Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mit tegyek, ha nagyon-nagyon...

Mit tegyek, ha nagyon-nagyon fáj a szoptatás?

Figyelt kérdés
A mellbimbóm már teljesen kivan,szinte véres,vettem rá garmastant,remélem rendbe teszi,de az fáj nagyon,amikor szívja. Annyira,hogy tépem a hajam. Ez normális? Már előre rettegek minden szoptatásnál. És 1 és negyed órát van cicin. 6 napos, és 3 napja szoptatok. Mit tanácsoltok?
2011. febr. 23. 12:38
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
77%

Jól teszed mellre? A szobatársamnak az volt a baj, hogy nem tette elég mélyre a szájába, így folyamatosan dörzsölte a bimbót a kicsi szájpadlása. Ha teljesen kitátja a száját, told jó mélyre a cicidet, úgy elmúlik a fájdalom.

Sokat levegőzzön a cicid, és a garmastan helyett használj inkább medela pureLan krémet. Nekem az nagyon bevált, előtte a garmastan semmit nem ért, de ez hibátlan volt. Kb. 10 napos volt a gyerek, mire már nem kapartam a falat szoptatáskor, úgyhogy kitartás, nemsoká neked is elmúlik.

2011. febr. 23. 12:43
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Szia, pont így voltam én is. Úgy éreztem, hogy a szoptatás még a szülésnél is jobban fáj. Hát én másfél hónapig úgy szoptattam, hogy egy gumilabdát szorongattam közben az egyik kezemben, a fogamat összeszorítottam, és (ez nem túlzás, a férjem le is videozta!) a hajam végéről csepegett az izzadtság. Az első héten sírtam minden egyes etetésnél. Abba is akartam hagyni a szoptatást, (igaz, tejem se volt nagyon, első naptól kezdve kapott már tápszert is, mert a kórházban egyáltalán nem volt tejem 4 napig, viszont véres és sebes volt a mellbimbóm).

A Garmasten segített rajta, illetve hogy nem volt rajtam melltarttó, vagy felső (sem), tehát ha nem ért hozzá ruha, akkor volt igazán jó.

Kb. másfél hónap múlva már nem fájt, akkorra már kezdtem is volna "élvezni" az egészet, de 20 ml-nél nem jött több tej két ciciből. Még egy hónapig kínlódtunk, de a tej mennyisége (a számos praktika ellenére) sem nőtt, így a védőnőnk 3 hónaposan azt mondta, szerintem hagyjuk is abba... Pedig akkorra már tényleg nem fájt :(((

2011. febr. 23. 12:44
 3/11 anonim ***** válasza:
Sajna idő kell, míg a babád és te összeszoktok. Nekem az első héten vérhólyagot szívott a bimbómra, kb. 2 hétig úgy szoptattam, hogy közben potyogtak a könnyeim a fájdalomtól. Azért fáj, mert nem jól van a cicire rakva, meg a mellbimbónak is "új", hogy valaki így igénybe veszi. Annyit tudsz tenni, hogy megpróbálod úgy cicire tenni, hogy előbb hozzáérsz a baba ajkához, akkor ő automatikusan nagyra tátja a száját és amikor nagyon ki van nyitva, akkor adod neki oda a bimbót. Ha helyesen van a szájában (a mellbimbóudvarnak is minél bentebb kell lennie), akkor nem fog fájni. De ez idő, míg megtanulod, hogy hogy a legkényelmesebb. Nekem a klinikán nem engedték, hogy bármit is kenjek a bimbómra, mert megzavarhatja a kicsit a szopásban, vagy nagyon alaposan le kell mosni mielőtt szoptatni kezdel. Nekem annyit mondtak, hogy pár csepp tejet nyomjak ki a bimbómra, had száradjon oda és minél többet levegőztessem. Az, hogy több mint egy órát cicin van, változni fog, amint megtanulja rendesen szívni. Az első hónapok nekem is egy szinte egész napos szoptatásból álltak, aztán lassan csökkent az idő. Normál esetben kb. 20-30 perc alatt ki kell szívni a neki elegendő tejcsit, de ez persze babától függ. Kitartást, hidd el, nemsokára jobb lesz!!! Védőnődet is megkérdezheted, hogy szerinte mit csinálsz jobban, az a dolga, hogy ilyenekben segítsen! Neki, ha látja, hogy hogyan szopik a baba, tudnia kell, hogy mi lehet a baj!
2011. febr. 23. 12:46
 4/11 A kérdező kommentje:
De úgy van mellen,hogy bekapja az egész bimbóudvart, és az orra és az álla érinti a mellemet. Ennél jobban nem tudom. Kivagyok. . . :(
2011. febr. 23. 12:56
 5/11 anonim ***** válasza:
Akkor tényleg használd a medelát, nekem az nagyon sokat segített, pár nap alatt rendbe tette a cicimet! s pucérkodj sokat, ha nem dörzsöli a ruha, azt is nagyon sokat segít. Kitartás!
2011. febr. 23. 13:05
 6/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm. És honnan tudjam,hogy mikor lakott jól? És mikor szívja csak "élvezetből"? Mennyi idő alatt lakik jól kb? Mert most 1 és negyed óra után még sírt és adnom kellett neki még. Az nem sok idő?
2011. febr. 23. 13:28
 7/11 anonim ***** válasza:

