Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Nem fogadja el a cicimet a...

Csill79 kérdése:

Nem fogadja el a cicimet a babám. Miért lehet ez?

Figyelt kérdés

3 hónapos a kislányom.Kezdetektől tápszert is kap,pótlásként.Tegnap óta ordít ha megpróbálom cicire tenni.

Nem hajlandó még bekapni sem.Miért lehet ez?

Reggel az ágyban még hajlandó volt nagy nehezen szopizni,de napközben egyáltalán nem!Tanácstalan vagyok.Nem hiszem,hogy kevesebb a tejem,mert elkezdeni sem hajlandó,úgyhogy más lehet a baj.

2011. jan. 25. 22:26
 1/8 anonim ***** válasza:
Hülyén hangzik, de lehet hogy nem ízlik neki a cicid. Én is így jártam. Csak nekem az egyiket nem fogadta el. Fintorgott ha a szájába adtam, kiköbdöste.
2011. jan. 25. 23:42
 2/8 anonim ***** válasza:

Ó már tiszta a kép neki, hogy a tápszer is jó, és sokkal könyebben jön az üvegből, nem kell dolgozzon érte, mint a ciciből. Az nehezebb nekik dolgozniuk kell, hogy kijöjjön.

Kifejheted a tejcidet, és adhatod neki üvegből, ha nagyon akarod folytatni az anyatejezést.

2011. jan. 26. 00:38
 3/8 anonim ***** válasza:
Ezt hívják cumizavarnak.
2011. jan. 26. 05:43
 4/8 A kérdező kommentje:
A cumizavar szerintem már korábban is jelentkezett volna,mivel az elejétől kap tápszert is.Szerintem nem az a baj,mert reggel félálomban szopizik!Lehet,hogy terhes vagyok?Hallottatok már ilyenről,hogy azért nem szopik?
2011. jan. 26. 10:58
 5/8 anonim ***** válasza:

Akkor szopási sztrájk. Ennek sokféle oka lehet, köztük van a terhesség,anya ciklusa, és a cumizavar is (bizony!).

Mi okozhatja a szopási sztrájkot?

A szopási sztrájk oka néha teljesen egyértelmű, de előfordulhat, hogy az anya sosem tudja meg, mi is váltotta ki ezt a viselkedést a babánál. Leggyakoribb okai a következők lehetnek:

fájdalom a szájüregben fogzás, sérülés, herpesz, vírusos aftózis vagy valamilyen gombás fertőzés (pl. szájpenész) miatt,

fülgyulladás, mely nyomásérzést vagy fájdalmat okoz a babának szopás, nyelés közben,

a szoptatási testhelyzetben a babának valami fájdalmat okoz, például oltás helye vagy sérülés,

a baba megfázott vagy bedugult az orra, ezért szopás közben nem kap rendesen levegőt,

a baba túl sokszor kapott cumit, cumisüveget vagy gyakran szopja a hüvelykujját, és ez a tejmennyiség csökkenését eredményezte,

gyakran félbe kell szakítani a szoptatást valami miatt, vagy szoptatás közben gyakran elvonja valami a baba figyelmét,

a baba szokatlanul hosszú ideig volt külön édesanyjától.

Az anya bizonyos cselekedetei, reakciói is okozhatják azt, hogy a baba nem akar szopni:

az anya túl erősen reagál arra, ha a baba megharapja a mellét,

a napi rutin jelentősen megváltozik (pl. utazás, költözés),

az anya korlátozza a szopások gyakoriságát, vagy nagyon szigorúan meghatározza, milyen időközönként szophat a kicsi,

szoptatás közben az anya nagyon hangosan beszél vagy veszekszik a család többi tagjával,

az anya túlságosan izgatott, vagy annyi otthon a dolga, idegeskednivalója, hogy folyton feszült, stresszel,

többször sírni hagyja kisbabáját, vagy halogatja a szoptatást, mikor a kicsi szopni akar.

