Miért mondják újabban, hogy fél éves korig csak szoptatni szabad, amikor régen ez nem így volt?
Mert annyit fejlődött azóta a tudomány, hogy ma már egyrészt tudják, hogy a baba emésztőrendszere addigra érik meg rá, tehát neki ez a legjobb, másrészt nagyjából 20-30 éve éppen ott tartott a tudomány (az orvostudomány is), hogy azt hitték, a modern technika, a pillanatnyi előírások betű szerinti betartása jobb, mint a természet követése (gyakoratilag okosabbak akartak lenni a természetnél). Ezért kitaláltak egy gyereknevelési-táplálási sablont és azt hitték, ez minden gyereknek így a legjobb. Nem a rossz szándék vezérelte őket, csak nem hittek a természetben. A mai tudomyány már elismeri, hogy nem mindig okosabb a természetnél és nem kell mindig betű szerint követni az előírásokat sem.
Ezzel én most két dolgot akarok mondani:
Az egyik, hogy ma már tudjuk, hogy a babának az anyatej a legjobb táplálék 6 hós korig és esetleg még később is.
A másik, hogy azt is tudja már a mai orvostudomány, hogy nem kell mindig betű szerint követni a mai előírásokat sem (épp ezért, ezek ma már nem is előírások, csak tanácsok), elismerik az anyai ösztön létezését, tehát valószínűleg az anya érzi a legjobban, hogy az ő babájának mi a legjobb.
Magánvélemény:
Én azért sem adnék (nem is adtam anno) korábban egyéb ételt a fiamnak, mert minden anyatejen kívüli egyéb étel miatt kevesebbet szopizik, ettől viszont fokozatosan kevesebb tej is termelődik. Az anyatej fertőzésektől védő hatását pedig szintén bizonyították már. Jónak tartom az egy éven túli szoptatást is, mivel az is túlhaladott nézet, hogy az anyatej 1 év után nem tartalmaz semmit. Ma már tudjuk, hogy bizony nagyon sok védőanyagot tartalmaz még ekkor is, a gyerekek immunrendszere pedig csak 2 éves korra teljesedik ki. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ezért ajánlja a 2 éves korig tartó szoptatást. Ha viszont a baba hamar eszik mást is, kevesebbet fog szopizni, így hamartabb hagyja abba.
Végül: A Te babádnak Te tudod a legjobban, mi a jó! Tegyél úgy, ahogy a legjobbnak gondolod, Nálatok úgy lesz a jó!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!