2. vagyok. Nekem is két órákat volt cicin, és nem igazán tudtam, miért ordít, mikor elvettem tőle. A védőnő szerint 15 perc alatt jól kell laknia két ciciből, de max. 20 perc, annál semmiképp se több.

Na ez nálunk nem jött be... ekkor kezdtünk gyanakodni, hogy nincs elég tejem. Akkor a férjem hozott haza egy csecsemőmérleget, és sajnos tényleg láttuk, hogy nem elég a tejem. Így evés előtt és után is megmértük a bébit, és bizony 10-20 ml-t szopizott, és utána még ivott vagy 20 ml tápszert is.. hát nálunk ez volt az ok, hogy még két órás szoptatás után is ordított.

Béreljetek egy mérleget a védőnőtől (nálunk lehet), és mérjétek evés előtt, evés után, és akkor kiderül, miért sír, éhes maradt-e, vagy csak komfortcicizni akar.

2011. febr. 23. 13:57
 8/11 anonim ***** válasza:
Megint 2. vagyok, ja, azt elfelejtettem írni, hogy mikor nagyon sebes volt a mellbimbóm, akkor bimbóvédővel szoptattam. Akkor is fájt, és úgy is rossz, de legalább a bimbó felszíne "védve volt" ezzel a szilikonnal. Persze a gyereknek így még jobban meg kellett dolgoznia az anyatejért, mert ezen keresztül nehezebb szívni neki, de azért sikerült. Két-három hét után pedig már le tudtam venni a bimbóvédőt, mert addigra elmúlt a seb.
2011. febr. 23. 13:59
 9/11 anonim ***** válasza:
Nekem fájdalomra a Nitricum acidum homeopátiás gyógyszer használt, 2x5 golyócska naponta. A 3. napra elmúlt a fájdalom. Azóta, ha néha előjön, akkor elég egyszer bevennem és a következő szopiknál már nincs gond. Ezen kívül medela lanolinos kenőcsöt használtam, az pedig a vérzést szüntette meg.
2011. febr. 23. 21:09
 10/11 anonim ***** válasza:
44%
Elképesztő emberek vannak. Inkább szenved, ilyen durva szinten, de a gyerek szopjon, mintha az lenne az egyetlen ételforrás. Semmi baja nem lesz annak sem, akit nem szoptatnak. Lehet fejni is. Legalább nem leszel húscafat. Úgyis ráérsz, amíg a gyerek mondjuk alszik a 2 órás (atyaúristen) mellen alvás helyett.
2011. febr. 24. 12:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!