Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mitől csappanhat meg a tej...

Mitől csappanhat meg a tej mennyisége egyik napról a másikra?

Figyelt kérdés
Múlt kedden született a fiam, szombaton belövellt a tejem, majd szétdurrant a cicim, evett is rendesen. Tegnap reggel még minden oké volt, délutánra tök lapos lett a cicim, az egyikben gyakorlatilag nincs is semmi, meg sem indul rendesen, ha szívja a bébi, akkor sem. A másikban még van annyi, hogy elég neki, de az is nagyon kevés. Mitől van ez? Volt így valaki? Most mindkét mellemből szoptatom minden alkalommal, így éppen elég, de most délután is 1 órán át küzdött szegényem mire jól lakott!
2011. febr. 4. 15:58
 1/5 anonim ***** válasza:
Lehetséges, pl. ha marad benne tej és nem szívod ki. Fejjél rendszeresen, minél többször és igyál Laktoherb teát, az segíthet!
2011. febr. 4. 16:14
 2/5 xStefix ***** válasza:

Az, hogy az elején dugig voltál, akkor normális volt, mert túltermelésed volt. Ilyenkor nyilván könyebben is jön a tej, ezért szopott olyan szépen, gyorsan a babád.

Ennyiből nem derül ki, de elképzelhető, hogy épp azért lett "kevesebb" a tejed, mert nem ürült ki elég gyakran, amikor nagyon tele volt. Nem kellett az elmúlt napokban fejned? Nem érezted nagyon keménynek, nem fájt? Milyen gyakran evett a picid?

A lapos mell nem jelenti rögtön azt, hogy üres, mindössze annyit, hogy a tárolt tej mennyisége csökkent le. Ettől függetlenül szopi közben még megtermelődik a szükséges mennyiség. (Bár ez nem pár nap alatt szokott történni, hanem hetek alatt, úgyhogy nem hiszem, hogy ez a kereslet-kínálat egyensúlyát jelentené.)

Mit értesz azon, hogy nem indul be a tej szopáskor? Nem érzel tejleadó-reflexet?

A hosszú szopizás is normális ebben a korban, mert a hátsótejet elég nehéz kiszívnia egy újszülöttnek. Teljesen rendben van, ha akár 1 órán át szopizik, a lényeg, hogy alaposan dolgozza meg a melled és lehetőleg jól is lakjon. - A gond akkor van, ha tényleg kevés a tejed és csak ezért tart ennyi ideig. Ilyenkor szükséges lehet elkezdeni szaporítani.

Ezen kívül nem volt semmi nagy változás, stressz? Nem csökkent hirtelen a folyadékbeviteled?

2011. febr. 4. 17:13
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszi!

Nem fájt nagyon amellem, így nem is fejtem, lehet az volt a baj. A pici 3-4 óránként evett.

És igen a jobb mellemben nem igazán érzem a tejleadó reflexet, ha meg mégis, akkor jön 2-3 percig és kész, utána jön a szenvedés! A másikból jön rendesen, abból hamar jól is lakik!

Vagy még arra gondoltam, hogy gyógyszert kell szednem, meg szurit kapok minden este, mert begyulladtak a viszereim a kórházban. Sajna ezt még keddig nem hagyhatom el, mert, így is van egy kis vérrög a lábamban. Lehet ez is bezavar. Most megpróbálom minden evés után kifejni mindkettőt, aztán meglátjuk!

2011. febr. 4. 17:27
 4/5 xStefix ***** válasza:

Értem.

Még annyit írnék hozzá, hogy lehetőleg akkor a gyengébb melleddel kezdd mindig a szopit, hogy azt érje az erősebb inger (éhes baba jobban szív:). Szoptass nyugodtan két mellből egy-egy alkalommal, sőt, akár vissza is teheted őt az elsőre (gyengébbre), hátha sikerülne még egyszer megindítania a tejcsit.

Továbbra is igény szerinti gyakorisággal szoptasd és nyugodtan hagyd a melleden cumizni, ha ő szeretné. Az sem jelent gondot, ha óránként szopizik és akár 1 órán át, ez most különösen jól fog hatni a tejtermelésre is.

Ha pedig szükségét érzed, a gyengébb melledet meg is próbálhatod fejni napközben, ha eszedbe jut és van időd. Én mondjuk a reggeli, délelőtti és késő esti órákat (amikor a pici már elaludt) javaslom erre, mert az előző esetekben ilyenkor van a legtöbb tej a mellben, ill. utóbbi esetben ilyenkor "használaton kívül" vagy és van időd próbálkozni. De végülis bármikor lehet, mindenkor hasznos.

Remélhetőleg a gyógyszer befejezése is lendít majd a dolgon. Nehogy nagyobb baj legyen belőle... (Nekem a nyáron volt komoly visszérműtétem.. :S )

Jobbulást!

2011. febr. 4. 20:16
 5/5 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi a segítséget!
2011. febr. 4. 21:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!