Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Miért mondják sokan hogy...

Miért mondják sokan hogy szoptatás ideje alatt nem szabad tejet inni?

Figyelt kérdés
2011. jan. 28. 20:12
 1/8 anonim ***** válasza:
Én ittam és iszok is, 22 hónapja szoptatok, semmi gond nincs.
2011. jan. 28. 20:35
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Szabad, csak mértékkel. Vannak babák akik érzékenyek a fehérjére , kipattognak tőle. Van akiknél hasfájást okoz. Azért a többségnél nem csinál semmi problémát. Ha a te babád nem érzékeny rá akkor igyad, ha jól esik. Nekem a babóim kipattogtak ha sok tejet ittam.
2011. jan. 28. 20:38
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Babáknál elég gyakori a laktóz intolerancia. Ez azt jelenti, hogy érzékenyek a tejcukorra, de ez egyáltalán nem érint minden babát. Bemásolok egy cikkrészletet az LLL oldaláról, itt pontosan leírják mit jelent ez.

Tehéntejfehérje-érzékenység

Azok a szoptatott csecsemők, akik az édesanyjuk által elfogyasztott tejtermékekre érzékenyek, a tehéntej speciális fehérjéire érzékenyek (nem a laktózra), amelyek átmennek az anyatejbe. A tehéntej (akár az anya étrendjében, akár a tápszerben) a csecsemők ételérzékenységének gyakori forrása. A tehéntej - érzékenység, vagy - allergia hasfájást, ekcémát, kiütést, hányást, hasmenést (akár véres hasmenést), székrekedést, csalánkiütést, és/vagy orrdugulást, orrviszketést okozhat.

Ha gyermeke érzékeny az Ön étrendjében megtalálható tejtermékekre, akkor nem fog segíteni, ha laktózmentes diétára vált. A problémát a tehéntejfehérje, és nem a laktóz okozza. A tejtermékek főzése csökkentheti, de nem távolítja el teljesen az allergéneket.

A tehéntejfehérje-allergiás babák jelentős százaléka a szójára is érzékeny, sőt legtöbbjuk a kecske- és a juhtejre is. Vannak, akik a marhahúsra is allergiásak.

Ha úgy gondolja, lehetséges, hogy gyermeke az Ön által fogyasztott tejtermékekre érzékeny, ne feledje, hogy 10 nap – 3 hétbe telik, mire a tehéntejfehérje kiürül az Ön szervezetéből – hagyjon két-három teljes tejmentes hetet, mielőtt értékeli az eredményeket.

Ha kisbabája tünetei nem túl súlyosak, javíthat az állapotán úgy is, ha csak a nyilvánvaló tejforrásokat hagyja el (tej, tejszín, joghurt, vaj, sajt, tejföl, fagylalt, túró, stb.); sok esetben az édesanya kis mennyiségben nyugodtan fogyaszthatja ezeket anélkül, hogy a babára bármi hatásuk lenne.

Ha gyermeke nagyon allergiás, akkor fontos, hogy a tejfehérje minden forrását elhagyja az étrendjéből, és ehhez az élelmiszerek csomagolásán található minden feliratot gondosan el kell olvasnia.

Az, hogy a kisbabája tehéntejfehérje érzékeny, nem jelenti azt, hogy Önnek a szoptatás egész időszaka alatt diétáznia kell. Néhány hónap múlva lassan újra beiktathatja tejtermékeket az étrendjébe. Sok tejfehérje-érzékeny gyerek kinövi az érzékenységét 6 -18 hónapos korára, hároméves korban pedig már döntő többségüknek nincsen semmilyen tünete.

Ha újra bevezeti a tejtermékeket az étrendjébe, és a kisbaba érzékenyen reagál erre, akkor hagyja el azokat ismét legalább egy hónapra. Abban az esetben, ha a kicsinek nagyon súlyos tünetei vannak, legjobb, ha legalább hat hónapot vár, mielőtt újra tejterméket fogyaszt. Az allergiás babák esetében az allergének elkerülése csökkenti annak a valószínűségét, hogy a gyermeknek élethosszig tartó, vagy életveszélyes allergiája alakul ki.

2011. jan. 28. 20:39
 4/8 anonim ***** válasza:
szabad, csak napi fél liternél többet ne. ezt a csecsmősök mondták az Istvánban.
2011. jan. 28. 20:40
 5/8 A kérdező kommentje:
Simán nem szeretem a tejet de tejbegrízt vagy tejberizst sűrűn szoktunk enni!
2011. jan. 28. 20:46
 6/8 anonim ***** válasza:
nekem is azt mondat a védőnőm, hogy max. napi fél litert ihatok, de a többi tejtermék mehet, amennyit akarsz. Már a második babámat szoptatom, egyiknél sem volt gond.
2011. jan. 28. 21:17
 7/8 anonim ***** válasza:
Figyeld a babádat. Ha ő tolerálja a tejfogíasztásodat, akkor minden rendben. Az én fiam viszont nem tolerálta. ha napi egy pohárnál többet itta, akkor kipattogott az arca, vagy a teste más helyen, és csúnya ekcémás lett. Csak akkor múlt el, amikor teljesen leálltam a tejjel és a tejtermékekkel. Kb 4 hónapos kora után már ihattam napi fél liter tejet, de ennél többet nem. Most 10 hónapos, és most már jól tűri az anyatejben megjelenő idegen fehérjéket, most már akármennyi tejet ihatok.
2011. jan. 29. 10:34
 8/8 anonim ***** válasza:

Kislányom órákat ordít, ha valami tejes dolgot eszek/iszok (3 hónapos), így én most teljesen kihagytam az étrendemből a tejtermékeket.

S irigylem azokat, akiknek nem pocakfájós a babájuk!

Ha neked sem az (és nem is allergiás), akkor ehetsz-ihatsz tejes dolgokat.

2011. jan. 29. 12:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!