Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Le kellene szoktatnom az...

Le kellene szoktatnom az éjszakai szopiról? Vagy egyszer tényleg leszokik magától?

Figyelt kérdés
16 hós múlt a lányom. Úgy alszik el, hogy szopik és éjszaka mikor felébred úgy alszik vissza. Semmi mást nem fogadott el soha(cumi, cüveg, állatka stb.). A helyzet az hogy nagyon még nem próbáltam meg leszoktatni az éjjeli ébredésről és szopiról, mert sokáig azt mondogatta mindenki, hogy még kicsi, de már nem az. Most is jön a foga, de akkor is ébred, ha éppen nem jön. Vagy a foga tulajdonképpen állandóan jön? Mi van ha magától nem hagyja abba és 2 évesen is ott tartunk majd, hogy szopik éjszaka? Egyre durvább lesz leszoktatni nem? Kicsit össze vagyok már zavarodva. Nem tudom mi lenne a jobb. Nekem nyilván az, ha aludnék már éjszaka, de nem ez az elsődleges.
2011. ápr. 9. 13:36
 1/2 xStefix ***** válasza:

A fogzás, főleg a nagyőrlők, elég komolyan meg tudják keseríteni az életet. Nálunk pl. ilyenkor pár napig 2-3 órákat is fenn voltunk éjjel (bár nappal semmi gond nem volt). Már a szopi sem segített, hanem a kimerüléstől aludtunk el mindketten hajnalban... -> Szóval az első tanácsom az, hogy a fogzás "aktív" ideje alatt - főleg, ha a lányod ilyenkor kiemelten igényli a szopit - inkább ne kezdd el az elválasztást, mert most nagy szüksége van rá(d).

A fogzás időszaka egyébként 2-3 éves kor között fejeződik be: ha szükséges, esetleg gondolkodj el azon, hogy van-e türelmed kivárni, amíg lezajlik az egész, és addig, ha a lányodnak igénye van rá, éjjel is megszoptatni? (Persze csak emiatt nem feltétlenül kell tovább szoptatni, ez egyetlen szempont, de azért leírtam.)

Ami nekem még eszembe jut, ill. amin elgondolkodnék:

Én elválaszTÓDás-párti vagyok, úgyhogy nem szoktam hirtelen dolgokat csinálni.

Az első kérdés: a lányodnak vajon miért van szüksége az éjjeli szopira? Hogy látod, valós igénye van még erre, vagy lehet, hogy már nem lenne rá szüksége? - De vigyázz! Szándékosan nem szokást írtam, mert az tutibiztos, hogy szokásává is vált már az éjjeli kelés, hozzászokott ehhez. De a szokás nem egyenlő azonnal a rossz szokással! Én nem nagyon szeretm itt a rossz szót használni, mert úgy látom, hogy csak az esetek nagyon kis százalékában van szó ilyesmiről: amikor a gyereknek se fizikális, se lelki szükségletkielégítést már nem nyújt a szopizás. - És ezt megítélni még az anyukáknak sem mindig egyszerű! Az biztos, hogy a "megszokott" gyerek is VALAMIÉRT felkel éjjel szopizni; azt kéne minél pontosabban tudni, hogy miért.

Ennek fényében jobban láthatnád, hogy a lányod számára vajon mi lenne a jobb választás.

A másik pedig nyilván te vagy: te mit gondolsz, téged mennyire zavar ez, ha zavar? Meddig csinálnád még ezt? Mit gondolsz?

(Itt megjegyzem, örülök, hogy azt írod, egy hajszállal a lányod érdeke az elsődlegesebb. Én is így gondolkodom.:)

És hogy később nehezebb lesz-e abbahagyni? Ez szerintem abszolút attól függ, hogy MIKOR történik meg az elválaszTÓDás ;) és hogy HOGYAN!

Azaz, hogy mennyire vagy képes a lányod jelzéseit figyelembe venni, miközben a saját (és esetleg a család) igényeit is erősíteni próbálod. Magyarul, össze kell valahogy hangolnod a kettőt.

Leírom neked a saját példámat, bár ez nem az éjjeli szopira vonatkozik, hanem egyáltalán a szopik nappali elhagyására (de hasonló az elgondolás):

Minden egyes esetben, amikor felmerült bennem, hogy talán ideje lenne kiváltani vagy később elhagyni egyet-egyet, legelőször is megnéztem, hogy melyik szopi lenne az, amelyik láthatóan a legkevésbé fontos (mert ennek az elhagyása lesz valószínűleg a legkönnyebb). Ezután néhány napig kísérleteztem vele. Ha úgy nézett ki, hogy a lányomat nem zavarja a dolog, akkor hurrá, onnantól ezt az új rendszert igyekeztem erősíteni. Ha viszont ellenkezett (pl. a napi 4. szopi elhagyásánál), akkor ráhagytam, és pár héttel később újra megpróbáltam. Így ezt a 4.-et csak 3 hónappal az első kísérlet után tudtuk elhagyni, addigra láttam a lányomon, hogy már nincs rá szüksége.

Ezeknél a próbáknál viszont fontosnak tartom, hogy a gyerek ne érezze, hogy direkte megvonják tőle a szopit, ne legyél erőszakos vagy hajthatatlan! Különben várható, hogy még pont az ellenkezőjét fogod vele elérni... Ha a lányod egyértelműen jelzi, hogy neki fontos a dolog, akkor jobban megéri inkább hagyni. De időnként persze meg-meg lehet próbálni.

Szerintem talán így a legcélszerűbb csinálni.

2011. ápr. 9. 16:50
 2/2 anonim ***** válasza:
Ennyi idős gyereket ne akarj leszoktatni,nem fog menni.Csak ,ha sírni hagyod,de gondolom azt nem szeretnéd.Átmentünk ezen,tudom miről beszélsz." és fél éves volt mikor az első éjszakát átaludta.Ez fogzás befejezése után történt.Kibírtuk,most visszagondolva ,igaz sem volt.Volt olyan éjszakánk,hogy 12szer ébredt,ugyanannyi szopit jelentett ez.Örülök,hogy szoptathattam fogzás ideje alatt,szopi nélkül még nehezebb lett volna.A fog az állandóan jön,talán jobban fáj nekik mielött áttöri az ínyt.Kitartást neked
2011. ápr. 9. 23:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!