-sok hónap örömteli szoptatás vár még rád :).

2011. máj. 31. 13:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!