Miért mondták régen, hogy lázasan nem lehet szoptatni? Milyen hátrányát látták a babára nézve?
Leginkább szerintem azért, mert azt hitték, hogy átmegy vele a fertőző ágens. (Ami igaz is - csak vele együtt az ellenanyagok is.)
Arról nem beszélve, hogy nemcsak kórokozó miatt lehetünk lázasak...
A magas testhő egyébként is plusz terhet jelent a szervezetnek és talán azt gondolták, hogy ha ilyenkor az anya nem szoptat, akkor hamarabb regenerálódhat (ami esetenként igaz lehet). - Ezért is kell ilyenkor külön figyelni a pihenésre a megfelelő folyadékpótlásra.
IBCLC tanácsa: Nincs felső fok-határ, papíron, ami után már tilos lenne szoptatni. Mindenki addig tegye, amíg fizikálisan képesnek érzi magát rá. (40 C felett mondjuk már elég nehéz lehet szerintem...) De élettani szempontból úgy tudom, nincs káros hatása sem a babára, sem az anyára nézve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!