A szopási sztrájknak még a következő okai lehetnek, bár ezek ritkábban fordulnak elő:

érzékenység az anya vagy a kisbaba által fogyasztott valamilyen ételre vagy gyógyszerre (ez lehet vitamin, ásványi anyagokat tartalmazó táplálékkiegészítő, fluortabletta, tejtermék, koffein is);

a mellbimbó kezelésére használt krém vagy gyógykenőcs;

az anyatej ízének - mellgyulladás vagy az anya étkezési szokásainak változása miatti - megváltozása,

de a kisbaba sztrájkkal reagálhat az anya által használt valamilyen új termékre (szappan, dezodor, sampon, a ruha mosásához használt mosópor vagy öblítő).

Az alábbi módszerek a gyakorlatban is hasznosnak bizonyultak, és sok anyának segítettek túljutni a szopási sztrájkon.

Próbálja meg akkor megszoptatni a babát, mikor az alszik, vagy nagyon álmos, tehát éjszaka vagy napközbeni szunyókáláskor. Gyakran előfordul, hogy egy baba ébren elutasítja a szopást, de ha elálmosodik, elfogadja az anyamellet.

Próbáljon ki más szoptatási testhelyzetet. Vannak olyan babák, akik nem akarnak szopni egy bizonyos testhelyzetben, de egy másikban hajlandók rá.

Próbáljon szoptatni mozgás közben. Vannak olyan kisbabák, akik szívesebben szopnak akkor, ha ringatják őket vagy sétálnak velük, mint ha az anya ül vagy egy helyben áll.

Olyan környezetben szoptasson, ahol nem vonja el semmi a baba figyelmét. Sok kisbabának – különösen a három hónapnál idősebbeknek – nagyon könnyű elvonni a figyelmét. Kapcsolja le a tévét, rádiót, és szoptasson csöndes, elsötétített szobában.

Foglalkozzon sokat a babával, és ügyeljen arra, hogy a kicsi bőre sokszor érintkezzen az Önével. A sok figyelem és bensőséges érintés az anyát és a babát egyaránt megnyugtatja.

Ha megoldható, vetkőzzön le derékig, mikor odakínálja a mellét, és a kisbabán is csak egy pelenka legyen. Ha a szobában nincs elég meleg, takaróval vagy lepedővel takarja be mindkettőjüket.

Két szoptatási kísérlet között érdemes kenguruba vagy hordozókendőbe tenni a babát, hogy mindig közel legyen az Ön testéhez. Egy közös, meleg fürdő is nyugtató hatású lehet. Nagymértékben erősíti a közelséget, ha az anya együtt alszik a kicsivel, ráadásul ez alkalmat ad arra, hogy megszoptassa a babát, míg az alszik.

2011. jan. 26. 12:43
 6/8 xStefix ***** válasza:

Vagyis, cumizavarból kinőtt szopási sztrájk. ;) :-S

A cumizavar nem azonnali jelenség ám! Vannak babák, akiknél rögtön jelentkezik, másoknál csak sokkal később. Amit most tapasztalsz, minden további nélkül lehet az üvegezés következménye! (Ezt szaktanácsadó is megerősítette nekem személyesen is.)

Javaslat: [link]

2011. jan. 26. 13:18
 7/8 anonim válasza:
Nálunk is ugyanez a helyzet,a fiam 4 és fél hónapos.Reggelente ő is csak félálomba befalta,napkozben megy egyáltalán.Ma reggel viszont már reggel sem kellett neki.Az okát én sem tudom...Ha rájöttél írd meg.
2011. jan. 26. 16:56
 8/8 A kérdező kommentje:
Felhívtam a dokinkat és azt mondta,hogy lehet,hogy meg fog jönni és azt érzi a baba.Szerintem nem,de mindegy!Nagy nehezen sikerül megszoptatnom,de küzdeni kell:)Cumival megnyugtatom és gyorsan kicserélem a cicimre.Próbáld ki.
2011. jan. 27. 11:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!