Van még valaki ebben az őrült, mindent tiltó világban, aki forralt, hígított kecsketejet ad a babájának, mesterséges tápszer helyett vagy mellett?
Nagyon sok jót olvastam a kecsketejről, vagy is két jól tejelő kecskénk. A férjem állandóan azzal piszkál, hogy miért nem azt adunk a gyereknek, mikor itt van kéznél. Régen is felnőttek rajta a gyerekek és semmi bajuk nem lett, akkor most mi változott, ami miatt annyira tiltják?
Kérem, olyanok írjanak, akik meg merték tenni ezt a nagyon felelősségteljes lépést.
Én csak ismerek egy anyukát, aki kecsketejet adott a babájának. A kislány koraszülött volt, nem tudott szopni, az anyukája fejt, de elapadt a teje. A pici visszabukta a tápszerek felét, nem gyarapodott, állandóan sírt. Ők külföldről jöttek, nem is nagyon akarták elfogadni, hogy nem kaphat a gyerek semmit egy éves koráig, így minden lelkifurdalás nélkül jött a kecsketej ötlete. Kettő hónaposan. Nemrég találkoztam velük. A kislány gyönyörű, mindent eszik, semmire sem allergiás, teljesen egészséges. Ez az igazság, akkor is, ha 0-ig lepontoznak.
Én emellett az is az igazsághoz tartozik, hogy én nem mertem ugyanezt megtenni a babámmal, igaz, neki nincs baja a tápszerrel, így is nő szépen, még csak most kezd tejterméket kóstolgatni. Úgyhogy nem akarlak erre buzdítani, tényleg a te felelősséged. Csak az a baj tényleg, hogy a további kérdésedre (mi változott meg 10 év alatt) nemhogy elfogadható, semmilyen magyarázatot nem kaptam a védőnőnktől én sem. Azt hiszem, éppen az lehet a dologban, hogy az egészségügy mindent megpróbál megtenni azért, hogy kevesebb legyen az allergiás gyerek, ezért még az is HA tápszert kap egyéves koráig, akit nem hajlamosít semmi a tejérzékenységre (érdekes módon pedig a dobozra rá van írva, hogy csak orvosi ellenőrzés mellett, erre hajlamos babáknak kell ennyi ideig ezt kapni...). A törekvést teljesen jogosnak tartom, csak lehet, hogy egy szint után már túlzás...
"Kérdés:
Már nagyon sok helyen, nagyon sokszor hallottam, hogy ne adjunk tehéntej helyett kecsketejet a csecsemőnek, mert az súlyos vérszegénységet okoz. Kérdésem az lenne a doktornőhöz, hogy ez igaz-e, és ha igen, akkor hogyan lehetséges ez. És vajon csak a csecsemőknél okoz gondot? A felnőttek nyugodtan fogyaszthatják?
Válasz:
A kecsketej tartós és főleg kizárólagos fogyasztása vashiányos vérszegénységet eredményez a csecsemőknél. Ma már nem ajánljuk ezt csecsemőtáplálásra, főleg azért nem, mert ma már a tehéntej-allergia megelőzésére is, ill. a kialakult tehéntej, ill. tejcukor-érzékenységre is számtalan gyógytápszer áll rendelkezésünkre. Ezekben megfelelő a vas és ásványi anyag tartalom, és biztosítja a csecsemő optimális fehérje és kalória bevitelét is. Csecsemőkor után megfelelően vegyes táplálás (hús, tehéntej- fehérje, tojás) mellett a kecsketej és tejtermékek az étrendbe fokozatosan beépíthetők.
Dr. Gömöri Ágnes"
Szia! Én most fogom elkezdeni adni a babámnak, minden lelkifurdalás nélkül. :) Sokminden más kajcsit is eszik már, ha kiegyensúlyozott az étrendje, akkor semmi baja nem lesz a kecsketejtől. A védőnők azt szajkózzák, amit a könyvből megtanultak és nem tágítanak az ott leírtaktól. Mostanában úgy veszem észre, hogy nagyon eladók lettek a tápszerek... Ne aggódj, és használd ki, hogy még fizetned sem kell érte! :)
Ja, a babóm hat hónapos múlt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!